Cerentelul

CerentelulIn scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina care, datorita unei substante chimice numite eugenol, are miros placut de cuisoare.

Radacina mai contine mult tanin, substante amare etc. Decoctia de cerentel are actiune dezinfectanta si calmanta. In acelasi timp, datorita taninului, se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului, diaree de natura infectioasa, varsaturi provocate de tulburari ale ficatului sau bilei.

 

Cerentelul are proprietatea de a opri hemoragiile si de a calma durerile hemoroidale sau menstruale. Ceaiul se bea neindulcit sau indulcit cu zaharina, de preferinta pe stomacul gol. In amestec cu alte plante ca musetelul, sunatoarea, care au aceleasi proprietati, efectul medicamentos al ceaiului se mareste.

 

Extern, ceaiul de radacina de cerentel se foloseste ca antiseptic pentru spalarea ranilor si pentru diferite afectiuni ale gurii ca gingivitele sangerande, abcesele dentare, iar sub forma de gargara se recomanda in amigdalite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *