Managementul greutatii… de la birou

managementul greutatiiMajoritatea oamenilor sunt de acord cu faptul ca, uneori, locul de munca este o bariera pusa in fata alimentatiei sanatoase. Orele petrecute la job, mult mai multe decat cele petrecute acasa, fac ca stilul nostru de viata sa devina unul haotic. Mancam mai mult fast-food, comandam mancare de la restaurant sau consumam chipsuri pe post de gustari. Sa nu uitam ca factori precum presiunea la locul de munca, consumul alimentar caloric mare, lipsa exercitiului fizic si multe altele duc la o rata de obezitate in crestere.

Dar exista o solutie sigura si practica ce va va tine greutatea sub control, si anume managementul greutatii. Ce inseamna managementul greutatii? Ei bine, aflati in randurile de mai jos.

 

Managementul greutatii include toti pasii pe care o persoana trebuie sa-i faca pentru a-si mentine greutatea normala, atat in alimentatie cat si in activitatea fizica. Cu totii stim ca micul dejun este masa cea mai importanta a zilei, prin urmare incepem cu acest lucru:

 

De ce este micul dejun atat de important?

– Pentru ca ne ofera energie pe toata durata zilei;

– Pentru ca ne ajuta sa ne concentram mai bine;

– Pentru ca ne imbunatateste abilitatile de memorare;

– Pentru ca alunga oboseala;

– Pentru ca ne ajuta sa pierdem in greutate.

 

Ce cuprinde un mic dejun sanatos?

Pentru ca micul dejun sa fie sanatos si sa indeplineasca toate conditiile, acesta trebuie sa contina cei 3 compusi:

– Carbohidrati – cresc nivelul de energie;

– Proteine ??- reduc senzatia de foame si dau impresia de satietate;

– Grasimi – pentru energie.

            La birou, cand toata lumea din jurul tau mananca, pofta nu are cum sa intarzie sa apara. Fie mirosul, fie felul in care mananca colegul/colega sau pur si simplu faptul ca esti tu mai pofticioasa de fel iti ingreuneaza planul de a te mentine in forma.

Ce facem cu poftele? Pentru a trata in mod eficient lupta cu poftele, in primul rand trebuie sa se inteleaga de ce natura este pofta: fizica sau emotionala. Daca este o pofta fizica, incearca sa iti distragi atentia, astfel incat sa iti tii mintea ocupata cu orice altceva decat cu gandul la mancare. Citeste o carte, fa o integrama sau pur si simplu socializeaza cu colegii.  Specialistii sunt de parere ca astfel de trucurui “pacalesc simturile” si fac ca poftele sa dispara in circa 30 de minute.

 

Nu uita sa bei suficienta apa (minimum 2 litri)!

 

Cat de multe fructe si legume ai voie sa consumi pe zi? Ei bine, pe baza unui studiu din 2010 s-au realizat niste rapoarte din care reiesea ca este nevoie de 1,5 – 2 kg de fructe pe zi. Suma depinde de numarul de calorii recomandate pentru greutatea ta. De asemenea, recomandarea ca trebuie sa consumi cinci portii de fructe si legume pe zi depinde de varsta si sex: femeile cu varste cuprinse intre 19-50 ani ar trebui sa manance 7-8 portii, in timp ce barbatii cu aceleasi varste ar trebui sa manance 8-10 portii. Iar cei de peste 50 de ani, atat barbati cat si femei, ar trebui sa consume sapte portii de fructe si legume pe zi.

           

Text: Andreea Popescu