Beneficiile soarelui si marii

soarele_si_marea_sursa_shutterstockSe apropie sezonul estival si poate ca multi dintre noi, ne-am gandit sa petrecem, chiar si cateva zile, pe o plaja insorita. Fie ca am ales sa mergem la Marea Neagra sau intr-o locatie exotica, dupa cele cateva zile, ar fi pacat sa nu ne intoarcem cu un bronz frumos, uniform, mai sanatosi, mai tonici!
Efectele benefice ale radiatiei solare

  • Se stie ca expunerea la soare in doze optime are o actiune antirahitica prin sinteza vitaminei D la nivelului pielii, vitamina indispensabila fixarii calciului in oase, de aceea este bine sa stati cat mai mult in lumina soarelui. Acest lucru este important mai ales pentru copii care sunt in crestere si au nevoie de multa vitamina D!
  • Lumina solara are un efect de relaxare si binedispunere, creste imunitatea organismului.
  • Utilizarea terapeutica a soarelui, a fost practicata din antichitate pentru tratarea vitiligo-ului, iar astazi helioterapia se foloseste in tratamentul numeroaselor afectiuni dermatologice.
  • Nu in ultimul rand, se stie ca soarele infrumuseteaza pielea persoanelor acneice, conferind pielii un aspect fin si matasos.
  • Nu ezitati cat sunteti la mare, sa faceti impachetari cu namol si sa stati la soare, pentru ca va ajuta in prevenirea reumatismului.

Marea, o veritabila cura de sanatate!

  • Statul in apa marii favorizeaza disparitia varicelor, prin presiunea pe care o exercita la nivelul picioarelor.
  • Mai mult, persoanele care vor sa slabeasca, ar trebui sa mearga sau sa alerge prin apa. Acest lucru are un efect miraculos impotriva obezitatii, iar cei carora le place, inotul in apa marii este o veritabila cura pentru sanatate.
  • Sa nu uitam de importanta talasoterapiei. Jucati-va in valurile marii pentru ca acest lucru va tonifica intreg organismul si mai ales sistemul cardiovascular.
  • Curele cu aerosolii marini, sunt benefice in terapia astmului si a afectiunilor respiratorii.
  • Mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plaja previne si trateaza aparitia platfusului.

Apa de mare este o apa minerala care contine clor, sodiu, magneziu si sulf – o combinatie benefica pentru organismul uman. Pe langa acestea, mai contine oligoelemente (zinc, titan, cobalt, iod, crom), care trec prin piele si de acolo in organism.
Continutul de minerale al apei de mare nu este acelasi in toate marile si oceanele, cel mai scazut fiind in Oceanul Arctic (3,5 g/litru), iar cel mai crescut, in Marea Moarta (300 g/litru). Marea Neagra are o mineralizare de 17,6 g/litru.
Tratamentul cu apa de mare este practicat in toata lumea – vara, pe litoralul oceanelor si marilor calde, iar in sezonul rece, in servicii specializate, sub forma de bai calde, dusuri si aerosoli.

Fotoprotectia prin creme si lotiuni speciale
Cu toate acestea nu este bine sa va expuneti la soare in intervalul 12-16 cand radiatiile solare sunt nocive si favorizeaza aparitia cancerelor si imbatranirea prematura a pielii. Pentru o protectie eficienta folositi creme fotoprotectoare, aplicate regulat (la fiecare 2-3 ore), dupa fiecare baie, pe toata suprafata corpului si in cantitate suficienta.  Nu in ultimul rand, acoperiti-va capul cu palariute pentru a evita aparitia insolatiei.

Text: Dr. Ramona Constantinescu
Medic medicina de familie
Spitalul Judetean Tirgoviste
[email protected]
0722.695.262, 0765.483.550