Afectiuni agravate iarna

sanatate_medicinagenerala_sezon_noiembrieNu este un mister ca multe dintre noi inca mai avem fobii nedeslusite fata de ideea de caciula, asta desigur de cand eram mici si purtam mai de voie mai de nevoie fantasticele chipiute cu mot legate sub barbie. La fel, oricat de suparata e iarna, pantalonii cu talie joasa vor parasi fara indoiala dulapul macar pentru o scurta iesire la o cafea.

Lasa prejudecatile vestimentare si nu uita la plecarea din casa sa iti iei fularul, caciula si haina de iarna. Si nu uita ca si tenul tau are nevoie de haine adecvate pe timp de iarna. Ai grija ce produse de ingrijire folosesti! Anumite boli se pot acutiza in aceasta perioada, iar altele isi pot avea un debut furtunos.

Sinuzita se poate reactiva
•    Semnificatie: Sinuzita reprezinta infectarea mucoasei care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile.
•    Simptome: Durere de cap, nas infundat, senzatie de cap greu, oboseala, stari febrile.
•    Tratament: La baza tratamentului pentru sinuzita stau adesea antibioticele, care pot fi administrate numai la recomandarea medicului. Pe langa aceste medicamente, se mai pot adauga si antiinflamatoare sau dezinfectante nazofaringiene. Tratamentul se face diferentiat si sub supravegherea medicului in functie de tipul acut sau cronic al bolii.

Cuperoza ameninta frumusetea tenului:
•    Semnificatie: Cuperoza este o boala inflamatorie a pielii care se manifesta prin inrosirea tenului pe anumite suprafete.
•    Simptome: Simptomele cuperozei sunt vizibile in principal la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Initial, in primele stadii ale bolii, inrosirea tenului se leaga de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie, consum de alcool si dispare in general dupa incetarea actiunii factorului declansator. Odata cu avansarea bolii roseata este insotita de teleangiectaziile (dilatatii ale vaselor din piele). Intr-o faza urmatoare apar cosurile care se pot infecta transformandu-se in pustule.
•    Tratament: O parte principala in tinerea sub control a bolii este evitarea factorilor agresori. Pentru un tratament propriu-zis consulta medicul dermatolog. Anumite produse de ingrijire sunt create special pentru astfel de sensibilitati ale tenului, avand efect de calmare.

Hipotermia pune viata in pericol
•    Semnificatie: Hipotermia este o stare a organismului produsa de expunerea necorespunzatoare la temperaturi scazute: aer, apa, vant sau ploaie rece. Acest abuz asupra organismului poate determina aparitia multor afectiuni.
•    Simptome: Hipotermia debuteaza cu frisoane, pielea rece, palida sau chiar spre albastru, apatie, afectarea capacitatilor intelectuale, tulburari de echilibru, tulburari de vorbire sau amorteala extremitatilor.
•    Tratament: Primul pas in caz de hipotermie este indepartarea cauzei. Daca nu avem de-a face cu un caz grav, tratamentul se poate face la domiciliu prin acoperirea pacientului, utilizarea unor sticle cu apa fierbinte sau a unor incalzitoare artificiale. Daca este vorba de un caz mai grav insotit si de degeraturi este necesar ajutorul medical de urgenta.

Completeaza-ti deci garderoba cu haine calduroase, iar daca pleci in concediu, nu uita de trusa de prim ajutor (antibiotice, antiinflamatoare, antiseptice, antipiretice). Micile tulburari ale starii de sanatate iti pot tulbura buna dispozitie. Nu le lasa sa te ia prin surprindere.

Text: Irina Chelarescu

Recomandarea specilistilor catena: Antioxidant, 30 de comprimate