Canalele dentare se trateaza cu microscopul

Canalele-dentare-se-trateaza-cu-microscopulOdata cu aparitia microscopului, s-a putut garanta succesul in materie de tratamente endodontice, s-au putut pune diagnostice corecte, s-au putut recupera si vindeca dinti pentru care anterior extractia era singura solutie.

Avantajul major al tratamentului endodontic sub microscop este ca ofera vizibilitate asupra manoperelor efectuate. Doar cu ajutorul microscopului se pot vedea exact aceste canale, se pot descoperi canale noi, de multe ori neglijate, neidentificate, acestea putand fi insa sursa esecului tratamentelor endodontice.

 

Microscopul electronic ZeissCu ajutorul microscopului si al instrumentarului ultrasonic se pot repara unele perforatii si defecte dentare, se pot largi orificiile mult ingustate ale canalelor radiculare si se pot dezinfecta ultrasonic canalele. In cazul re-tratamentelor endodontice, instrumentarul ultrasonic si microscopul sunt esentiale in indepartarea cimenturilor dure folosite pentru a obtura canalele. Astfel, scade riscul accidentelor si complicatiilor tratamentelor endodontice, cu atat mai mult cu cat aceste tratamente pot fi perfect controlate vizual. Datorita microscopului electronic, intreaga operativitate a tratamentului endodontic este optimizata, canalul dentar fiind vizibil integral uneori (pe toata lungimea acestuia), iar specialistul endodont se poate convinge fara dubiu daca acesta este curat sau nu.

 

Ce se intampla fara microscop

Tratamentul endodontic, la fel ca majoritatea tratamentelor stomatologice, se face sub anestezie locala, reprezentand solutia pentru tratarea durerii acute pe care multi pacienti o au din cauza inflamatiilor pulpei dentare. Diferenta dintre tratamentul endodontic clasic si cel la microscop este data mai ales de succesul in timp. Fara microscop, se pot intampla urmatoarele: 3 canale din 4 ale dintelui gasite, un instrument rupt pe canal nu este vizibil, deci nu poate fi indepartat, o fractura nedetectata la nivelul coroanei sau a radacinii dintelui, o perforatie neacoperita corect si un canal murdar care poate parea curat. Iar toate duc la… aparitia cariilor!

 

Text: Ana-Maria Blaj

Consultant: Erika Vasilescu

Medic stomatolog

Specialist ortodont

Dent Estet