Factori care distrug o relatie de cuplu

Relatiile interumane pot fi asemuite cu florile sau cu obiectele fragile, pentru ca la mijloc sunt sentimente care pot fi ranite usor. De aceea, pe cat de greu este sa pui bazele unei relatii solide, pe atat de usor este sa o distrugi in doar cateva clipe.

Acaparati de preocuparile cotidiene si de rutina, uitam de multe ori ca este nevoie sa  depunem eforturi constante pentru a mentine o relatie functionala. Mai des din neglijenta decat din rea-vointa, ajungem sa pierdem un om pe care il iubim. In continuare, am inventariat cele mai importante comportamente toxice care duc la distrugerea unei relatii de cuplu.



Ostilitatea

Doi oameni care sunt in conflict, nu vor si nu pot sa se asculte unul pe celalalt. Sa ne concentram asupra aspectelor negative ale partenerului si sa exacerbam ceea ce nu ne place la el este primul pas spre manie, iar mania este prima care erodeaza o relatie.

Nimeni nu este perfect, cu totii facem greseli, dar daca observam trasaturile pozitive ale partenerului ne va fi mai usor sa-i acceptam si lipsurile. Concentrarea pe defectele partenerului este drumul sigur catre despartire.

Dorinta continua de a-l schimba pe celalalt

Asa cum vremea nu va fi niciodata cum dorim noi, asa si partenerul nu va putea sa-si modifice comportamentul astfel incat sa se plieze pe asteptarile noastre in permanenta. Este important sa realizam ca nu ne putem schimba decat pe noi insine intre niste limite rezonabile. Pe de alta parte, si un partener inflexibil, care nu doreste sa faca niciun compromis, este toxic si poate distruge o relatie.

Lipsa de empatie

Din iubire pentru celalalt incercam sa-i facem si diverse servicii, atunci cand consideram necesar, dar daca intotdeauna vom alege sa refuzam partenerului micile lui placeri, sau sa-l ajutam in satisfacerea nevoilor sale de orice fel, acesta sigur se va indeparta. O relatie nu  poate functiona daca partenerii nu se intalnesc la jumatatea drumului.  Concluzia este, ca uneori fiind mai permisivi, reusim sa intoarcem iubirea si sa nu distrugem relatia.

Pierderea increderii

Increderea se construieste greu si se pierde usor. Fara incredere, o relatie nu poate functiona normal. Lipsa increderii duce la pierderea a doua lucruri esentiale pentru formarea unei legaturi puternice: siguranta si linistea sufleteasca.

Posesivitatea, gelozia, infidelitatea sau lipsa sprijinului reciproc afecteaza increderea partenerilor. Daca nu avem incredere in celalalt, este important sa identificam daca motivul tine de incalcarea constanta a unor promisiuni din partea partenerului sau pur si simplu niste preceptii subiective care tin de o lipsa de incredere in noi insine.

Asteptarile diferite

Este greu ca doi parteneri care au teluri si asteptari diferite de la viata sau de la celalalt sa pastreze o relatie. Atractia, pasiunea, interesele comune, background-ul commun si  afinitatile  de personalitate sunt cele mai importante lucruri care aduc doi oameni impreuna. In timp insa, partenerii pot evolua diferit si isi pot schimba perceptiile despre viata. Iar atunci cand fiecare incepe sa se gandeasca la „ce vrea eu”, in loc de „ce ne dorim amandoi”, lucrurile incep sa se strice si drumurile se despart.

Problemele de comunicare

Dificultatea de a comunica in cuplu (sau chiar lipsa comunicarii) este motivul principal pentru care cei mai multi ajung la terapie de cuplu, dar si printre motivele cele mai frecvente ale divorturilor. Atunci cand nu putem sa gasim singuri cauzele unor neintelegeri intr-o relatie, cand lupta nu duce la nimic, cand frica ne-a acaparat, o consiliere psihologica ne poate fi de mare folos. Terapeutul  poate sa observe lucruri pe care noi, din cauza emotiilor sau a ranilor, nu le putem vedea.

Farmacistii Catena recomanda Distonoplant, un supliment alimentar care imbina proprietatile a trei plante recunoscute pentru efectul de linistire a starilor de agitatie nervoasa, imbunatatirea calitatii somnului dar si pentru actiunea tonica in starile de slabiciune etc. Mai multe detalii despre produs gasesti AICI!

Text: Bianca Badescu