Afla ce tip de acnee ai si care sunt cauzele ei!

Afla ce tip de acnee ai si care sunt cauzele eiAcneea este una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii si trebuie sa stim ca are mai multe forme care au la baza cauze diferite. Invata cum le poti deosebi, preveni si trata!

 



Acneea comedoniana

Comedoanele sunt pori blocati din cauza sebumului care se combina cu celulele moarte ale pielii, pe care noi le numim in mod normal puncte negre. Punctele albe sunt si ele tot comedoane cu piele crescuta la iesire. Acneea comedoniana poate fi provocata de produsele pe care le folosim pentru hidratarea pielii (uleiuri, creme foarte grase), de diverse produse de machiaj (in special fondurile de ten si pudrele) sau din cauza transpiratiei abundente. Acneea provocata de folosirea unor produse de machiaj necorespunzatoare se mai numeste si acnee cosmetica. Putem evita acneea cosmetica folosind produse pe a caror eticheta este specificat ca sunt non-comedogenice. De obicei, aceasta calitate se intalneste la produsele dermato-cosmetice. Asa cum ne-a explicat conf. dr. Daciana Branisteanu, medic primar dermato-venerologie, acneea cosmetica apare si la persoane care nu au tenul gras si ne putem da seama ca nu este o acnee normala dupa pozitionarea comedoanelor, care in loc sa fie concentrate pe zona T, sunt dispuse pe toata fata.

Pentru a preveni acneea comedoniana, este indicat sa avem un ritual de ingrijire a pielii care sa includa spalarea cu un sapun bland (care sa elimine sebumul in exces, fara sa usuce pielea), demachierea (peste care nu trebuie sa sarim in nicio seara) si exfolierea.

 

Acneea papulo-pustuloasa (inflamatorie)

Afla ce tip de acnee ai si care sunt cauzele ei!Acest tip de acnee se caracterizeaza prin aparitia papulelor, acele umflaturi rosiatice si dureroase, care dupa cateva zile acumuleaza puroi la suprafata. Cauza aparitiei acestora sunt bacteriile cu care sunt infectate comedoanele (porii blocati). Dezechilibrele hormonale si stresul duc la producerea de sebum in exces care se acumuleaza in interiorul porilor, fapt ce favorizeaza inmultirea bacteriei P. Acnes care se afla in mod normal la nivelul pielii. Pentru a preveni aparitia acneei papulo-pustuloase, ca si in cazul acneeei comedoniene, trebuie sa fim foarte atenti la igiena pielii, sa o mentinem intotdeauna curata. Aceasta acnee nu apare doar la nivelul fetei, ci poate fi intalnita si pe gat, spate, piept sau brate. Cremele si lotiunile pe baza de acid salicilic sunt eficiente pentru a trata aceasta afectiune, insa in cazul in care problema devine acuta si vorbim despre o acnee severa, trebuie sa ne adresam medicului dermatolog care ne poate prescrie un tratament potrivit (creme cu corticosteroizi, antibiotice, etc.).

 

Acneea chistica

Acneea chistica este cea mai severa forma de acnee si se caracterizeaza prin aparitia unor umflaturi mari pe fata, care pot lasa urme deoarece ”sapa” adanc in piele. Chisturile sunt cea mai grava forma a umflaturilor care apar in acnee. Acestea de dezvolta atunci cand peretele foliculului se rupe, iar puroiul se raspandeste in profunzimea pielii, producand inflamatii si leziuni serioase. Din pacate, acneea chistica nu poate fi prevenita, deoarece are cauze genetice. Daca parintii au suferit de acnee chistica, este foarte probabil ca aceasta va fi mostenita si de copii. Tratamentul ei se face pe perioade indelungate si trebuie recomandat de catre medicul dermatolog.

Farmacistii Catena recomanda produsul Normaderm de la Vicky. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale o ingrijire speciala si o hidratare pe masura, atunci cu siguranta vei fi incantata de crema Vicky pentru tenul cu probleme! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Bianca Badescu