Problemele sexuale la inceput de toamna

Problemele sexuale la inceput de toamnaBiologia umana moderna considera venirea anotimpului ploios in cazul zonei temperate, toamna, ca un real afront adus de natura sexualitatii umane. Acest lucru s-ar datora, conform teoriilor “Lerois” adaptarii la mediu, care nu mai permite “irosirea” resurselor in probleme ce nu implica supravietuirea individuala.

Conform teoriilor antropologice ale lui Martin si Desuss, dereglarile partiale ale functiilor sexuale ar fi o adaptare mostenita care ar favoriza selectia partenerilor cei mai apti pentru a procrea toamna, procreere care face ca puiul, copilul, sa se nasca primavara-vara, cand conditiile de mediu sunt favorabile. Oricare din cele doua teorii ar fi valabile, este recunoscut stiintific este ca mare parte dintre femei si aproape 40% dintre barbati au anumite probleme sexuale la inceputul toamnei. In cazul femeilor, problemele apar in cele mai felurite modalitati de manifestare si sunt  marcate de problemele specifice ale diverselor categorii de varsta, depinzand si de tipologiile constitutiei corporale.



Probleme sexuale specifice varstei 18-24 de ani

Problemele sunt minore si chiar neglijabile datorita unei slabe reactii meteo sensibile la toamna ale acestei varste. La constitutiile corporale cu predispozitie la ingrasare, descrise prin depuneri preferentiale ale grasimii in jurul soldurilor si a coapselor catre bazin, apar unele probleme. Aceste tipologii, in 20% din cazuri, prezinta tulburari temporare ale secretiei de hormon folicul stimulant (FSH). Acest hormon este secretat fie in exces fie secretia sa este foarte redusa in functie de reactivitatea biologica nervoasa la ionizarea atmosferica specifica inceputului de toamna. In consecinta apar modificari ale intregului sistem endocrin ce regleaza functiile sexuale. Ca manifestare exterioara evidenta, de cele mai multe ori apetitul sexual este foarte crescut inainte de sosirea ciclului, avand sa scada foarte mult in anumite zile ale perioadei dintre cicluri.

Consumarea erotismului in aceste perioade de scadere a apetitului sexual poate duce la frigiditate, cu un risc de 60-70%, ceea ce inseamna extrem de mult. Singura cale de evitare naturala si sigura este abstinenta sexuala in acele putine zile de toamna cu apetit foarte scazut. Acest lucru este valabil la toate femeile din aceasta categorie de varsta cu “toane” in ceea ce priveste apetitul sexual.

Probleme sexuale intalnite la 24-33 de ani

Toamna isi pune si mai adanc amprenata asupra sexualitatii feminine, odata cu inaintarea catre varsta adulta. Astfel, conform studiilor din acest an ale endocrinologilor din Stockholm (Suedia), 30-40% dintre femeile din categoria 24-44 de ani au probleme reale determinate de trecerea climatica de la vara la toamna. In consecinta apar o serie de tulburari trecatoare ale secretiilor ovariene de estrogeni si in mod special de hormoni masculini secretati de ovar, acestia avand un rol important in sexualitate. Problemele generale care au sa apara din aceasta cauza fac ca receptia hormonilor feminini si masculini sa fie foarte mica, pe membranele celulelor nervoase din hipotalamus (o parte a creierului). Drept urmare, toate reactiile acestei zone hipotalamice legate de sexualitate sunt tulburate, aparand modificari ale vointei sexuale, ale libidoului si ale placerii erotice.

Este recomandat ca in zilele tomnatice de indispozitie erotica si in special atunci cand aceasta indispozitie este asociata cu o usoara iritabilitate sa se evite actul sexual. Sexologii recomanda, pentru remedierea acestei probleme, atat o dieta bogata in magneziu (prezent in verdeturi si ape minerale), cat si o grija aparte fata de preludiul sexual, care trebuie sa ofere o excitatie erotica initiala reciproca bazata pe tandrete.

Probleme sexuale specifice perioadei 34-50 de ani

Aceste varste sunt si nu sunt foarte sensibile la meteorologia tomnatica, odata ce un procent de 50% dintre femei se simt extrem de confortabil sexual in cazul in care exista alte probleme decat agresiunea toamnei, iar 50% manifesta o puternica reactie a dezechilibrului functiilor sexuale si mai ales a normalei perceptii constiente a erotismului. Constitutile corporale slabe, cu oase subtiri, si o statura medie sau sub medie au cele mai grave probleme care duc deseori la starea care se numeste frigiditate (reducerea sau incapacitatea de a percepe normal placerea sexuala). In celelalte cazuri se poate vorbi de o exagerare de secretie de hormoni din hipotalamus care inhiba, reduc, blocheaza actiunea hormonilor sexuali. Acest lucru se manifesta nu numai prin scaderea libidoului (dorintei si excitatiei sexuale) ci mai ales prin incapacitatea sistemului nervos de receptionare a stimulilor care provoaca excitatia si perceptia excitatiei sexuale. Se poate spune ca in acest caz toamna, prin actiunea sa nemiloasa poate afecta partea nervoasa de manifestare a excitatiei si placerii erotismului.

Pentru a evita aceste agresiuni climatice ale inceputului de toamna asupra sexualitatii este recomandata o buna oxigenare a plamanilor si deci a sangelui si organelor prin foarte multa miscare in aer liber. Totodata este nevoie de un mic pui de somn de dupa-amiaza de 60-80 minute si un meniu de cruditati vegetale cat mai variat. Toate acestea la un loc au menirea sa dezvolte in sistemul nervos mai multa energie care sa poata lupta cu impedimentele create de sosirea toamnei foarte nemiloasa pentru placerea sexuala in multe din cazuri.

Probleme sexuale la 51-54 de ani

Este perioada de inaintea menopauzei la 70-75% din populatia feminina din Europa si cele doua Americi. In aceasta perioada, problema devine mult mai acuta din cauza zecilor si chiar sutelor de transformari hormonale ce apar datorita ceasului biologic al inceperii sistarii activitatii hormonale sexuale. Toamna, dimpotriva, aduce in acest caz in mod paradoxal un plus de stabilitate hormonala, obligand functiile ovariene sa se adapteze la mediu ignorand adaptarea la comenzile de pregatire a menopauzei. In consecinta in 30% din cazurile studiate in Suedia si Tarile de Jos, toamna creste apetitul sexual si chiar posibilitatea obtinerii orgasmului, in perioadele infertile ale primelor 10 zile dupa inceperea sangerarii sexuale.

Problemele reale apar in cazul unui inceput sever al unei toamne reci, care vine dupa o perioada de vara mai calda. In acest caz apar tulburari ce pot duce chiar la instalarea mai rapida a menopauzei sau si mai grav aparitia chisturilor ovariene. Este de preferat ca la aceste varste sa se urmeze un tratament specific pentru menopauza, corelat cu anotimpul. Dieta este de asemenea foarte importanta toamna si trebuie bazata pe o alimentatie predominant vegetala, mai ales in lunile septembrie si inceputul lui octombrie. Pentru pastrarea tineretii sexuale este nevoie de foarte multa miscare, aer liber, fructe proaspete si nu in ultimul rand un somn de noapte foarte bun.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana