Bolile tiroidei, in continua crestere

Cand oboseala nu mai dispare, caderea parului nu se mai opreste si dorinta sexuala este mereu diminuata deja ne intalnim cu trei dintre simptomele caracteristice bolilor glandei tiroide. Este cazul sa mergem la medic si sa nu mai dam vina doar pe oboseala.

O femeie din zece are indoieli cu privire la buna functionare a tiroidei. Tiroida participa la cam tot ce se intampla in corpul nostru. Secretia tiroidiana este esentiala pentru optimismul si energia noastra de zi cu zi. Hormonii ei controleaza grasimile din sange, numarul de calorii arse zilnic, nivelul zaharului, influenteaza fabricarea proteinelor si mentinerea scheletului in buna stare.

Cand nu functioneaza tiroida bine?
Oboseala inexplicabila, caderea parului, nervozitate sunt cele mai intalnite simptome din multimea semnelor care ne spun ca avem  probleme cu tiroida. Nu este mereu usor sa facem legatura intre toate simptomele. Aparitia lor este lenta, progresiva, de multe ori obisnuindu-ne nepermis de mult cu ele. Simptomul care trebuie sa ne alarmeze imediat este prezenta unei umflaturi la gat, zona in care se gaseste tiroida. Daca am face controale medicale anuale medicul ar putea sa-si dea seama de eventualele nereguli, inainte de aparitia acestei umflaturi, prin palparea glandei sau descoperirea unor anomalii ale ritmului cardiac.

Putem confunda hipotiroidismul cu depresia?
Da. Lipsa hormonilor tiroidieni afecteaza starea psihica si libidoul care ambele sunt semne ale depresiei. Este o confuzie des intalnita la femeile care au trecut de varsta de 40 de ani, incurajata de faptul ca medicii asociaza problemele psihice cu simptomele menopauzei.

Tiroida are efect asupra greutatii corpului?
Excesul de hormoni tiroidieni duce la pierderea a 5 pana la 8 kilograme din greutatea corpului chiar daca apetitul ramane acelasi. Deficitul de hormoni aduce 2 pana la 8 kilograme in plus. Kilogramele in plus sunt repartizate peste tot observandu-se insa un surplus in zona fetei. In nici un caz sa nu luati hormoni tiroidieni pentru a slabi: este foarte riscant. Doza nu poate fi stabilita cu exactitate de la inceput si in caz de exces veti avea probleme cu ritmul cardiac.

De ce apare gusa?
Cresterea volumului tiroidei duce la aparitia unei umflaturi la gat. Nu trebuie confundata cu aparitia proeminenta a glandei la fetele care sunt foarte slabe. Cand umflatura nu are cauze hormonale ea reflecta adaptarea glandei la nevoile suplimentare de hormoni in situatii temporare cum sunt pubertatea sau sarcina. Gusa provenita din lipsa de iod poate fi si de origine ereditara si este insotita adeseori de hiper sau hipotiroidism. In unele cazuri se pot observa mici noduli la palparea gusei ceea ce trebuie sa duca la investigatii amanuntite. Oricum, aparitia gusei nu favorizeaza aparitia cancerului. Asa ca nu trebuie sa va ingrijorati si nici sa insistati sa faceti o operatie. Nodulii trebuie insa supravegheati.

Nodulii pot fi tratati?
In 95% din cazuri nodulii sunt benigni. Trebuie totusi sa va asigurati facand niste teste. Ecografia este indispensabila. Daca nodulul nu refracta ultrasunetele (este hipoecogen) atunci se impune o punctie. Nu va speriati ca medicul mai doreste o examinare suplimentara: mai putin de 10% din modulii hipoecogenici sunt cancerosi. Medicul va cere un dozaj al TSH (hormon cerebral care stimuleaza secretia tiroidiana). Daca acesta este scazut o scintigrafie este utila pentru a ne asigura ca nodulul nu antreneaza dezechilibre hormonale. Cand un nodul creste putem sa luam hormoni tiroidieni, sub strict control medical, care ii vor stagna cresterea in acelasi timp cu tiroida. Dupa cateva luni acesta poate regresa. Tratamentul diminueaza deasemenea riscul de aparitie a unor noduli noi. Dar o supraveghere regulata prin palpare si ecografie poate sa fie suficienta daca nodulul sau nodulii nu evolueaza.

Cand trebuie sa apelam la chirurgie?
Atunci cand punctia descopera celule canceroase este necesara indepartarea glandei in totalitate. Interventia lasa o cicatrice discreta la baza gatului. Cicatricea nu trebuie expusa la razele solare in primul an. In schimb, daca nu gasim celule maligne operatia nu este imediata. Putem alege intre doua metode: chirurgia sau distrugerea glandei prin injectarea iodului radioactiv (nu prezinta pericol). Oricare ar fi optiunea aleasa va trebui sa luati hormoni tiroidieni toata viata pentru a suplini activitatea glandei absente.  In alte cazuri se poate scoate doar nodulul care pune probleme.

Putem vorbi de maladie ereditara?
Gusile sunt cele mai frecvente in zonele de munte sarace in iod si in anumite familii din cauza mostenirii genetice. Se spune ca daca mama sau bunica dumneavoastra avea gusa, riscati sa dezvoltati una. Dar este numai o presupozitie. Plecand din regiunea unde ati crescut puteti sa scapati de formarea gusei. Dereglarile ereditare (maladia Basedow) sunt frecvente in unele familii si in acest caz schimbarea domiciliului in alt oras nu va fereste de formarea gusei.

De ce femeile sunt mai sensibile?
Problemele legate de tiroida sunt de sapte ori mai des intalnite la femei. Este o intamplare? Fara indoiala ca nu. Proteina care asigura transportul hormonilor tiroidieni este cea care face acelasi lucru pentru hormonii estrogeni. Nu este surprinzator ca fluctuatia hormonilor feminini are consecinte asupra activitatii tiroidei.
In perioada pubertatii cantitatea de estrogeni creste progresiv antrenand o nevoie crescuta a hormonilor tiroidieni. Daca tanara fata are lipsa de iod, o mica gusa poate sa se formeze dar tratamentul este rareori necesar.
In timpul sarcinii cresterea estrogenilor poate sa duca la aparitia gusei daca femeii ii lipseste iodul. De aceea este nevoie de un aport suplimentar pentru femeile insarcinate care traiesc in regiuni sarace in iod. Dupa nastere 5% dintre femei au in continuare tiroida „data peste cap”. Ele sufera cel mai adesea de hipertiroidie. Vindecarea adesea e spontana, altfel tratamentul este necesar.

Text: Dr. Victor Filip