Ghidul gravidei: totul despre sarcina

Din momentul in care o femeie afla ca este insarcinata, dorindu-si foarte mult un copil, viata ei prinde contur. Dincolo de impactul emotional, apar si temerile legate de noua etapa a vietii, de gestionarea situatiilor si a responsabilitatilor fata de sine, dar si fata de minunea ce urmeaza sa vina pe lume. Presiunea emotionala este mare, dar majoritatea intrebarilor si framantarilor tale, viitoare mamica, isi vor gasi raspunsul chiar acum. Si aici. Tu savureaza momentul-cheie al vietii tale, iar noi ne ocupam sa-ti oferim toate informatiile de care ai nevoie pe parcursul celor noua luni de sarcina.



Cum se calculeaza varsta sarcinii?

Uzual, acum, se foloseste metoda ecografica de masurare a dimensiunii embrionului. De la data   ultimei menstruatii se scad trei luni si se adauga sapte zile.

Care sunt alimentele de evitat din alimentatia gravidei?

De evitat din alimentatia gravidei este carnea cruda preparata incorect termic, sucurile si laptele nepasteurizat si alimentele care nu sunt bine spalate.

Care sunt semnele unei sarcini toxice?

De cele mai multe ori, pacienta prezinta forme usoare de disgravidie emetizanta: varsaturi, greata, oboseala, slabiciune musculara si somnolenta. Toate acestea se datoreaza hormonilor care apar in timpul sarcinii.

Care sunt remediile impotriva senzatiei de greata din timpul sarcinii?

In legatura cu senzatia de greata, nu putem face prea multe lucruri. Avem, intr-adevar, medicamentele antiemetizante uzuale, insa nu este recomandat sa le folosim decat in cazuri extreme. In rest, pacienta poate sa recurga la dieta.

Cate kilograme ar trebui sa acumuleze o femeie pe parcursul sarcinii?

Tendinta este acum de a se scadea pragul de greutate catre 10-12 kilograme. Cu cat pacienta acumuleaza mai multe kilograme, cu atat exista riscul aparitiei unor probleme in timpul sarcinii: obezitatea, diabetul gestational, preeclampsia, hipertensiunea si implicit afectarea fatului.

Care sunt semnele ce necesita prezentarea la medic in primul trimestru de sarcina?

Pacienta trebuie sa se prezinte la medicul ginecolog atunci cand apare o sangerare pe cale vaginala, cand exista dureri in abdomenul inferior sau cand apar modificari ale secretiei vaginale.

Ce teste trebuie efectuate in primele luni ale sarcinii?

In primul trimestru de sarcina, pacienta trebuie sa faca teste uzuale si teste specifice. Cele uzuale din sange si urina si cele specifice bolilor infectioase, precum hepatitele, sifilisul sau infectia HIV.

Cate ecografii sunt necesare in sarcina?

In timpul sarcinii sunt foarte importante trei ecografii. Prima ecografie, care se efectueaza in primul trimestru, este foarte importanta in datarea varstei gestationale, cea din trimestrul doi este importanta in depistarea anomaliilor congenitale, iar in trimestrul trei pot fi depistate anumite probleme cum ar fi restrictia de crestere intrauterina si poate fi evaluat copilul din punct de vedere velocimetric.

La ce trebuie sa fie atenta o gravida in ultimul trimestru de sarcina?

Pacienta trebuie sa fie foarte atenta la miscarile fetale, la eventuale pierderi de lichid amniotic, la modificari ale secretiei vaginale si chiar sangerari.

Care sunt semnele care indica travaliul?

Exista doua semne majore care indica travaliul, si anume: contractiile uterine regulate la mai putin de zece minute ca frecventa si pierderea de lichid amniotic.

Cat de importanta este legatura dintre medicul obstetrician si viitoarea mamica?

Aceasta legatura este extrem de importanta si trebuie sa fie bazata mai ales pe incredere si respect. Este indicat sa existe o relatie deschisa intre medic si pacienta pentru a putea asigura confortul pacientei intr-un moment atat de important in viata ei.

Text: Alexandra Lupu