Bătrânețea este o boală care se tratează

 

Industria produselor antiaging se ridică la nivel global la peste 50 de miliarde de dolari. Anual, se cheltuiesc sume exorbitante pe produse care promit estomparea ridurilor și o înfățișare mai tânără. Se fac eforturi uriașe pentru a prelungi tinerețea, pentru că bătrânețea pare de neocolit.

Însă David A. Sinclair, profesor de genetică la Harvard Medical School, explică că lucrurile nu stau tocmai așa: „Bătrânețea este o boală și, prin urmare, e tratabilă”. Iar demonstrația cu fundamente științifice foarte riguroase pe care o face în Lifespan este una foarte convingătoare.



Mecanismul îmbătrânirii, inversat

Profesorul este inclus de revista „Time” în top 50 cele mai influente personalități din domeniul sănătății la nivel mondial. Teoriile sale, deși revoluționare, contrazicând tot ce știam până în acest moment despre îmbătrânire sunt respectate în lumea oamenilor de știință. În laboratoarele din Boston și Sydney pe care le conduce, David A. Sinclair lucrează alături de cei mai buni biologi din lume, iar cercetările lor în domeniu sunt publicate în reviste științifice de top.

Conform teoriei susținute de David A. Sinclair, bătrânețea însoțită de neputințe și boli nu este o etapă a vieții care trebuie acceptată cu resemnare. Grație dezvoltării tehnologiilor medicale și cercetării, durata vieții a fost mult prelungită. „Trăim mai mult ca niciodată. Dar nu și mai bine. Nici vorbă. În ultimul secol, am câștigat ani suplimentari de viață, dar nu și viață suplimentară — cel puțin nu una care să merite trăită”, spune David Sinclair. Profesorul australian descrie cum prin cercetările sale a căutat să descopere mecanismul îmbătrânirii și ce soluții științifice există pentru a fi încetinit și chiar inversat. Iar rezultatele de laborator sunt promițătoare în acest sens.

Modelul ADN al tinereții

Oamenii de știință au constatat că modelul ADN al tinereții rămâne prezent în organism chiar și la vârste înaintate. Iar întrebarea de la care au pornit cercetările este: Cum pot fi determinate celulele să recitească acest model? „Nu am îndoieli că reprogramarea celulară reprezintă următoarea frontieră în domeniul cercetării îmbătrânirii. S-ar putea ca, într-o zi, să putem reprograma celulele prin intermediul unei pilule care să stimuleze activitatea factorilor OSK sau a enzimelor TET. Acest lucru poate fi mai simplu decât pare”.

Terapia cu oxigen

Pe măsură ce corpul uman îmbătrânește, organismul trece printr-o scurtare a telomerului, regiunile protectoare de la capetele cromozomilor, și o creștere a celulelor vechi și defectuoase. Un studiu clinic al cercetătorilor de la Universitatea Tel Aviv și Centrul Medical Shamir, care a implicat 35 de adulți cu vârste de peste 64 de ani a încercat să înțeleagă dacă o metodă numită Oxigenoterapie hiperbară (Hyperbaric Oxygen Therapy) ar putea preveni deteriorarea acestor două simboluri ale procesului de îmbătrânire.

Participanții au intrat într-o cameră presurizată în care au primit oxigen pur timp de 90 de minute în fiecare zi, de cinci ori pe săptămână pe o perioadă de trei luni. La sfârșitul studiului clinic, oamenii de știință au anunțat că telomerii au crescut în lungime cu o medie de 20%, iar celulele senescente au fost reduse cu până la 37%. Astfel, rezultatele sunt echivalente cu starea în care erau corpurile participanților în urmă cu 25 de ani, au explicat oamenii de știință.

În timpul studiului clinic din Israel, participanții nu și-au schimbat stilul de viață, de alimentație și nici nu au primit medicamente, schimbări despre care s-a dovedit în trecut că au efecte moderate asupra vârstei biologice a unei persoane. În cazul de lor, efectele au fost rezultatul unei camere presurizate în care participanților li s-a indus o stare de hipoxie, insuficiență de oxigen, care a cauzat regenerarea celulară, potrivit Science Alert.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock