Caldura ne face gelosi

Caldura ne face gelosiStudiile din anii ’70 – ’80 ale cercetatorilor europeni din domeniul socio-psihologiei aratau ca 70% dintre manifestarile paranoide sau maniacale ce implicau obsesia geloziei apareau mult mai frecvent in lunile de vara.

La putin timp dupa intrarea in noul mileniu, si anume in anul 2002, dr. Daneth McTonstell descopera ca manifestarea crizelor de gelozie nu este generata numai de contextul evenimentelor din viata sociala a cuplului, ci si de anume tulburari ale secretiei unor hormoni fabricati de creier. Acesti neuro-hormoni numiti pseudo-enkefaline (hormoni ai geloziei) au un rol deosebit de important in reglarea controlului instinctelor bazale care, in exces, pot provoca exagerarea comportamentului posesiv.  Cercetatorul scotian a demonstrat ca “hormonii enkefalinici ai geloziei” secretati in mod normal de creier la ambele sexe pot deveni extrem de nocivi in timpul anotimpului cald, pentru cei care traiesc in zonele cu clima temperata “europeana”.
 
Cum apare gelozia declansata de excesul de soare?
Vara, sistemul nervos si in special scoarta cerebrala sunt supuse unui stres fortat de adaptare la o anumita temperatura, presiune si umiditate, care activeaza programul genetic de supravietuire a omului. Aceasta inseamna o puternica activare hormonala a simtului posesiunii si indirect a geloziei, prin cresterea concentratiei unor hormoni steroizi. La omul zilelor noastre acesti hormoni de reproducere declanseaza direct “enkefalinele geloziei” care, in realitate, provoaca initial o puternica tendinta egoista de a avea spatii si lucruri numai si numai ale lui. In lumea moderna, majoritatea oamenilor nu-si permit manifestarea acestui instinct de “privat”, satisfacerea necesitatii de totala posesiune. Din acest motiv, in aceste conditii, a lipsei unor spatii sau obiecte privite de o dimensiune satisfacatoare, hormoni enkefalinici declanseaza in mod aberant criza geloziei.

Cum se manifesta?
Caldura declanseaza o explozie a secretiilor de steroizi si enkefaline care au ca tinta “proprietatea privata”.
In cuplul de adolescenti (16-20 ani) apare o forma de acces de anxietate, adica frica fara obiect, asociata la inceput cu: vise stranii in care partenerul fuge ori este surprins a fi infidel; teama de sex, pricinuita de neincredere, frica absurda, nejustificata, de infidelitate. De regula toate manifestarile sunt insotite vara de insomnie in prima jumatate a noptii si gura uscata, lipsa totala a poftei de mancare.
In cuplurile tinere (21-35 ani), gelozia vara apare ca o forta din afara, care parca sopteste. “Daca te inseala?”,”Unde poate fi el acum?”, “De ce se poarta distant?”, etc. Toate intrebarile ce par logice, chiar daca nu exista motive de suspiciune, sunt declansate de actiunea enkefalinelor geloziei pe anumite zone implicate in filtrarea importantei biologice a informatiei si acum asa-numitul “sistem limbic” cum este denumit in anatomie.
In cazul adultilor, “gelozia de vara” apare mai rar, in crize scurte, insa deseori foarte agresive. Vara, hormonii enkefalinici care de regula au rolul de a modela placerea in biologia creierului uman, de aceasta data creeaza o neplacere la vederea stimulilor erotici ai partenerului de viata. Sub influenta acestor hormoni, vara oricare stimul sexual cum ar fi proeminenta sanilor ori forma coapselor in cazul barbatilor poate genera in mod absurd intrebarea neconstientizata: “Pentru care altcineva etalezi provocarea?”

Cum sa elimini gelozia verii
Tinand cont ca majoritatea conflictelor majore din cauza geloziei au loc in timpul verii ar trebui ca toti cei care se simt amenintati de gelozie sa tina cont de cateva mici legitati pentru evitarea conflictelor.
1. Sa se evite discutiile contradictorii, mai ales in timpul zilei, cand starea de nervozitate, pricinuita de caldura poate antrena si “germenii “geloziei”.
2. Dupa o baie de soare este recomandat sa nu se aduca in discutie elemente administrative fata de persoane de sex opus. Ultravioletele si alte radiatii solare tin aprins permanent “becul geloziei”.
3. Daca se bea alcool, ceea ce nu este deloc recomandat vara, trebuie sa se evite discutiile despre fostul iubit sau sot. Alcoolul si caldura creeaza un teren favorabil crizei de gelozie.
4. Este de preferat sa se evite discutiile pe teme sexuale.
5. Este indicata reducerea la maxim a consumului de cafea si nicotina, care, ca si alcoolul, cresc iritabilitatea si suspiciunea.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana