Usturoiul, vedeta verii

Usturoiul, vedeta veriiIubit sau dimpotriva urat pentru aroma sa patrunzatoare, usturoiul reprezinta un adevarat medicament. Consumat crud, usturoiul este, inainte de toate, un puternic antibiotic natural.

Initial, usturoiul s-a remarcat ca remediu impotriva  racelilor si …disfunctiilor erectile. Mai mult, de curand, Ministerul Sanatatii din Africa de Sud a iscat vii controverse in urma lansarii unei ipoteze uluitoare: usturoiul lupa impotriva SIDA. In randurile urmatoare veti afla cat de important este usturoiul pentru sanatatea noastra, el fiind indicat in mai mute boli.
Afectiuni cardiace: potrivit specialistilor de la Universitatea de Medicina din Berlin, usturoiul reduce semnificativ aparitia bolilor de inima, prin impiedicarea depozitarii grasimilor pe peretii arterelor. In plus, usturoiul scade nivelul tensiunii arteriale .

Ce e bine sa stiti!
Colesterol (substanta vascoasa, regasita in plasma sanguina):  numeroase studii intreprinse in Europa si S.U.A. au aratat ca usturoiul reduce nivelul colesterolului “rau” din sange (suplimentele pe baza de usturoi reduc cu circa 10% colesterolul “rau”).
Ulcer gastric: cercetarile sugereaza ca usturoiul protejeaza impotriva infectarii cu bacteria Helicobacter pylori (un microb in forma de spirala, care lezeaza tesuturile stomacului si duodenului) si favorizeaza aparitia ulcerului.
Gripa si raceala: cine mananca usturoi regulat, raceste foarte greu. In plus, se spune ca aportul ridicat de usturoi, cand suntem raciti, reduce semnificativ perioada de vindecare. Un remediu popular recomanda ca usturoiul sa fie pisat in lapte.
Sarcina: ginecologii sustin ca, pentru a da nastere unui copil grasut si sanatos, viitoarele mamici trebuie sa consume, zilnic, usturoi.
Dureri de dinti: de zeci de ani usturoiul a fost folosit ca terapie impotriva durerilor dentare.

Cum actioneaza?
Usturoiul contine doua componente principale: allicinul si compusii bio-activi care contin sulf. Alicinul, despre care se spune ca ar avea cele mai importante beneficii asupra sanatatii, este produs in momentul in care catelul de usturoi este zdrobit. El impiedica formarea cheagurilor de sange si a tumorilor canceroase. Aceste componente impiedica aparitia infectiilor. Usturoiul trebuie consumat in stare naturala, doarece componentele sale sunt instabile si sunt distruse odata cu trecerea timpului.

Afrodisiac si somnifer
Cu toate ca nu este romantic sa incepi seara cu o imbucatura de usturoi, afla ca acestuia i s-a dus vestea datorita calitatilor sale afrodisiace. Mai mult, el este considerat una dintre plantele “fierbinti”. Medicina moderna a confirmat faptul ca, pentru unii barbati, usturoiul reprezinta un mijloc ieftin si eficient de crestere a performantelor sexuale, datorita rolului sau de imbunatatire a circulatiei sanguine. Cu alte cuvinte, usturoiul este bun pentru femei…atunci cand este consumat de catre partenerii lor.

Antiacneic
Acneea este neplacuta atat pentru noi, cat si pentru cei din jurul nostru. In cazul in care acneea este severa, singurul lucru pe care trebuie sa facem este sa apelam la un medic, deoarece exista o multime de tratamente eficiente in aceasta situatie. Nu trebuie sa uitam, insa, ca si dieta este foarte importanta. Trebuie sa renuntam la alimentele procesate, bogate in grasimi si zaharuri. Apa este foarte importanta, nu numai in tratamentul acneei, ci in general,  pentru sanatatea pielii. Majoritatea nutritionistilor sustin ca este bine sa bem intre sase si opt pahare de apa pe zi (apa pura). Nimeni nu pretinde ca usturoiul vindeca acneea, insa practica a aratat ca acesta joaca un rol important in ameliorarea bolii. El poate fi administrat sub doua forme: uz intern sau extern. Inainte de toate, usturoiul este un puternic antibiotic si un “curatator” al sangelui. Mancand usturoi, ne curatam organismul si implicit fata.

Retineti!
Usturoiul poate fi mancat crud, pisat sau adaugat la sfarsit in topul mesei, salatei, sandvisului. Usturoiul este eficient si daca este aplicat extern, chiar daca mirosul sau este greu de suportat. Atentie! Usturoiul crud este foarte puternic si poate produce arsuri sau inrosiri la nivelul pielii.

Text: Mirela Marin