Alimentatie sanatoasa, fara colesterol

Alimentatie sanatoasa, fara colesterolDaca ati fost diagnosticat cu colesterol ridicat, ar trebui sa eliminati complet ouale, carnea si produsele lactate din dieta dumneavoastra, nu-i asa? Nu neaparat! Reducerea cantitatii de grasimi nesanatoase pe care le consumati este vitala pentru scaderea colesterolului. Va puteti bucura in continuare de aceste alimente, dar in anumite conditii. Daca ouale, lactatele si carnea sunt sau nu daunatoare persoanelor cu colesterol ridicat, aflati in randurile de mai jos.



 

 

Ce este colesterolul?

Exista doua tipuri de colesterol – lipoproteine ??cu densitate mica (LDL) si lipoproteine ??cu densitate mare (HDL). Colesterolul-HDL este cunoscut sub numele de colesterol “bun”, deoarece ajuta la eliminarea colesterolului periculos din sange. LDL este colesterolul “rau”, pentru ca, atunci cand exista o cantitate prea mare in sange, se produce o acumulare de grasimi pe peretii arterelor. Aceasta acumulare de grasime poate conduce la boli de inima, accident vascular cerebral sau atac de cord.

 

Alimentatia si colesterolul

Colesterolul serveste functiilor vitale ale organismului deoarece:

–   ajuta la producerea invelisului exterior al celulelor

–   ajuta la formarea acizilor biliari care digera alimentele

–   ajuta organismul sa produca vitamina D si hormoni

75% din colesterol este produs in mod natural in organism. Restul de 25% provine de la alimentele pe care le consumam. Colesterolul devine un risc pentru sanatate daca este prezent in sange intr-o concentratie prea mare. Pentru unele persoane, genetica determina ficatul sa produca prea mult colesterol LDL. Un factor care contribuie la cresterea nivelului de colesterol LDL este in mod constant consumul de alimente bogate in grasimi saturate. Colesterolul este prezent doar in produsele de origine animala (carne si lactate).

 

Numere sanatoase

Conform American Heart Association (ADA), nivelul optim de LDL in organism este mai mic de 100 mg/dL. Un nivel de 130 pana la 159 mg/dl este considerat mai mare decat limita normala. Cand vine vorba de aportul zilnic recomandat de grasimi provenite din alimente, savantii recomanda ca acesta sa se limiteze la 200 mg sau mai putin. Cititi cu atentie etichetele produselor alimentare pentru a va asigura ca nu consumati mai mult decat cantitatea recomandata.

  • Ouale

Ouale sunt considerate un subiect tabu atunci cand vine vorba despre colesterol. Cu toate acestea, mai multe studii arata ca ouale nu sunt daunatoare, ci ca sunt bogate in antioxidanti, proteine ??si substante nutritive. Antioxidantii din oua au fost asociati cu scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, hipertensiune arteriala si cancer. Potrivit savantilor, consumul de oua cu moderatie (4-6 pe saptamana) este acceptabil chiar si pentru cei cu nivel ridicat de colesterol. Cercetarile arata ca persoanele care consuma oua cu moderatie nu prezinta o crestere a nivelului de colesterol, comparativ cu cele care au eliminat ouale complet din dieta lor.

  • Carnea

Cand vine vorba despre crearea unui plan alimentar sanatos pentru mentinerea colesterolului, nu trebuie sa se elimine consumul de carne cu totul. In timp ce unele tipuri de carne sunt bogate in grasimi saturate, exista o multime de optiuni mai flexibile. In functie de tipul de carne pe care il alegeti si de felul cum este gatita, puteti include in conditii de siguranta carnea in dieta dumneavoastra.

  • Lactatele

Produsele lactate sunt cunoscute datorita beneficiilor pentru sanatate, mai ales atunci cand vine vorba de intarirea oaselor. Produsele lactate sunt bogate in calciu, potasiu si vitamina D. Consumul de produse lactate cu continut mare de grasimi poate avea un efect nedorit asupra sanatatii – nivelul de colesterol LDL ridicat. Aceste produse sunt bogate in grasimi saturate si colesterol si ar trebui sa fie inlocuite cu produse cu nivel scazut in grasimi. Alte optiuni sanatoase includ:

–   lapte cu 1% grasime sau lapte degresat

–   branzeturi slabe, cum ar fi: branza de vaci, mozzarella sau ricotta

–   iaurt cu continut scazut de grasimi.

 

Text: Andreea Popescu