Plante aromatice pe care le poti creste in casa

Atunci cand gatesti, pentru un plus de savoare, e bine sa adaugi plante aromatice in mancare. Vei ajuta astfel gustul sa devina mai intens si toti invitatii la masa iti vor aprecia efortul. Tocmai de aceea, e bine sa gasesti loc in apartamentul tau pentru cateva ghivece cu plantele care te-ar ajuta sa faci dintr-o mancare banala una delicioasa. Le poti cumpara gata crescute sau le poti planta chiar tu in glastre. Ce plante nu ar trebui sa lipseasca din bucataria niciunei persoane pasionate de gatit?



Busuiocul

In afara de faptul ca iti va parfuma intreaga incapere si va alunga si insectele, busuiocul te va ajuta sa dai mancarurilor pregatite o savoare deosebita. Legumele la gratar vor capata o aroma puternica, iar pastele tale vor fi mai gustoase daca toci doua sau trei frunze de busuioc si le presari peste ce ai gatit. Carnea este un produs al carui gust il poti face mai intens tot cu ajutorul busuiocului, iar limonada va avea un gust inconfundabil daca ii adaugi putin busuioc.

Patrunjelul

Mai des intalnit in bucataria romaneasca decat busuiocul, patrunjelul este verdeata care, pe langa faptul ca este delicioasa, are si o multime de beneficii pentru sanatate. Contine foarte multa vitamina C si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Il poti presara intreg sau maruntit peste fripturi, salate, garnituri sau in ciorbe. Si un truc pe care trebuie sa-l afli: daca ai mancat ceapa sau usturoi si vrei sa scapi de mirosul neplacut din bucala sau de pe maini, mesteca una sau doua frunze de patrunjel sau freaca palmele cu aceasta verdeata, iar aromele neplacute vor disparea imediat.

Coriandru

Cunoscut si pentru proprietatile sale terapeutice, coriandrul se foloseste si in afara bucatariei pentru obtinerea de tincturi si uleiuri volatile. Este solutia perfecta pentru tine, daca suferi de alergii sau ai probleme abdominale. Totusi, el nu este recomandat femeilor insarcinate. Cand gatesti, il poti adauga in mancarurile care contin carne, inca din faza prepararii. Este ideal daca esti pasionat de bucataria asiatica.

Rozmarinul

Plin de substante antioxidante, rozmarinul este cunoscut si ca un puternic antifungic si antiseptic, deci daca ai probleme intestinale, rozmarinul la va ameliora. Il poti adauga la salate, mancaruri de legume sau preparate din carne, dar merge de minune si cu rosiile, vinetele, dovleceii si cartofii rumeniti.

Menta

Folosit mai des pentru ceaiuri, menta a castigat repede teren in fata celorlalte ierburi aromatice, regasindu-se in multe retete, pentru un plus de gust. Este cea mai buna alegere daca vrem o bautura intens aromata, iar in combinatie cu ciocolata va elibera va capata un gust puternic. In  salate vei simti mai intens gustul ingredientelor. Nu in ultimul rand, menta are proprietati cunoscute si in combaterea greturilor si a problemelor intenstinale.

E usor sa pastrezi in casa ta aceste plante care iti vor fi de ajutor daca vrei sa te bucuri de mese delicioase. Incerca-le cu incredere!