Prevenirea eroziunilor dentare

eroziuneadintilorIgiena necorespunzatoare, consumul de alimente si bauturi acide sunt principalele cauze ale eroziunii dintilor. Asadar, este foarte important sa fii atenta la ce alimente consumi si sa iti ingrijesti dantura in mod constant.

Ce este eroziunea dintilor

Eroziunea dintilor reprezinta pierderea ireversibila a smaltului dentar, cauzata de atacuri acide, nebacteriene. Smaltul dentar este invelisul exterior de protectie al dintelui, iar in momentul in care este erodat, dentina este expusa factorilor nocivi din cavitatea bucala.

Dizolvarea structurii dentare mineralizate apare, in general, in urma contactului cu substante acide extrinseci precum bauturi acide, citrice, dulciuri etc. De fiecare data cand dintele intra in contact cu o substanta acida, smaltul se inmoaie pentru o perioada scurta de timp, pierzand din continutul de minerale. Saliva poate insa neutraliza aciditatea din cavitatea bucala, refacand echilibrul natural. Daca aceste atacuri acide sunt repetate, saliva nu poate face fata si mici particule de smalt pot fi pierdute prin periaj. Astfel, de-a lungul timpului, suprafata dintelui incepe sa se erodeze.

Semnele eroziunii dintilor

Principalele semne ale eroziunii dintilor sunt decolorarea, transparenta, crapaturile si sensibilitatea. Daca marginile dintilor tai au un aspect transparent sau clar in comparatie cu alte parti ale dintilor, esti predispusa la eroziune. De asemenea, crapaturile sau zimtarile marginilor dintilor impreuna cu ingalbenirea sunt alte semne ale deteriorarii smaltului dentar. Pentru a verifica daca esti predispusa la eroziune dentara, mergi regulat la stomatolog, de preferat din 6 in 6 luni.

Ce provoaca deteriorarea smaltului dentar

Printre cele mai importante cauze intrinseci ale eroziunii dentare se numara: consumul de bauturi acidulate, sucuri din fructe, citrice si alimente acide sau dulci; anumite medicamente care pot afecta smaltul dintilor, precum tabletele cu vitamina C; factorii de mediu precum chimicalele sau clorul cu care este curatata apa din piscine pot afecta smaltul dintilor.

De asemenea, exista si cauze extrinseci care pot duce, in timp, la eroziunea dintilor. Cele mai frecvente sunt: refluxul gastroesofagian (acidul gastric din stomac care ajunge in cavitatea bucala poate afecta smaltul dintilor); bulimia (contribuie la vomitatul excesiv, determinand in timp deteriorarea smaltului) si alcoolismul.

Cum sa previi eroziunea dintilor

Un pH bucal normal este situat intre 5 si 7, iar dezechilibrele acestuia favorizeaza eroziunea smaltului dentar. O dieta care contine multe alimente si bauturi acide duce la scaderea pH-ului dintelui si la demineralizarea smaltului. Iata cateva masuri de protejare a danturii de eroziunea acida:

  • Redu sau elimina consumul de bauturi carbogazoase. Acestea contin o cantitate mare de zahar si sunt acidulate, motiv pentru care se numara printre cauzele eroziunii dintilor. Atunci cand consumi sucuri, este de preferat sa folosesti un pai pentru a evita contactul lichidului cu dintii.
  • Evita otetul, muraturile si lamaile. In categoria celor mai periculoase alimente pentru dinti se numara otetul si muraturile care au un pH de numai 2,4-3,4 si respectiv 2,5-3,0. Nici mustarul, maioneza si ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite atunci cand vine vorba de sanatatea dintilor tai, deoarece au un pH situat intre 3,0 si 4,0. In ceea ce priveste fructele, lamaile sunt considerate cele mai daunatoare pentru dantura, deoarece au un pH foarte scazut, cuprins intre 1,8-2,4.
  • Nu consuma dulciuri in exces. Gustarile care contin zahar distrug, in timp, structura dintilor, mai ales daca sunt consumate in exces. Asadar, in locul dulciurilor opteaza pentru fructe (banane, piersici etc) sau alte alimente, precum  nuci, morcovi sau produse lactate.
  • Dupa fiecare masa bea lapte. Produsele lactate precum branza sau laptele au rolul de a anula efectul acidului din cavitatea bucala. De aceea este recomandat ca, dupa fiecare masa, sa bei lapte sau sa mananci putina branza, apoi sa iti clatesti gura cu apa timp de 30 de secunde.
  • Spala-te pe dinti. Alimentele si bauturile acide inmoaie structura smaltului dentar, motiv pentru care este indicat sa te speli pe dinti dupa cel putin o ora de la consumarea unor astfel de alimente. Este foarte important sa periezi dintii cat mai delicat, prevenind astfel vatamarea lor. De asemenea, este recomandat sa folosesti ata dentara pentru curatarea spatiilor interdentare, regiuni in care placa bacteriana se acumuleaza rapid, iar perii periutei patrund partial. O alta recomandare este sa iti clatesti gura cu o solutie formata din apa si bicarbonat de sodiu, de 2-3 ori pe zi, pentru a reduce aciditatea din cavitatea bucala.

Text: Elena Diaconu

http://sanatate.acasa.ro/frumusete-ingrijire/cum-sa-previi-eroziunea-dintilor-157262.html