Alergiile ne feresc de cancer

shutterstock_24591970O noua cercetare revolutionara a descoperit ca exista o legatura stransa intre alergii si anumite tipuri de cancer (gliomuri). Care este legatura? Nepermitand anumitor substante, cu potential oncogen in unele cazuri, sa patrunda in organism, alergiile ne feresc de bolile maligne. Asta pentru ca reactiile alergice actioneaza ca un sistem de avertizare, instiintandu-ne asupra substantelor nocive pe care ar trebui sa le evitam. Totodata, studiul sugereaza faptul ca reducerea riscului este mai puternica in randul femeilor decat in randul barbatilor.

Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu au fost in masura sa analizeze probele de sange luate de la pacienti cu 10 ani inainte ca acestia sa fie diagnosticati cu gliom. Barbatii si femeile al caror sange a fost stocat si care s-au confruntat cu diferite alergii de-a lungul vietii au avut un risc cu aproape 50 la suta mai mic de a dezvolta gliom 20 de ani mai tarziu, comparativ cu persoanele fara semne de alergii.

Potrivit oamenilor de stiinta, dermatitele de contact, cand organismul reactioneaza exagerat la anumite substante chimice percepute ca alergeni, nu fac decat sa intareasca sistemul imunitar, facand mai mica probabilitatea ca un cancer sa se instaleze, relateaza Daily Mail.

Multitudinea de studii anterioare care au legat alergiile de aparitia tumorilor cerebrale s-au bazat pe auto-rapoartele de istorie ale pacientilor alergici diagnosticati cu gliom. Cu toate acestea, studiile anterioare nu au avut acces la probe de sange colectate cu 20 de ani inainte de diagnosticarea tumorii.

Studiul actual a sugerat ca femeile ale caror probe de sange au fost pozitive in ceea ce priveste alergiile au prezentat un risc cu 50% mai mic de aparitie a tipului celui mai grav si frecvent de tumori, numit glioblastom.

Cercetatorii au analizat esantioanele de sange de la 594 de persoane care au fost diagnosticate cu gliom (inclusiv 374 diagnosticate cu glioblastom), intre 1974 si 2007. In acest fel, oamenii de stiinta au putut sa compare aceste probe de sange cu probele de sange a 1.177 oameni care nu au fost diagnosticati cu gliom. Ei au comparat nivelurile a doua tipuri de proteine ??numite IgE, sau imunoglobulina E. Aceasta este o clasa de anticorpi produsi de celulele albe din sange. In fiecare proba, oamenii de stiinta au stabilit daca serul contine niveluri ridicate de IgE specifice pentru cei mai comuni alergeni din Norvegia, precum si IgE total. Au efectuat apoi o analiza statistica pentru a estima asocierea dintre concentratiile ridicate de alergeni, IgE specifice si IgE total si riscul de a dezvolta gliom.

Femeile care au niveluri ridicate de alergeni au prezentat un risc cu 54% mai scazut de aparitie a glioblastomului, comparativ cu femeile care nu au prezentat un nivel crescut de alergeni. Cercetatorii nu au vazut aceasta asociere si la barbati.

Studiul a fost publicat online in Jurnalul Institutului National de Cancer.

 

Text: Andreea Popescu