Bolile inflamatorii intestinale, o amenintare pentru viata sociala

poza ziua bolilor inflamatorii intestinaleLa nivel mondial, mai mult de 5.000.000 de persoane sunt diagnosticate cu BII (boli inflamatorii intestinale), dintre care cele mai raspandite sunt boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica. Dintre acestia, aproximativ 3.000.000 de pacienti traiesc in Europa. Chiar daca afecteaza persoane de toate varstele, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.

In ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii si adolescenti. In contextul Zilei Internationale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcata anual pe 19 mai, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) lanseaza cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisa de patru pacienti care sufera de BII – Maria, Razvan, Ana-Maria si Raul. Cartea isi propune sa atraga atentia asupra bolilor inflamatorii intestinale si a importantei diagnosticarii corecte a acestora, pentru a-i ajuta si pe alti pacienti sa inteleaga mai bine boala si modul in care pot lupta cu ea, urmand exemplul celor care au reusit sa faca acest lucru.

 

Aproximativ 70% dintre pacientii cu BII au intampinat dificultati in a-si mentine relatiile de prietenie sau de familie sau in a-si face altele noi si 43% au fost nevoiti sa isi ajusteze activitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau de acasa, conform unui studiu realizat la nivel european in anul 2011. Conform studiului, 83% dintre pacienti, chiar si in perioadele de remisie a bolii, se simt obositi, slabiti si indeplinesc cu dificultate chiar si cele mai usoare activitati zilnice.

Conform estimarilor specialistilor, in Romania, numarul total al persoanelor care sufera de BII in 2013 este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Din totalul de 5.000 de pacieni diagnosticati cu BII la noi in tara, doar 20% figureaza in Registrele Nationale.

Text: Ruxandra Raica