Apa de gura, avantaje si dezavantaje

Apa de gura, avantaje si dezavantajeCine sta posomorata, se face femeie urata”, zice un proverb romanesc care pare sa contina mult adevar. Un zambet placut iti da mai multa increde in tine si te face mult mai atragatoare. Ai grija insa, sa nu te afisezi cu un suras dezgustator care sa etaleze o dantura bolnava. Acorda mai multa atentie ingrijirii orale ca sa fii o companie placuta.

Dantura cu aspect placut, adica fara carii sau lipsuri, cu o coloratie in conformitate cu cea a fetei si cu varsta, este o dantura sanatoasa. Asadar, curatirea dintilor trebuie sa fie prioritate in activitatile tale cotidiene. Foloseste periuta si pasta de dinti cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare. Nu uita faptul ca periajul cel mai important este cel de seara.

Un periaj corect dureaza cam trei minute, insa tehnicile de spalare trebuie stabilite de stomatolog. Specialistul iti va alege si tipul periutei si al pastei de dinti cu ajutorul carora vei realiza periajul. Din ingrijirea zilnica a dintilor nu trebuie sa-ti lipseasca apa de gura, care va fi utilizata tot la recomandarea medicului.

Cand trebuie sa folosesti apa de gura?
Apa de gura se utilizeaza in functie de nevoile danturii. Ea a fost creata pentru:

 

  • igiena cavitatii bucale
  • mirosul placut al gurii
  • protectia impotriva cariei dentare
  • efectul sau antibacterian

Apa de gura se foloseste de doua ori pe zi, dupa spalarea danturii, dimineata si seara. Se clateste gura cu respectivul produs, timp de 20-30 de secunde, fara ca solutia sa fie inghitita. Este bine ca, timp de cinci minute dupa clatirea cu apa de gura, sa nu se consume niciun fel de alimente sau lichide.

Apa de gura poate sa modifice coloratia danturii
Exista mai multe tipuri de apa de gura. “Teoretic, apa de gura comericalizata la indicatia si din locurile recomandate de specialist nu are niciun fel de contraindicatii. Apa de gura pur medicala nu trebuie sa se foloseasca mai mult de 21 de zile. Este posibil sa modifice coloratia dintilor”, a spus dr. Ioana Radu, medic dentist. Folosita prea des, apa de gura coloreaza dintii in galben-maroniu. Mai mult, se pare ca, in timp, flora bucala normala poate fi distrusa si poate sa apara candidoza orala (boala cauzata de o ciuperca si manifestata prin aparitia unei paste albe la nivelul gingiilor, buzelor, limbii sau in colturile gurii). Exista mai multe tipuri de apa de gura. Amintim acum pe cele pe baza de fluor (cu rol antiseptic si de mineralizarea smaltului) si pe cele pe baza de clorhexidina (o substanta antiseptica cu un dovedit efect antibacterian).

Alina Sorescu isi improspateaza respiratia de doua ori pe zi
Alina Sorescu, tanara artista care ne incanta de fiecare data cu zambetul, se declara pro clatirilor zilnice cu apa de gura. “Am incredere in efectele benefice ale apei de gura. O folosesc la recomandarea medicului stomatolog, de doua ori pe zi (dimineata si seara dupa ce ma spal pe dinti) in vederea mentinerii igienei orale. Cred ca aceasta poate actiona in locurile in care nu ajunge periuta de dinti si, in plus, imi improspateaza respiratia”, precizeaza Alina Sorescu.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Stomatolog Ioana Radu