Stefan Banica Jr.: „Am si acum, cand urc pe scena, aceleasi emotii”

Stefan PRINCIPALADin toamna aceasta, il vom vedea pe Stefan Banica Jr. intr-o postura cu care nu suntem obisnuiti – aceea de jurat la X Factor (Antena1). De ce a ales sa se implice in acest proiect si ce asteptari are de la concurenti, ce simte atunci cand este pe scena, cum a gestionat celebritatea obtinuta la o varsta frageda, cum s-a schimbat in tot acest timp, plus alte lucruri interesante despre artistul Stefan Banica Jr. – mereu in lumina reflectoarelor si omul care incearca sa traiasca discret in spatele lor, aflati in continuare…



TONICA: Din toamna, o sa te vedem pentru prima data in juriu la X Factor. De ce ai ales sa te implici in acest proiect si cum este sa faci parte din echipa X Factor?

Stefan: E o noua provocare, e o emisiune despre muzica unde experienta mea – acumulata de-a lungul anilor pe scena, in concerte sau in studio, ca producator muzical al discurilor mele, ca textier si compozitor si, nu in ultimul rand, ca producator al concertelor de anvergura, cum sunt cele de Craciun – ma poate ajuta sa gasesc, alaturi de colegii mei din juriu, acel X Factor care sa intruneasca calitatile unui castigator pentru un asemenea concurs. E important ca in Romania sa se descopere oameni talentati, care sa depaseasca numarul celor netalentati (pe care ii vedem destul de des la tv). De altfel, eu am aceasta preocupare de a sprijini tinerii cu adevarat talentati. Imi place ideea acestui show, X Factor, unde  concurentii au sansa sa-si transforme visele in realitate. Asadar, am ales o experienta noua in televiziune, alaturi de Antena 1, cu care sper sa realizez lucruri cel putin la fel de importante ca cele pe care le-am facut pana acum.

Cum te-ai descrie in cateva cuvinte, ca jurat, la ce ar trebui sa se astepte concurentii de la tine?

De felul meu, sunt un spectator foarte cinstit, ma emotionez cand vad ca se intampla ceva adevarat, cand cel de pe scena transmite prin toti porii o stare si cu asta cred ca am spus lucrul fundamental care ma defineste: fara emotie, nu exista act artistic. Poti sa canti orice fel de muzica, atata timp cat imi transmiti ceva, ma intereseaza. Vreau sa descopar un concurent care sa fie mai mult decat un cantaret, care sa cante, dar sa faca si show.

Ce alte proiecte ai pentru sfarsitul verii si inceputul toamnei, unde te pot vedea fanii tai?

Am in pregatire mai mult proiecte, inclusiv cantece noi, de asemenea, vor fi si concerte, pe care le voi anunta pe site-ul meu Stefanbanica.ro si pe pagina de facebook Stefan Banica Official (www.facebook.com/StefanBanicaOfficial). Pentru toamna, pregatesc un turneu de concerte in mai multe orase din tara, dar si spectacole la teatru.  De asemenea, din acest an, traditionalul concert de Craciun, aflat la cel de-al 13-lea an consecutiv de existenta, care a generat pe parcursul acestor ani 50 de concerte sold-out la Sala Palatului, cu peste 250.000 de spectatori, va fi transmis de Antena 1. Iar un alt proiect tv va fi in primavara anului viitor, insa o sa vorbesc despre el la momentul potrivit.

Ce simti atunci cand esti pe scena? Si ce s-a schimbat acum, raportat la prima ta intalnire cu publicul, in tine ca om, in tine ca artist…?

Atata timp cat experienta nu-ti aduce plafonare, lucru de care fug ca dracu’ de tamaie :), scena, pentru mine, ramane o bucurie imensa. Asta mi-am dorit de la inceputul carierei mele, ma consider un om fericit pentru ca pot sa fac lucrul acesta in continuare, fie ca e vorba de teatru, concerte sau platouri de filmare sau de televiziune.  Am si acum, cand urc pe scena, aceleasi emotii constructive, spre norocul meu, ca la inceput si, poate, dupa atatia ani, o detasare, in sensul bun al cuvantului, care imi da mai mult confort.

Care este cel mai important sfat pe care ti l-a dat tatal tau, maestrul Stefan Banica, si care este cea mai frumoasa amintire legata de el pe care o ai?

„Actoria inseamna fixare si masura.” Am atat de multe amintiri frumoase legate de tatal meu, incat nu pot sa le clasific.

Stefan-SECUNDARAAi simtit vreodata ca ti se urca succesul la cap? Ma gandesc ca mai ales atunci cand esti tanar si vezi ca esti iubit si apreciat de o multime de oameni, te cuprinde asa o euforie… Cum ai gestionat celebritatea?

Da, fara doar si poate. Sa ai 18 ani si, peste noapte, datorita unui film, sa te cunoasca o tara intreaga e greu de gestionat la acea varsta. Sigur ca nu se compara ce mi s-a intamplat mie atunci cu ceea ce li se intampla tinerilor din ziua de azi, care dau de succes si, mai ales, de bani la o varsta in care nu stii cu ce se mananca meseria asta. Norocul meu a fost ca am avut doi oameni care m-au adus rapid cu picioarele pe pamant in momentul in care au simtit ca mi-o luasem in cap si, mai ales, pericolul de a ma pierde inainte sa incep practic o meserie de cursa lunga. Acesti oameni au fost tatal meu si pofesorul meu de la Institutul de Teatru, Ion Cojar, carora le multumesc si astazi pentru faptul ca mi-au deschis ochii si m-au facut sa inteleg ca succesul este usor de obtinut, dar mai greu de mentinut. Dumnezeu sa-i ierte! Am inteles ca trebuie sa imi vad de drumul meu si sa imi tratez profesia si publicul cu seriozitate si respect si ca atunci cand iti alegi o astfel de meserie, o alegi din pasiune si dragoste, si nu ca sa devii “vedeta”. Daca devii cunoscut, cu atat mai bine, dar nu asta e scopul principal.  .

Ce le spui copiilor tai, ce ii inveti despre viata si ce te invata ei pe tine?

Ii invat principii de viata, pe care, la randul meu, le-am invatat de la parintii mei, dar si lucruri pe care le-am descoperit traindu-le. Dar, si Violeta, si Stefanel, sunt convins ca iau toate aceste sfaturi si le trec prin filtrul lor si aleg ceea ce cred ei ca le foloseste. Datoria mea este sa le ofer optiuni, iar ei vor alege singuri. Chiar invat de la ei, iar uneori sunt lucruri pe care nu le constientizez imediat, dar cu timpul ele devin evidente. Reinvat, de pilda, bucuria de a ma juca, lucru esential pentru un artist. In momentul in care nu mai stii sa te joci, ai imbatranit, indiferent de varsta. Prin ei redescopar mereu copilul din mine.

Ce-ti place sa faci in timpul liber, cum te relaxezi?

Timpul meu liber devine din ce in ce mai pretios si mi-l petrec, in mare parte, cu familia mea sau in scurte vacante in care merg din cand in cand. De asemenea, imi place sa vad filme, sa ascult muzica, sa citesc sau sa ma vad cu prietenii apropiati.

Cum te mentii in forma? Faci sport, ce stil de alimentatie ai?

Imi place sa am grija de mine, sa ma intretin si sa ma simt bine in pielea mea, dar nu fac un scop in viata din asta. Am mai spus lucrul asta, viata e scurta si trebuie traita frumos. Si, daca poti sa traiesti frumos, atunci cu siguranta te mentii in forma.

Text: Bianca Badescu

Foto: Mihai Stetcu (Antena1)