Alergiile alimentare

alergiile_alimentare_sursa_shutterstockMajoritatea problemelor de sanatate sunt asociate de medicina moderna cu studiul manifestarilor alergice. Reactiile de acest fel, fie la alimente, fie la alte substante, merg de la guturaiuri frecvente, rinite, “febra fanului”, inflamatii faringo-laringiene, pana la afectiuni ale pielii, oboseala, insomnii, migrene sau tulburari digestive.

 
In fapt, reactiile alergice la unele alimente reprezinta un mesaj simplu al organismului ca acestea nu sunt potrivite. Reactiile la alimente denaturate, rafinate si biologic disproportionate sunt chiar binevenite, avertizindu-ne sa renuntam la ele.

 

 

Am aflat de la dl. Adrian Florea, specialist in medicina traditionala chineza (www.qitaky.ro), ca pot aparea alergii si la alimente integrale, cum ar fi graul, porumbul, soia si alte cereale neprelucrate. Potrivit acestuia, medicina traditionala chineza ne invata ca, adesea sunt de vina combinatiile sarace in alimentatie. Daca, de exemplu,  aceste cereale – sub forma de paine – ar fi combinate cu verdeturi (sub forma de foi: salata, frunze de spanac, ridichi etc.) si cu alte legume sarace in amidon, atunci reactiile alergice ar putea sa dispara. La acestea se pot adauga proteine din branzeturi, carne sau unt din arahide.

Alergiile alimentare
In vederea depistarii alimentelor alergene este bine sa se adopte un plan de alimentatie cu combinatii foarte simple de alimente la fiecare masa (cel mult doua – trei alimente). Cel mai indicat ar fi ca persoana care se confrunta cu alergii sa isi faca o agenda de urmarire zilnica a meniului sau. Astfel se poate stabili, in mod individual, dieta cea mai potrivita, fara sa va supuneti unor restrictii inutile si frustrante. Nu faceti decat sa eliminati exact acele alimente care ii fac rau. In cazul in care alergiile sunt provocate chiar de catre cereale, atunci solutia este consumarea lor in stare de germeni (incoltite). Cele mai indicate cereale incoltite sunt: graul, soia, lintea, orzul, ovazul si altele. Inainte de preparare, se lasa la inmuiat in apa timp de 8 – 10 ore, pentru a inlatura continutul de acid fitic si pentru a stimula procesul de germinare. Starea de germinatie are proprietatea de a converti o mare parte din amidonul cerealelor in zaharuri simple, iar proteinele in aminoacizi liberi, dand nastere acizilor grasi liberi. Totodata, creste cantitatea de enzime si vitamine. Aceasta face cerealele mai digerabile si, adesea, poate inlatura alergiile. Dar, atentie! Excesul de cereale incoltite in alimentatie poate slabi digestia, mai ales la unele categorii de persoane.

Aroganta da alergii…
Dincolo de alergiile alimentare, ne putem confrunta cu alergiile  provocate  de parul de la animale, praf, polen, razele solare etc. Acestea sunt agravate de unele stari psihice precum: agorafobie, autosupraestimare, aroganta, incapacitatea de adptare la stresul de zi cu zi. Acestea determina, in plan fiziologic, o scadere a imunitatii si o malfunctiune a ficatului in privinta dezactivarii la antigeni. Din acest motiv, in China Antica, aroganta era intotdeauna asociata cu o proasta functionare a ficatului. Deci, atentie la atitudinea dumneavoastra! Pe de alta parte, o dieta de curatare si refacere a ficatului va fi foarte utila pentru a reface capacitatea acestuia de a neutraliza substantele alergene. In acest sens, toate alimentele cu multa clorofila sunt bine venite: microalgele si iarba de cereale sunt cele mai importante, datorita proprietatilor lor antiinflamatorii si imunostimulatoare, precum si abundentei factorului Omega-3 si a acizilor grasi gamma-linoleici.

Recomandarea specialistului
De exemplu, alergia cunoscuta sub denumirea de “purpura anfilactoida” poate fi vindecata in 15 zile, pur si simplu mancand de 3 ori pe zi cate 60 de grame de curmale (cam 10 fructe), ne sfatuieste dl. Adrian Florea. De altfel, curmalele joaca un rol important si in alte retete concepute de medicina traditionala chineza pentru aceasta forma de alergie, foarte frecventa. Iata cateva retete: se fierb 100g orz si 15 curmale rosii, in 500 ml apa, pana scade apa la 150 ml. Mancarea rezultata se consuma integral, intr-o zi. Sau se prepara o supa din 30 de grame coji de arahide si  30 grame curmale rosii, fierte in 250 ml apa; se pastreaza si se bea o data pe zi, timp de cinci zile.

Text: Mirela Dadacus