Calculator ovulatie

Ovulatia este finalitatea oricarui ciclu menstrual. Revista Tonica va pune la dispozitie un calculator pentru a afla perioada de fertilitate.

Prima zi a ultimei menstruatii
Data penultimei menstruatii
Data ante-penultimei menstruatii: (cu aproximativ 3 luni in urma)
Ciclul dvs. menstrual dureaza aproximativ:
Data urmatoarei menstruatii ar trebui sa fie: (luna/ziua/anul)
Intervalul de fertilitate
Fertilitate crescuta (Inceputul perioadei de fertilitate semnificativa)
 
Ovulatie (Sfarsitul perioadei de fertilitate semnificativa )

Calculator al ovulatiei si perioadei fertile din ciclu

Calculatorul de ovulatie este un instrument online care foloseste la determinare a perioadei in care o femeie este cea mai fertila si la indicarea zilei de ovulatie, cu cea mai mare precizie posibila (insa, nu cu o acuratete de 100%). Acest instrument are la baza un calcul matematic standard conform caruia la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile ovulatia apare in ziua a 14-a. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca fiecare femeie este unica, asa ca pot aparea diferite variatii in functie de fiecare organism, dar si de la o luna la alta.

Calcului ovulatiei si al perioadei de fertilitate este foarte util pentru femeile care vor sa identifice care sunt perioadele in care exista sanse maxime sa ramana insarcinate. Cu toate acestea, metoda nu este de o acuratete 100%, ci reprezinta doar o estimare in cel mai precis mod posibil la momentul actual. Acest calcul poate servi ca orientare, pentru ca acuratetea sa depinde de numerosi factori independenti, precum nivelul hormonal sau viabilitatea ovulelor.

Pe langa calculatorul de ovulatie, exista si alti indicatori pentru aflarea perioadei celei mai fertile. Acestea sunt simptomele de ovulatie si se manifesta, de obicei, astfel: cresterea temperaturii bazale, schimbarea mucusului cervical, cresterea apetitului sexual, sensibilitatea sanilor, dureri abdominale. Acestea, insa, variaza; la unele femei se pot manifesta mai putin vizibil, iar la altele chiar deloc.

Ceea ce este foarte important, insa, este ca acest instrument de calcul al perioadelor mai fertile sau mai putin fertile nu poate fi folosit in mod eficient ca metoda de contraceptie, deoarece exista sanse ca o sarcina sa se produca pana si in perioadele mai putin fertile ale lunii.

Tot acest instrument poate fi folosit pentru a indica genul copilului, prin metoda Shettles. Aceasta metoda are la baza distinctia dintre cele doua tipuri de spermatozoizi: cei cu cromozom X (care dau genul feminin si sunt mai lenti) si cei cu cromozomi Y (care dau genul masculin, sunt mai rapizi, dar sunt sensibili la pH acid). Astfel, pentru a spori sansele ca bebelusul sa fie fetita, fecundarea ar trebui sa aiba loc cu 2-3 zile inainte de fecundatie, iar pentru a fi baiat – cu o zi inainte de ovulatie.