Vara aceasta scapam de obiceiurile nesanatoase!

shutterstock_63157429Vine vara, e soare, cald, soseste vacanta… Desi atmosfera este foarte relaxata, sanatatea ne poate fi pusa la grea incercare. Chiar obiceiurile care ne fac mare placere in sezon pot sa devina din amici dusmani. {i nu o spun doar teoretic, sunt lucruri care se intampla foarte frecvent si care pot trece neobservate pe moment, deoarece consecintele apar dupa mult timp.

Primul risc la care ne putem supune este expunerea exagerata la radiatiile solare. Eu insami am experimentat acest “viciu” ani in sir, in adolescenta, si acest lucru se vede acum in nedorite si prea timpurii riduri. Sa tragem oare concluzia ca razele soarelui nu ne fac bine?! Raspunsul este: ba ne fac bine, insa cu foarte multa moderatie.

O cantitate echilibrata de radiatii ultraviolete asigura sinteza vitaminei D in tegumente. O cantitate mai mare determina imbatranirea pielii, prin alterarea sintezei fibrelor elastice si de colagen. Mai mult, radiatiile ultraviolete aduc mici modificari ADN-ului celulelor tegumentare. Pe cele mai multe organismul le poate rezolva, dar cand expunerea este intensiva si modificarile, in numar mare, este posibil sa se amorseze un proces cancerogenetic. Persoanele cu pielea alba si cu posibilitati reduse de a sintetiza melanina sunt cele mai expuse la astfel de riscuri. Daca va ardeti usor, nu asteptati ca acest lucru sa se intample! Chiar daca aveti numai un weekend disponibil pentru plaja la mare, “consumati” soarele cu moderatie! Desigur, exista lotiuni cu factor de protectie mare, insa studiile arata ca protectia nu este nici pe departe atat de completa pe cat o promit etichetele. Deci sa ne rezumam la 15-20 de minute (maximum) petrecute pe plaja, la primele ore ale diminetii, dupa care sa ne bucuram de mare de sub umbrelute sau de sub generoase palarii de soare.

  • Vacanta de vara, rasfat cu reguli

Tot legat de sezonul estival, un pericol pregnant este cel al deshidratarii. Pentru a ne pastra temperatura mediului intern constanta, inclusiv in conditii de caldura extrema, metabolismul nostru apeleaza la procese termolitice, asa cum este transpiratia. Consecinta este pierderea intensa de apa, ce trebuie compensata rapid si cat mai complet. {i pentru ca, alaturi de apa, se pierd elemente minerale, va recomand sa va hidratati indeosebi cu ape minerale ce contin si sodiu. Chiar daca ele nu acopera integral nevoia noastra de apa, unul sau doua pahare au efecte mai mult decat pozitive. La fel de util este si un pahar de sifon in care am dizolvat un varf de cutit de sare.

Un ultim risc la care as dori sa ma refer este… ei, bine, da, legat de vacanta in sine. Pe care multi o vad ca pe o perioada de rasfat (ceea ce chiar este), in care regulile de viata sanatoasa sunt… lasate pe alta data! Deci, adio, exercitii fizice, adio, dieta moderata! In schimb, e liber la lenevit, la fumat, consumat bauturi alcoolice, alimente dense caloric etc. Este o atitudine gresita pe care ajungem sa o regretam rapid. Dupa terminarea vacantei vom vedea ca e mult mai greu sa revenim la obiceiurile sanatoase decat ne-ar fi fost sa le respectam si pe perioada vacantei.

Asadar, sa incercam ca, alaturi de costumul de baie si lotiunea de plaja, sa luam cu noi la mare si o atitudine pozitiva fata de stilul de viata si sa ne ferim de riscurile verii!