Catina

poza beneficii catinaDe la aceasta planta se folosesc fructele in stare proaspata sau uscata. Fructele catinei sunt unele dintre cele mai bogate produse in vitamina A si E din lume, vitamina A fiind esentiala pentru procesele din sfera digestiva  si in procesul vederii, iar vitamina E, numita si “vitamina tineretii”, fiind implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism.

 

Pe langa acestea, catina este bogata in vitaminele C, F, PP si B. Nu e de mirare ca este leac pentru un numar impresionant de afectiuni: cancer, colesterol in exces, colite, dermatoze, diaree, dizenterie, faringite, gastrite, hemoroizi, herpes, icter, inflamatii, intoxicatii, Parkinson, afectiuni cardiace, afectiuni bucale diverse, avitaminoze, reumatism si urticarii.

 

Datorita compozitiei lor, fructele de catina sunt considerate o polivitamina naturala. Multi calugari o folosesc pe timpul postului, deoarece confera multa rezistenta fizica si un tonus ridicat. Ele sunt folosite in multe tari in scopuri terapeutice si alimentare. Sub forma de suc, gem, marmelada, sirop, vin, lichior etc., catina constituie un aliment accesibil tuturor.

Din fructe de catina uscate se fac ceaiuri placute la gust, care se folosesc in avitaminoze, in unele boli de piele, urticarie. Decoctia de seminte este folosita ca purgativ.

Uleiul de catina este indicat in prevenirea imbatranirii premature, fiind folosit in ultimii ani la producerea unor creme si preparate cosmetice impotriva atenuarii ridurilor.

Vezi si alte plante cu C