Urticaria solara, cosmarul vacantei estivale

Urticaria solara este o iritatie cauzata de expunerea la soare. Aceasta poate afecta persoanele de toate varstele, insa apare mai frecvent la cele de 20-40 de ani. In mod normal, expunerea la razele ultraviolete nu are urmari grave sau chiar deloc. Insa, urticaria solara tinde sa apara pe zonele de piele care sunt rar acoperite.



Simptome

Iritatia din urticaria solara poate fi de culoare rosie si prezinta, de regula, mancarimi. Ca aspect, aceasta poate aparea ca o aglomerare circulara de umflaturi ce acopera zona de piele expusa. Din cauza ca acestea apar rapid, iritatia poate avea un impact destul de neplacut, care se manifesta astfel:

  • Mancarimi;
  • Durere;
  • Iritatie rosiatica ce dispare dupa cateva ore de la intreruperea expunerii la soare.

In cazuri mai grave, pot aparea si alte simptome:

  • Ameteala
  • Dureri de cap
  • Greata
  • Varsaturi

Cauzele aparitiei

Este clar faptul ca urticaria solara este cauzata de expunerea la soare. Insa, exista trei tipuri de raze ultraviolete responsabile pentru aparitia acesteia:

  • Ultravioletele cu o lungime de unda mai mica
  • Ultravioletele cu o lungime de unda mai mare
  • Lumina vizibila (lumina solara care nu contine ultraviolete)

Mecanismul prin care apare urticaria solara este unul de tip alergic. Acesta se numeste hipersensibilitate alergica, iar reactia apare la intalnirea dintre razele ultraviolete si un compus din organism, denumit fotoalergen. Aceasta reactie trimite semnale spre anumite celule specifice de la nivelul pielii si incepe producerea de histamina. Histamina este modul prin care organismul incearca sa elimine cauza care a determinat aparitia reactiei alergice. Astfel, ca raspuns la aceste mecanisme, apar mancarimile si umflarea de la nivelul pielii, sub forma unei iritatii.

Tratament

Exista mai multe moduri prin care poate fi tratata urticaria solara. Medicamentele recomandate de medic in acest caz includ:

Antihistaminice. Acestea combat histamina care a declansat iritatia si pot reduce roseata si mancarimile. Antihistaminicele sunt cele mai bune pentru a trata urticaria solara rapid, deoarece ofera rezultate imediate in privinta simptomelor.

Desensibilizarea. Aceasta reprezinta un tratament pe termen lung ce poate preveni reactiile alergice de la nivelul pielii. Desensibilizarea presupune tratarea pielii cu fototerapie (expunerea la razele UV). In timp, aceasta metoda de tratament poate preveni aparitia iritatiei in urma expunerii la soare sau o poate face mai putin severa.

Imunosupresia. Medicamentele implicate in imunosupresie impiedica raspunsul sistemului imunitar si impiedica producerea de histamina. Insa, aceste medicamente pot avea efecte adverse severe, iar tratamentul este indicat doar pentru o perioada scurta si doar cu avizul medicului.

Schimbarea dietei. In unele cazuri, exista anumite alimente care potenteaza reactiile alergice, chiar si in cazul expunerii la soare. Este indicat sa le identifici si sa renunti la acestea, mai ales daca stii ca ai un teren alergic. Insa, schimbarile din dieta reprezinta mai mult o terapie complementara ce trebuie urmata in paralel cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.

Preventie

Pentru a evita aparitia urticariei solare este recomandat sa nu iesi din casa in timpul zilei, cand soarele arde puternic.

Daca, insa, este absolut necesar, atunci evita sa mergi prin zone insorite si opteaza pentru cele umbrite. Exista si alte metode prin care o persoana poate evita expunerea la razele ultraviolete:

  • Purtarea hainelor largi, inchise la culoare. Acestea trebuie sa acopere o arie cat mai mare de piele;
  • Purtarea palariilor mai late;
  • Folosirea parasolarelor atunci cand este posibil.

Dr. Roxana Mateescu, Medic specialist geriatrie si gerontologie, Medicina estetica si anti-aging, Centrul Medical Recumed, Telefon: 0742 354 442