Sfaturi pentru un somn odihnitor

somn_de_vis_sursa_shutterstockIn medie, somnul reprezinta o treime din viata noastra, fiind indispensabil pentru a ne recapata forta fizica si psihica si esential pentru o viata echilibrata. Cu toate acestea, nu-i acordam atentia cuvenita, considerandu-l, uneori, o pierdere de vreme.
Fiecare individ are nevoie de un timp diferit pentru a dormi suficient, dar durata medie a somnului este de 7-8h pe noapte. Astfel, nu se poate vorbi de o durata normala sau indicata, ea variind in functie de varsta, efortul depus, starea de sanatate si obisnuinta fiecaruia. Raportul stare de veghe-somn este determinat de un ceas biologic situat in creier, care regleaza, printer altele, temperatura corpului si anumite secretii hormonale. Ceasul biologic este reglat in mod natural la un interval de 25 de ore, dar se adapteaza cu usurinta la 24.

Patul, cel mai bun somnifer
Calitatea somnului si, implicit, sanatatea ne sunt influentate de patul in care dormim. Avand in vedere acest aspect, producatorii pun accentul pe proprietatile antialergice si scot pe piata saltele tratate impotriva acarienilor si a bacteriilor. Recent, a fost lansata prima saltea care poate fi spalata la 60 C si permite stoarcerea. O alta masura luata pentru a ne proteja sanatatea este umplerea plapumilor cu materiale naturale, aloe vera sau alge.
Teoretic, patul trebuie schimbat o data la 10 ani, iar somiera si salteaua este bine sa fie cumparate impreuna, formand un ansamblu omogen. Fie ca alegi o saltea cu arcuri, una cu spuma din latex sau poliuretan, evita sa o asezi direct pe scandurile patului, eliminand somiera, pentru ca astfel se degradeaza foarte repede si confortul nu mai este acelasi. Si perna ne influenteaza mult somnul, de aceea, specialistii considera ca trebuie sa o alegi in functie de pozitia preferata de somn. Daca de obicei dormi pe spate, opteaza pentru o perna tare, mai putin tare daca dormi pe o parte si moale daca obisnuiesti sa te asezi cu fata in sus. Pentru a dormi bine este foarte importanta si dimensiunea patului. Din ce in ce mai multe cupluri opteaza pentru paturi de 180 x 200 in locul celor de 140 x 190, preferand sa doarma impreuna fara a-si sacrifica somnul.

7 Sfaturi pentru un somn odihnitor
Daca vrei sa uiti de noptile albe, trebuie sa tii cont de anumite aspecte:
– Spatiul ideal pentru dormitor este o camera ferita de zgomotul strazii si de lumina rasaritului. Inainte de culcare aeriseste bine camera si mentine temperatura la 16-20 C.
– Fii atenta la medicamentele pe care le iei, consulta medicul si roaga-l sa iti recomande un tratament care nu iti afecteaza somnul.
– Nu consuma cafea si multe lichide inainte de culcare, evita mesele bogate, efortul fizic si activitatea intelectuala intensa. Bea un pahar de lapte cald cu miere care te va relaxa si te va face sa adormi mai repede.
– Incearca sa te culci mereu la aceeasi ora si sa respecti numarul de ore dormite in fiecare noapte. Astfel, ii vei impune organismului tau un anumit ritm pe care il va respecta in mod sigur.
– Evita sa te gandesti la probleme inainte de culcare si lasa grijile pentru a doua zi. Pentru a adormi mai usor, citeste cateva pagini din romanul tau preferat in fiecare seara, deoarece lectura te desprinde de problemele cotidiene si iti stimuleaza imaginatia, creandu-ti o stare de reverie.
– Relaxeaza-ti picioarele intr-o baie aromata si apoi maseaza-le cu un ulei de lavanda care iti va stimula circulatia sangelui.
– In timpul zilei, plimba-te macar un sfert de ora pentru a te expune luminii naturale care stimuleaza producerea hormonilor ce iti regleaza ritmul biologic.

Text: Roxana Totolici