Uleiul de masline in sanatate si frumusete

Sanatate si frumusete cu ulei de maslineMaslinul este un arbore mediteranean, cu frunze lucioase, cu fructe mici, comestibile. Uleiul de masline este utilizat in bucatarie dar contribuie la protejarea sanatatii si frumusetii noastre.

Frunzele de masline, uscate, se gasesc in farmacii sau plafar si se folosesc pentru ceai sau decoct. Ele sunt recomandate impotriva hipertensiunii. Faceti infuzie timp de zece minute (15 g de frunze de maslin intr-un litru apa), apoi strecurati-l. Beti o ceasca de ceai dimineata si seara.

Apara organismul
Bun pentru inima
Uleiul de masline are rol in prevenirea bolilor cardiovasculare. Contine acizii grasi, antioxidanti si siliciu, care ajuta la echilibrarea colesterolului si la protejarea arterelor. Fara a creste cantitatea pe care o consumati, inlocuiti uleiul obisnuit cu uleiul de masline asociat cu altele (soia, nuca) pentru a diversifica aportul nutritional.
Faciliteaza digestia
Bine tolerat de stomac, el ajuta la functionarea ficatului si a intestinelor. Uleiul de masline poate fi folosit si la prajeala. El nu patrunde in alimente, insa le face mai usor digerabile.
Laxativ
El combate constipatia, favorizata de viata sedentara si stres. Sunt indicate unu-doua lingurite de ulei de masline dimineata, inainte de masa, sau ulei de masline capsule, care se gasesc la farmacie.
Pentru stimularea tranzitului si a florei intestinale asimilati uleiul de masline cu fibre si lactate; beti multa apa.
Inaintea unui mese festive mancati cateva masline la aperitiv, dar fara sa abuzati: ele contin multe calorii. Maslinele verzi culese inainte de maturitate sunt de doua ori mai putin grase decat cele negre.

Este bine de stiut: nu dati masline intregi copiilor, ingerarea samburelui poate sa-i sufoce. Evitati maslinele in cazul in care tineti un regim fara sare.

Calmeaza durerea
In cazul artrozei sau a reumatismului puneti la macerat 100 g de flori uscate de musetel in 1/2 l ulei de masline si le fierbeti timp de doua ore la bain-marie. Strecurati si aplicati pe articulatii sub forma de comprese sau masati regiunea afectata.
Pentru picioarele obosite exista un remediu: masajul cu o lingura de ulei de masline amestecata cu lavanda.

Regenereaza pielea
Uleiul de masline regenereaza pielea. Parul, unghiile si pielea sunt afectate de frig, caldura mare, poluare, stres si oboseala. Bogat in acizi grasi si antioxidanti (polifenoli, vitamina E, A), uleiul de masline hraneste si hidrateaza, protejeaza si intareste.
Pentru fata: dupa demachiere, inainte de culcare aplicati o crema hranitoare si regeneranta de masline.
Pentru un ten stralucitor: dupa ce v-ati spalat pe fata aplicati comprese de ulei de masline pe frunte, pometi si tample. Pastrati-le un sfert de ora, apoi indepartati-le si clatiti-va.
Pentru buze: masati-le cu putin ulei de masline pentru a evita uscarea lor.
Pentru barbati: uleiul de masline apara de agresiunea aparatului de ras. Folositi uleiul de masline in timp ce va radeti sau inainte pentru a proteja pielea.
Pentru corp: pentru o piele matasoasa, masati-va cu ulei de masline inainte de dus sau baie. Insistati in zona bustului (pentru a preveni aparitia ridurilor), a coatelor, genunchilor si picioarelor pentru a deveni suple. Daca cotul dumneavoastra este aspru frecati-l timp de cinci minute cu o jumatate de lamaie inmuiata in ulei de masline, apoi clatiti-va.
Pentru maini si unghii: daca spalati vasele fara manusi exista pericolul ca mainile dumneavoastra sa se usuce. Dupa ce terminati, masati-le cu cateva picaturi de ulei de masline. Dupa treburile casnice spalati-va cu sapun pe baza de ulei de masline.
Pentru maini uscate si rosii: masati-le seara inainte de culcare cu avocado inmuiat in ulei de masline.  Pentru unghii: tineti-le timp de zece minute in ulei de masline incalzit la microunde, frecati-le cu lamaie. Hraniti-le cu putin ulei de masline dupa ce le-ati sters de lac.
Pentru par: pentru un par stralucitor, folositi un amestec dintr-un pahar de bere, un galbenus de ou, o lingura de ulei de masline si suc de lamaie. Frecati firele de par, apoi samponati-va. Daca parul este uscat si fragil folositi o crema din galbenus de ou si ulei de masline. Masati parul, apoi timp de douazeci de minute acoperiti capul cu un prosop. Apoi puteti clati si sampona parul.

Text: Dr. Corina Turcu