Care sunt etapele emotionale ale divortului?

Care sunt etapele emotionale ale divortului?Divortul este un proces lung care nu se incheie in momentul in care sunt semnate actele sau cand cei doi parteneri se separa, ci in momentul in care ne-am recuperat psihic si emotional si lasam definitiv in spate relatia pe care am avut-o, atat cu aspectele pozitive cat si cu cele negative. Atata timp cat sentimente ca ura, furia, invinovatirea inca isi fac simtita prezenta in noi, chiar daca au trecut ani de la semnarea actelor, inseamna ca etapa divortului nu s-a incheiat si noi inca suntem legati de fostul partener. Din momentul in care decidem sa divortam si pana la recuperarea totala, vorbim de cinci etape pe care trebuie sa le parcurgem. Acestea etape nu au neaparat aceasta ordine si nici nu au o durata de timp fixa, depinzand de la persoana la persoana. Fiecare are propriul sau ritm si propriile sale necesitati emotionale si nu trebuie sa ne comparam cu ceilalti sau sa ne autocriticam atunci cand depasim mai greu un moment.

 



Etapa de soc

Aceasta etapa apare cu precadere atunci cand unul din parteneri vrea sa divorteze si celalalt este luat pe nepregatite, chiar daca intre cei doi exista o situatie conflictuala. Inainte de a se da sentinta de divort, durerea poate fi atat de intensa, incat mintea, ca o forma de a se proteja si de a se pregati sa infrunte durerea, mentine persoana intr-o stare de insensibilitate care poate fi usor confundata cu inconstienta. Aceasta este starea de soc: persoana poate sta ca intr-o transa, amortita din punc de vedere emotional, si refuza sa vada realitatea. Acasta stare poate dura ore, zile sau chiar saptamani.

 

Etapa de negare

In momentul in care persoana incepe sa devina constienta de realitate, tendinta va fi de negare sau de minimalizare a situatiei. Este o etapa inconstienta, in care mintea incearca, de asemenea, sa ne protejeze. Acum pot aparea starile de insomnie, depresiile, lipsa concentrarii si starea de irascibilitate. De asemenea, obiceiurile alimentare pot fi perturbate si putem manca in exces sau, din contra, refuzam sa mancam. In functie de cat dureaza aceasta etapa, incepem sa ne acomodam cu ideea ca divortul este iminent.

 

Etapa de haos emotional

Dupa ce ne dam seama ca mariajul nostru chiar s-a incheiat, incepem sa devenim constienti de celelalte lucruri. Realizam ca multe din visele noastre nu se vor mai implini, ca se va modifica drastic situatia economica si sociala, ca trebuie sa devenim responsabili de multe alte actiuni si fapte si lista ar putea continua. Tot acum apar sentimente noi fata de persoana cu care ne-am impartit viata, cum ar fi ura, razbunarea si furia ca nu a luptat suficient pentru a mentine casatoria. De asemenea, ne putem invinovati pentru ruptura relatiei, putem simti ingrijorare fata de viitor, frica de a ramane singuri sau rusine fata de societate. Aceasta instabilitate emotionala si lipsa de control asupra noastra si a vietii este normala in perioada divortului.

 

Etapa de acceptare

Incetul cu incetul incepem sa acceptam divortul si sa intelegem ceea ce ni se intampla. Acum cercetam trecutul, cautam raspunsuri si gasim explicatii si justificari a ceea ce am trait. Desi gasim o logica a tot ceea ce se intampla, inca nu ne simtim in largul nostru si continuam sa avem emotii si sentimente contradictorii si distructive. In aceasta perioada nu este recomandat sa luam decizii importante, insa trebuie sa incepem sa ne reorganizam viata si prioritatile.

 

Etapa de recuperare

Putem sa ne dam seama ca am ajuns in aceasta etapa, ultima de altfel, in momentul in care fostul nostru partener nu mai face parte din gandurile noastre si nu ne mai afecteaza in niciun fel prezenta lui sau deciziile luate de acesta. Acum nu mai privim deloc spre trecut si ne uitam cu optimism catre viitor, suntem linistiti si impacati cu deciziile noastre, suntem stapani pe noi, ne rezolvam singuri problemele si, cel mai important, ne-am iertat atat pe noi, cat si pe fostul nostru partener.

 

Text: Madalina Manole