Aparatul dentar. De ce il respingem? Ce facem daca avem nevoie?

eq2wzh86Adolescentii care au probleme cu dantura (dinti strambi sau inghesuiti), refuza de cele mai multe ori sa-si puna aparat ortodontic.  Aceasta respingere a tratamentului se trage de cele mai multe ori din temerile pe care acestia le au legate de relatiile lor sociale si poate avea efecte negative semnificative asupra sanatatii.

Prima frica a copiilor sau tinerilor care au nevoie de aparat dentar, este ca vor deveni subiectul de amuzament al celorlalti. Aceasta prejudecata a fost alimentata de-a lungul timpului, in special prin filme, unde oamenii cu aparat erau prezentati de obicei ca fiind urati, respinsi de ceilalti, retrasi, enervanti sau tocilari.

Cum adolescentii si copiii sunt cei mai predispusi sa imite comportamentele vazute la televizor, multi dintre ei actioneaza dupa acest model, facand glume rautacioase pe seama celor care poarta aparat.

 

Temerea de a fi respinsi de sexul opus din cauza aparatului dentar

O alta problema, mai ales la adolescenti, este temerea ca nu vor mai fi atragatori pentru sexul opus. In perioada in care tinerii incep sa-si descopere sexualitatea si simt nevoia de socializare cu cei de varsta lor, apare si o preocupare intensa pentru aspectul fizic. Astfel ca, multi se confrunta cu temerea ca nimeni nu va mai dori sa se apropie de ei din cauza aparatului. Asa apare jena si teama de respingere determinand ca o parte dintre cei care poarta aparat sa devina introvertiti si retrasi. Multe dintre aceste temeri pot avea ca radacina un respect de sine scazut si o incredere redusa in puterea de atractie personala. In alte tari lucrurile au inceput sa se schimbe si aparatul dentar a devenit chiar o moda. Multi tineri cool poarta aparate colorate si se mandresc cu ele. La noi insa, acesta este inca un subiect sensibil, care doar prin educarea  si informarea tinerilor va putea fi depasit.

 

Aparatele dentare invizibile – o noua solutie

Exista insa si aparate care pot raspunde cerintelor estetice ale tinerilor – acestea sunt aparatele cu bracketi linguali, care sunt obtinute printr-un proces de fabricare computerizat. Suprafetele dentare linguale variaza mai mult ca forma decat cele exterioare astfel incat realizarea bracketilor cu ajutorul scanarii computerizate permite individiualizarea acestora pentru fiecare pacient in parte.

 

Utilizarea calculatorului permite chiar si vizualizarea finalului tratamentului inainte ca acesta sa inceapa. Astfel etapele de tratament pot fi precis stabilite, rezultatul este predictibil iar acelasi sistem computerizat realizeaza complet robotizat secventa personalizata de arcuri folosite in tratament. Utilizarea aliajelor de aur pentru realizarea bracketilor permite ca discrepantele intre marimea brakcetilor si arcuri sa fie reduse la minim

 

Aplicarea bracketilor pe suprafetele interioare (linguale) ale dintilor mai prezinta un avantaj, dintii au un risc mai scazut de carie, fiind mai mult timp in contact cu saliva. Pentru pacient aplicarea unui sistem de bracketi linguali nu este cu mult diferita de unul clasic, etapele sedintei de aplicare sunt identice, perioada de adaptare poate fi uneori ceva mai lunga din cauza contactului limbii cu bracketii.

Durata de tratament este similara tehnicilor conventionale. Pacientii pot vizualiza mult mai usor rezultatele si se pot bucura mai repede de noul lor zambet, suprafetele exterioare ale dintilor fiind libere.

 

Fiind o tehnica avangardista in acest moment, costurile acestei terapii sunt destul de mari in comparatie cu cele clasice, insa avantajele estetice si predictibilitatea rezultatelor finale reprezinta marele lor avantaj. In plus, adolescentii vor fi cu siguranta fericiti sa nu mai fie nevoiti sa poarte clasicele aparate.

 

Text: Bianca Badescu

Consultant: Radu Craifaleanu

Medic dentist, competenta implantologie

Tel:  0748 414 442

www.sindolor.ro