(Alte) mituri detronate despre sarcina

shutterstock_96404159Bun, visul de a deveni mama ti s-a indeplinit. Acum, pana cand vei afla cu certitudine ce vei naste, fetita sau baietel, lumea va incepe sa isi dea cu presupusul. Nu contesta nimeni ca aceste speculatii sunt distractive, insa pentru persoanele care nu sunt sigure ce sex va avea copilul, va prezentam 5 mituri ce au fost detronate. Lectura placuta mamicilor!

 

      1. Forma burtii determina sexul copilului

Sunt sigura ca ati asistat nu o data, ci de mai multe ori la scene in care femeile in varsta intalnesc o femeie insarcinata care are burta in jos si se minuneaza spunand ca “sigur vei face baiat” si cand respectiva femeie naste, surpriza, a nascut fetita. Adevarul este ca fiecare femeie poarta copilul in pantece in mod diferit, iar burta i se va dezvolta diferit fata de alte femei. In fapt, forma burtii arata pozitia fetusului in uter si nicidecum sexul copilului. Forma burtii este determinate, de asemenea, de varsta gestationala.  De fapt, exista o multime de mituri specifice. Adevarul crud este ca doar pentru ca burta unei femei este in jos sau in sus nu inseamna neaparat ca va avea un baiat sau o fata. Singurul mod prin care poti afla cu adevarat sexul copilului este scanarea cu ultrasunete.

 

      2. Frecventa mare a bataii inimii unei femei insarcinate arata faptul ca va naste fata

Gresit din nou! Cele mai multe sarcini incep cu rate extrem de ridicate ale frecventei bataii inimii, care par sa se stabileasca in jurul valorii de 150 de batai pe minut. Acest mit a prins viata din cauza faptului ca femeile au bataile ritmice mai mari decat cele ale barbatilor. Cu toate acestea, nici macar frecventa batailor inimii nu determina sexul copilului, dar sunt distractive aceste speculatii.

 

     3. Ridicarea bratelor deasupra capului si ridicarea lucrurilor duc la avort

Bine, mama mea a muncit pana in luna a 8-a cand ma avea pe mine in burtica ei si ia uitati-va ce mare m-am facut (am 24 de ani :d). Am auzit spunandu-se ca o femeie insarcinata nu are voie nici macar sa puna masa. Oameni buni, a fi insarcinata nu este acelasi lucru cu a fi paralizata. Bineinteles ca nu se recomanda ca acestea sa ridice greutati mari, insa vorbim de niste farfurii. Poate ai auzit si tu spunandu-i-se unei femei insarcinate sa nu ridice un anumit lucru pentru ca i se va incurca cordonul ombilical. Din fericire, medicii pot sa monitorizeze acest lucru prin ultrasunete si teste wellness. Cel putin 25% dintre bebelusi se nasc cu cordonul ombilical in jurul gatului, iar multi se nasc cu el in jurul picioarelor. Unele cordoane sunt chiar innodate. Nimic din ceea ce face o mama nu poate provoca acest lucru. Deci, in timpul sarcinii, chiar este indicat sa faci miscare, de exemplu yoga pentru gravide, sau sa te intinzi, sau chiar sa pui masa. Aceste lucru nu vor ameninta sanatatea copilului tau.

 

     4. Daca esti insarcinata, nu ai voie sa faci sex

Nope! Nu e adevarat. Mai intai de toate – fara suparare, dar ca sa faci rau fatului, partenerul tau trebuie sa aiba un penis extrem de lung astfel incat sa ajunga sa penetreze cavitatea uterina. In al doilea rand, sexul este sigur, atat timp cat sarcina evolueaza fara probleme. Unele femei nu simt nevoia sa faca sex in timpul sarcinii, iar altele se simt mai excitate, datorita supratensiunilor hormonale. Exista foarte multe femei care au declarat ca au avut orgasm pentru prima data in timpul sarcinii. Deci, continua ceea ce faci atat timp cat medicul tau ti-a dat unda verde.

 

     5. Arsurile la stomac arata ca vei naste un copil cu par in cap

Recent, “New York Times” a facut un studiu care parea sa dovedeasca acest fapt. Cu toate acestea, au existat doar 28 de participante la studiu, un numar irelevant pentru scopul studiului, acela de a demonstra ca toate femeile care au arsuri stomacale vor naste copii cu par. In pofida acestui fapt, exista si in prezent multi oameni care inca cred acest lucru. Specialistii sunt de parere ca arsurile la stomac in timpul sarcinii sunt foarte comune si nu au nicio legatura cu parul bebelusului.

 

Text: Andreea Popescu