Zambetul stralucitor. Invata sa-l intretii

Zambetul stralucitor. Invata sa-l intretiiNu toate persoanele se confrunta cu acesta problema. Dincolo de metodele de ingrijire exista persoane care sunt oarecum ferite de astfel de probleme. Explicatia vine din partea structurii smaltului fiecarei persoane. Un smalt cu o porozitate mai mare este mai predispus patarii.

De ce mi se intampla mie? Pentru ca…

• Consumi alimente puternic colorate:cafea, ceai negru, vin rosu, cola, fructele de padure

• Ai obiceiuri vicioase: fumatul

 

• Ai suferit traumatisme dentare

 

• Ai dezvoltat in cavitatea bucala un tip de bacterii(croatofage) ce elimina compusi cu puternic efect colorant

• Ai folosit incorect apele de gura pentru o perioada lunga de timp sau prea dure.

• Pur si simplu igiena ta nu e deloc ca la carte.

• Ti-a fost administrata tertraciclina pe perioada sarcinii sau pana la varsta de 7 ani.

• Ai avut parte de o cantitate exagerata de fluor in copilarie

• Ai o deficienta de vitamian A si B

• Ai anumite afectiuni transmise genetic: amelogeneza, dentinogeneza imperfecta sau porfiria congenitala.

• Inaintarea in varsta isi spune cuvantul.

Ce putem face pentru un alb mai alb?

1. Pasta de dinti pentru albire nu face minuni. Particulele usor abrazive ajuta mai mult in preventie decat in albire. Desigur tehnica folosita in periaj este foarte importanta precum si tipul de periuta ales.

2. Acelasi principiu este folosit si in cazul pudrelor de albire gasite in farmacii. Acestea sunt insa chiar mai putin eficiente ca pastele de dinti.

3. Apele de gura au cam acelasi efect insa principiul de actiune este unul chimic(de obicei continutul de peroxid).

4. Gelurile de albire alaturi de benzile de albire sunt putin mai puternice si pot oferi efecte satisfacatoare. Cititi insa cu atentie prospectul pentru a evita reactiile adverse date de utilizarea incorecta(demineralizari ale smaltului, aparitia de pete albe cretoase pe suprafata smaltului, afectare pulpei dentare in cazul in care integritatea smaltului este compromisa in momentul folosirii produsului respectiv). Tratamentele profesionale folosesc aceleasi substante active chiar mai concentrate. Avantajul este ca procedeul se desfasoara sub supraveghere medicala.

Albirea profesionala, succes garantat

Daca ai pete la nivelul dintilor periajul profesional le inlatura. Pentru dinti albi ai nevoie insa de procedee de albire controlate medical. Daca alegi sa te supui unei astfel de procedura trebuie sa stii ca acesta iti va creste sensibilitatea dintilor. Daca acest lucru se intampla si nu se remite dupa 3-5 zile de la terminarea tratamentului, consultati medicul. Albirea dintilor nu este insa o investitie pe viata. Efectele trec dar procedeul poate fi repetat dupa 6-9 luni. Totusi albirea dintilor nu este indicata la femeile insarcinate sau care alapteaza, precum si la copii sub 16 ani datorita riscului de afectare a pulpei dentare. De asemenea alergia la peroxidul din gelul de albire sau sensibilitatea crescuta a dintilor (hipersensibilitate sau hiperestezie) constituie contraindicatii ale tratamentului de albire. Totodata eroziunile smaltului, cariile denare, bolile gingiei ce determina retractia acesteia reprezinta contraindicatii relative ale tratamentului de albire, initial fiind necesar tratamentul respectivei afectiuni si apoi evaluarea de catre medicul dentist a oportunitatii unui tratament de albire.

Deci nu uitati!

Pentru un zambet alb efectuati controale stomatologice periodice dublate de periaje profesionale, aveti grija cu ce va alimentati si respectati regulile de igiena zilnica folosind cu incredere pastele de dinti pentru albire. Puteti apela si la metodele de albire utilizate fara ajutor medical insa trebuie sa stiti ca acestea mai mult previn decat albesc. Metodele controlate medical sunt cele mai eficiente.

Text: Dr. Dan Patroi

Medic dentist specialist

Clinica DP Dental Group