Terapia prin arta, metoda de relaxare

terapia_creationala_sursa_mihnea_ratteStresul ne solicita si ne schimba comportamentul. Pentru a ne relaxa si defula toate angoasele cotidiene exista o solutie: ARTA! 

Terapia creationala foloseste arta, procesul creator in tratarea traumelor psihologice. Pacientii, sub indrumarea unui medic specialist pot depasi problemele de natura educationala, cognitiva, isi pot rezolva conflictele emotionale si dezvolta sociabilitatea si stima de sine.

Sunt folosite toate modalitatile de exprimare artistica: dans, musica, arte plastice, arte dramatice etc.

 In urma unei discutii cu medicul psiholog, acesta va poate indruma catre forma de exprimare artistica care vi se potriveste. Terapia prin arta poate fi folosita de oricare dintre noi chiar si numai pentru a ne reveni dupa o perioada stresanta.

Terapia prin miscare
Dansul este una dintre artele fundamentale deoarece include expresia directa prin miscarile corpului. Bazata pe ideea ca mintea si corpul sunt strans legate, terapia prin miscare este un mod de exprimare puternic putand schimba sentimentele, comportamentul si psihicul. Stresul si modul de viata dezordonat pot afecta psihicul uman. De aceea exprimarea emotiilor prin miscare poate ajuta persoane cu probleme de nutritie, persoane abuzate fizic si psihic, cu probleme in familie, copii autisti sau persoane dependente de anumite substante.
Acest tip de terapie poate fi folosita ca tratament alternativ sau in prevenirea  anumitor afectiuni: probleme cardiovasculare, hipertensiune, cancer de san sau ameliorarea durerii etc.

Artele plastice
Pictura, desenul, colajul etc. sunt metodele cele mai folosite de exprimare a depresiilor sau traumatismelor. Defularea sentimentelor de angoasa prin culoare creste capacitatea de comunicare a pacientului, iar lucrurile pe care nu le poate spune prin cuvinte le ilustreaza prin arta. Folosirea anumitor culori poate spune multe despre o persoana, de asemenea vederea unor culori poate declansa anumite reactii. Astfel s-a demonstrat ca rosul stimuleaza sistemul nervos simpatic (cel care pune organismul in stare de alerta), in timp ce albastrul il stimuleaza pe cel parasimpatic (responsabil de punerea in stare de odihna a organismului). Presiunea singelui creste in prezenta culorii rosii si descreste in prezenta albastrului.

Atat folosirea cat si privirea unor culori pot spune cate ceva despre trairile unei persoane.
Rosul produce sentimente de anxietate si dezvaluie un comportament violent.
Rozul are efect calmant, de relaxare
Galbenul este foarte stimulator si poate da inclinatii spre un comportament violent
Albastrul linisteste si da senzatia de bine
Verdele da sentimente de liniste si calm

Artele dramatice
Acest tip de terapie ajuta pacientul sa se exprime mai usor in expunerea problemei. Terapia prin teatru este recomandata deoarece cateodata  metodele “verbale” traditionale sunt prea rigide pentru a permite pacientului sa se simta confortabil. Amestecul de expresii verbale si non-verbale folosite in teatru ajuta, prin limbajul metaforic, la o buna cooperare cu terapeutul. Poate fi folosita cu succes in cazul copiilor cu probleme de adaptabilitate, persoanelor dependente de anumite substante, bolnavilor de SIDA, persoanelor ce trec prin criza varstei a doua. Terapia se poate aplica unui singur individ, cuplurilor, familiei sau unui grup.

Terapia prin muzica
Terapia prin muzica se adreseaza presoanelor cu probleme de natura psihica, cognitiva, emotionala sau sociala. Se apeleaza atat la instrumentele muzicale cat si la voce, dezvoltand creativitatea si eliberand tensiunile.

 

Text: Marilena Popescu