Alimentele bogate in vitamina E, esentiale pentru organism

poza alimente bogate in vitamina EVitamina E face parte dintr-un grup de 8 vitamine liposolubile care sunt active in tot corpul si ajuta la prevenirea stresului oxidative, asigurand necesarul de vitamine de care are nevoie organismal pentru a functiona in conditii normale. Vitamina E protejeaza organismul impotriva bolilor de inima, a cancerului si a leziunilor oculare (degenerescenta maculara). Mai mult de atat, oamenii de stiinta sustin ca vitamina E poate fi de ajutor in prevenirea bolii Alzheimer.

 

Dat fiind ca necesarul de vitamine il poti obtine din farfurie, am realizat pentru voi o lista cu alimente bogate in vitamina E.

Modul cel mai natural de a obtine vitamina E este prin alimentatie. Insa beneficiile asupra sanatatii ale vitaminei E pot fi diminuate prin fierbere sau prin depozitarea alimentelor, de aceea cel mai bine este ca acestea sa fie consumate in stare proaspata si naturala.

 



Vitamina E, din abundenta in fructe si legume proaspete

 

  • Frunzele de mustar contin vitamina E

Aceste frunze verzi contribuie foarte mult la o masa sanatoasa, sunt foarte nutritive si au numeroase beneficii asupra sanatatii. Frunzele de mustar se numara printre primele alimentele cu un continut foarte mare de vitamina E, iar consumul acestora asigura organismului un procent de 14% din necesarul zilnic. Desi multi oameni tind sa fiarba frunzele inainte de a le consuma, recomandat este ca acestea sa fie consumate crude, in salate de exemplu, pentru a nu pierde din nutrientii atat de benefici organismului.


  • Spanacul – sursa de fier si vitamina E

Spanacul este o sursa nesecata de vitamine si minerale.  Este indicat atunci cand corpul nostru da unele semne ca ar avea anumite carente de vitamine necesare unei bune functionari. Vitamina E prezenta in frunzele spanacului previne aparitia unor boli legate de procesele de oxidare. Daca te confrunti cu probleme de presiune arteriala sau cu probleme de vedere, acestea pot fi rezolvate prin consumul de antioxidanti furnizati de spanac. Pentru ca spanacul sa-si pastreze proprietatile, este recomandat sa fie consumat in stare cruda.

 

  • Nucile – aliatul tau impotriva carentei de vitamina E

Migdalele si alte soiuri de nuci au un continut mare de vitamina E si de mai multe substante nutritive necesare organismului. Consumul de nuci pe termen lung contribuie la o alimentatie sanatoasa. Ele sunt atat de usor de achizitionat si, in plus, pot fi consumate in starea lor initiala bruta.

 

Atentie! Un nivel ridicat de vitamina E poate creste riscul de malformatii congenitale

 

  • Fructe tropicale care contin vitamina E

Fructe tropicale cum ar fi papaya si kiwi sunt surse de vitamina E. Un fruct kiwi, de exemplu, asigura un sfert din aportul zilnic de vitamina E recomandat. La polul opus, papaya este foarte bogat in trei dintre cei mai importanti antioxidanti naturali cunoscuti (vitaminele C, A si E),   lupta impotriva aterosclerozei sau a bolilor de inima. Fructele se consuma in stare proaspata, taiate pe jumatate si mancate direct din coaja cu ajutorul unei lingurite.

 

  • Uleiul de masline – concentratie mare de vitamina E

Uleiul de masline este o sursa buna de vitamina E, dar si de alte elemente nutritive. Expertii recomanda pastrarea uleiurilor intr-un loc ferit de lumina soarelui pentru a ajuta la mentinerea proaspata a acestora. Mai mult de atat, o singura lingura cu ulei de masline contine 10% din necesarul zilnic de vitamina E si polifenoli. Uleiul de masline are cea mai mare concentratie de vitamina E dintre toate uleiurile, vitamina E fiind numita si vitamina antiimbatranire.

 

  • Seminte de floarea-soarelui

O mana de seminte de floarea-soarelui prajite ofera 7.4 mg de vitamina E si are doar 165 de calorii. Uleiul de floarea-soarelui este o sursa buna de vitamina E, oferind 5.6 mg de vitamina E si un continut de doar 120 de calorii.

 

  • Consuma rosii pentru a preveni deficitul de vitamina E

Un sfert de ceasca de pasta de tomate are 2.8 mg de vitamina E (aproximativ o cincime din necesarul zilnic), 664 mg de potasiu, 34 mg de licopen si 54 de calorii – valori nutritive ce le fac numai bune de consumat. Mai mult de atat, rosiile sunt o sursa importanta de vitamine si minerale care protejeaza inima.

 

  • Praful de chili

Doar o lingura din acest condiment iute contine 1.49 mg de vitamina E, valoare ce reprezinta 7% din necesarul zilnic recomandat. Continutul mare de vitamina E ajuta la mentinerea pielii sanatoase, iar numarul mare de vitamine si minerale ajuta la functionarea optima a organismului.


Vitamina E are un rol esential in sanatatea pielii si a organelor, iar proprietatile sale antioxidante ajuta la reducerea deteriorarii celulare.

 

Text: Andreea Popescu