Aloe vera, aliatul tau in lupta pentru detoxifiere

aloeAloe vera este o planta folosita inca din Antichitate in scopuri terapeutice si in ritualuri de infrumusetare. Este o adevarata „farmacie”, datorita compozitiei sale deosebit de bogate si variate.

Planta de Aloe este un supliment nutritiv excelent, utilizat in medicina preventiva. Ea imbunatateste imunitatea organismului, creste tonusul fizic si psihic si este o sursa naturala de vitamine, minerale si antioxidanti. Dintre multiplele calitati terapeutice ale plantei de Aloe subliniem, in primul rand, rolul sau deosebit de benefic in detoxifierea organismului si in diferite afectiuni ale aparatului digestiv.

Aloe vera are actiune detoxifianta intensa, deoarece ajuta la eliminarea apei in exces si a toxinelor acumulate, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste digestia, accelereaza metabolismul, stimuleaza secretia si excretia de bila in duoden, ajuta la scaderea valorilor colesterolului „rau”.

 

Aloe vera contine:

–          Mono- si polizaharide care stimuleaza imunitatea generala a organismului si imunitatea la nivel digestiv si au actiune antioxidanta, de protectie contra radiatiilor UV si de inhibare a multiplicarii celulelor canceroase.

–          Substante antrachinonice, cu efect detoxifiant, depurativ-laxativ, antibacterian, antiviral, antifungic.

–          Vitaminele antioxidante A, C, E, vitamine din grupul B, cu rol de neutralizare a actiunii nocive a radicalilor liberi, de intarire a  aimunitatii nespecifice a organismului, de detoxifiere, de tratare a unor stari carentiale si anemii.

–          Minerale: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, clor, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc, cu rol esential in procesele metabolice ale organismului.

–          Enzime care asigura o digestie adecvata a principiilor nutritive, dar si enzime cu rol analgezic, antiinflamator.

–          Aminoacizi esentiali si neesentiali.

–          Steroizi cu rol antiinflamator, antialergic, analgezic.

 

 

Aloe pentru detoxifiere

Pentru imbunatatirea si accelerarea detoxifierii, Aloe vera poate fi combinata cu alte 3 plante care sa-i potenteze actiunea. Una dintre ele este sparanghelul. Acesta are actiune diuretic-depurativa, de protectie a vaselor sangvine si creste tonusul fizic si intelectual. Un alt potentator al efectului detoxifiant al aloei este mesteacanul, un arbore cu actiune diuretica puternica, ce ajuta la eliminarea toxinelor din corp, favorizeaza eliminarea acidului uric si a cristalelor de colesterol, dizolva pietrele de la nivelul cailor urinare. Cea de-a treia planta este anghinarea, cu multiple efecte detoxifiante si regenerante. Stimuleaza secretia biliara si regleaza in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Ajuta la regenerarea celulei hepatice, are actiune diuretica si de eliminare a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Mai este utila si in diferite afectiuni digestive: constipatie, varsaturi, dischinezie biliara, enterocolite, reflux gastric acid si ajuta la mentinerea unei flore intestinale normale. De asemenea, are un rol important in combaterea cancerului de colon.

 

Aloe pentru digestie

Aloe ajuta la mentinerea integritatii tubului digestiv, deoarece mucopolizaharidele formeaza o pelicula protectoare la nivelul mucoasei gastrice, aparand-o de atacul acid. Inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (incriminata in aparitia ulcerului) si favorizeaza dezvoltarea unei flore microbiene sanatoase, prietenoase, la nivelul colonului. Pentru potentarea efectului digestiv, plantei de Aloe i se pot alatura menta si musetelul. Acestea diminueaza spasmele intestinale, combat greata si voma, imbunatatesc digestia, absorb gazele intestinale si au rol detoxifiant hepatic. O alta planta cu care se poate combina aloe este lemnul-dulce, cu proprietati excelente de diminuare a hiperaciditatii gastrice, de calmare a durerilor. Totodata, are rol de protectie si regenerare hepatica.

 

INTREBARE: Ce efecte are aloe vera la nivelul pielii?

Planta de aloe are efecte detoxifiante si antioxidante si la nivelul pielii, pe care o hraneste, o hidrateaza, ii mentine elasticitatea si tonicitatea, actionand atat intern, cat si extern. Previne aparitia semnelor de imbatranire si prezerva tineretea epidermei.

 

SPECIALIST: Dr. Ruxandra Constantina (T115 p50)