Legumele cu frunze verzi, recomandate impotriva aparitiei mai multor boli

shutterstock_75792253Cea mai potrivita arma de combatere a aparitiei bolilor, in opinia specialistilor, este consumul anumitor legume de culoare verde. De exemplu, in urma numeroaselor studii realizate in domeniu s-a constatat ca legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles si varza, contin nutrienti care lupta impotriva cancerului. Dar ce este mai important este ca nutrientii continuti ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului de colon, de san sau pulmonar. In general, toate legumele verzi abunda in fibre, folati si carotenoizi care previn cancerul bucal, esofagian, de pancreas, de piele sau stomacal.

In noul studiu, cercetatorii au descoperit ca o componenta-cheie prezenta in broccoli – sulforafanul – ajuta la suprimarea cancerului de san.

Emily Ho, profesor asociat la Institutul Linus Pauling, a declarat ca acest proces “opreste genele” si ajuta la citirea corecta a ADN-ului  ca parte a comunicarii genetice din interiorul celulelor.

Conform oamenilor de stiinta, consumul de legume crucifere este direct proportional cu rata de supravietuire.

Studiile au demonstrat ca vitaminele si antioxidantii ce se regasesc in cantitati considerabile in aceste legume ajuta la eliminarea senzatiei de foame si protejeaza impotriva bolilor de inima, a cancerului, cataractei si a pierderii memoriei.

Prin urmare, fie ca este vorba despre salata verde sau despre cea preparata din alte legume, acest aliment este o sursa generoasa de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.

Spanacul, castravetii, broccoli, varza, fasolea verde, mazarea, merele, strugurii si fructele kiwi sunt alimente bogate in niste carotenoizi numiti luteina si zeaxantina, precum si in betacaroten, vitamina K, fier, potasiu si calciu. Luteina si zeaxantina sunt importante in prevenirea orbirii, in special la persoanele in varsta. O portie zilnica din oricare dintre aceste legume si fructe poate reduce riscul unui atac de cord.

Studiul a fost publicat in revista Clinical Epigenetics.

 

Text: Andreea Popescu