Tu ce povesti ii citesti copilului tau?

-0a0a0a0a09233218Imi amintesc ca, atunci cand eram mica, muream de nerabdare sa vina noaptea ca mama sa imi poata citi povesti inainte de culcare. Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat, iar in momentul de fata tot mai multi parinti din SUA recunosc ca refuza categoric sa le citeasca povesti copiilor lor deoarece le considera clasice si prea infricosatoare, conform unui nou studiu.

Pentru a vedea cat de mult s-au schimbat oamenii, in special parintii, un canal de televiziune a realizat un studiu cu ocazia lansarii editurii Fin Watch din Statele Unite ale Americii. Astfel, acestia au aflat ca unul din cinci parinti din cei 2.000 chestionati a renuntat la cartile lui Hans Christian Andersen, autorul povestilor precum Soldatelul de plumb, Craiasa Zapezii, Degetica si multe altele, sau la povestile scrise de Fratii Grimm precum Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici, Cenusareasa sau Scufita Rosie in favoarea altor carti moderne aparute recent pe piata, a raporat Daily Mail.

Aproape jumatate dintre parinti refuza sa le citeasca micutilor povestea Tangled – O poveste incalcita in care cel mai cautat bandit al regatului, Flynn Rider, se ascunde intr-un turn misterios, unde este luat ostatic de Rapunzel, o frumoasa fata cu parul lung, blond si cu puteri magice, deoarece acestia considera ca tema acestei povesti include rapirea unei persoane.
De asemenea, parintii din ziua de astazi refuza sa le citeasca si povestea Scufita Rosie deoarece acestia considera ca este mai mult o poveste trista, iar o treime dintre copiii carora li s-a citit aceasta poveste au plans.

Chiar si povesti mai usoare precum Cenusareasa au scazut cu 52% in atentia parintilor, deoarece acestia considera aceasta poveste “depasita”, din cauza faptului ca o fata este maltratata de catre surorile ei mai mari si este pusa zilnic sa faca treburi gospodaresti. Pe de alta parte, multi parinti considera povestea Jack si vrejul de fasole “prea nerealista”, in timp ce povestea Alba-ca- Zapada si cei sapte pitici este considerata inacceptabila.

Un sfert dintre parintii chestionati au spus ca nu ar lua in considerare cerintele copiilor de a li se citi un basm decat dupa ce acestia ar implini varsta de 5 ani. Motivul pentru care parintii nu le citesc copiilor basme atunci cand sunt mai mici este faptul ca acestia pun prea multe intrebari incomode la care parintii nu pot da un raspuns.

“Ca adulti, putem vedea nevinovatie in basme, insa pentru copii acest lucru nu poate fi invatat decat odata cu varsta”, a declarat Steve Hornsey, cercetatoare in cadrul studiului.

Text: Andreea Popescu