Cearcăne, pungi, riduri, soluții pentru ochii tăi

Ce tip de tratament pentru conturul ochilor și pentru ce problema, cum trebuie aplicat, începând de la ce vârstă… Va spunem totul despre cea mai bună modalitate de a trata această zona atât de prețioasă a ochilor.

Farmaciștii Catena recomandă RILASTIL HYDROTENSEUR, o crema antirid formulată împotriva pungilor de sub ochi și a cearcănelor, cu Calmosensine™ și Complex de Îngrijire a Ochilor. Crema de ochi este o crema anticearcăne: diminuează aspectul cearcănelor, contribuie la drenarea excesului de fluide, menține elasticitatea pielii și stimulează circulația locală.

Care este momentul din care a început să va îngrijoreze? “Nu este decât o problema de vârstă, cum spunem adesea” susține Farida Daoud, vicepreședinte Lierac. De fapt, cearcănele apar foarte devreme (până și bebelușii au), iar pungile pot să apară și la femei tinere.

  • Deshidratarea (mici striuri care nu trebuie confundate cu ridurile) se pot observă la vârstă de 20 de ani. În cele mai multe din cazuri, printr-o îngrijire corespunzătoare pot fi îndepărtate.
  • Pungile se caracterizează prin edeme și destindere (pielea formează un mic “sac”). Tratamentele vor fi dezinfiltrante. Edemele (mai ales la trezire) necesită decongestionante. În cazul apariției de mici depozite de grăsime, chirurgia este o soluție.
  • Cearcănele apar datorită oboselii sau au origine genetică, dar pot avea la origine anumite boli (ovariene sau hepatice). Deloc ușor de îndepărtat, putem folosi geluri și emulsii care acționează asupra micro-circulației sau putem încerca să le mascăm prin nuanțe anticearcăn.
  • Ridurile de expresie. Sub formă de mici zgârieturi, acestea apar începând cu vârstă de 25-30 ani, în colțul ochiului (laba de gașcă). Aceste sunt primele semne ale înaintării în vârstă și primul produs de îngrijire a conturului ochilor pe care îl cumpărăm este adesea cel antiîmbătrânire. Produsele cu “efect botox” atenuează microtensiunile. Adevăratele riduri apar în jurul vârstei de 35 de ani mai ales sub ochi. Începând cu vârstă de 40 de ani, ele devin mai profunde. Puteți opta pentru formule cu efect tonic de tip “lifting” confortabil.
  • Probleme de sensibilitate (roșeața, lăcrimări, înțepături…) afectează toate vârstele. Ochii foarte deschiși la culoare sunt mai afectați iar texturile gel au un efect foarte bun de calmare.
  • Căderea pleoapelor. “Pierderea tonicității pleoapelor (mai ales a celor superioare) survine între 40 și 50 de ani, explică Farida Daoud. Această depinde de vârstă dar și de arhitectură osoasă de susținere. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen datorat mobilității accentuate a mușchilor orbiculari (care întind pielea) și împotriva structurii dermului sărac în proteine de susținere este esențial să relansăm sinteză de colagen III (acela din structura pielii tinere).”

Recomandări



Rețetele noastre: o privire limpede și odihnită se obține imediat:

  • Scăpați de edemul periocular cu ajutorul cuburilor de gheață din ceai (pe care le puteți face chiar dumneavoastră). Îmbrăcăți bucățile de gheață cu tifon și treceți-le prin jurul ochilor. Foarte bine, puteți pune în congelator linguri pentru a se răci; “plimbați” apoi partea bombată pe pleoapele inferioare și superioare.

Farmaciștii Catena recomandă măștile Skin Republic care îți aduc experiență frumuseții creată cu o tehnologie avansată.

  • Aplicați aceste măști contur pentru ochi imediat după scoaterea lor din frigider. Clătiți ochii cu ser fiziologic sau cu o soluție de spălat specială pentru ochi. Dacă optați pentru patch-uri alegeți-le pe cele care nu adera foarte tare de piele.

Nu pierdeți din vedere

Nu aplicăți creme de față în jurul ochilor, mai ales dacă este bogată în filtre solare organice. Păstrați cremele contur pentru ochi la frigider: reci vor avea un efect decongestionant mai pronunțat. Este inutil să investiți într-o crema dacă nu va demachiați corect ochii (prima cauza de contur “șifonat” al ochilor). Dacă va petreceți mult timp în față calculatorului așezați-va la o distanță corespunzătoare. Faceți pauze suficiente în timpul cărora fixați un punct în depărtare pentru a va odihni ochii.

Luptă cu cearcănele

“Cearcănele se văd cu atât mai mult cu cât pe epiderma, atât de fină și transparență, apar pigmenți sangivi și pete brune. Morfologia pomeților are și ea ceva de spus: cu cât aceștia sunt mai înalți și mai bombați, cu atât mai mult cearcănele apar mai contrastante, explică Marie-Helene Lait, responsabilă de departamentul Comunicare Științifică de la Chanel. Pentru a le reduce se folosesc masaje drenante. Tehnicile tip Shiatsu aplicate cu vârful degetelor la nivelul celor două stații de drenaj ale conturului ochilor (deasupra pomeților și în unghiul intern al ochilor), permit reamorsarea pompei și relaxarea privirii. Astfel, se stimulează spontan aceste puncte când suntem obosiți.” Începând de la ce vârstă? 35 de ani în medie sau mai devreme în caz de cearcăne, deshidratare… Unde trebuie aplicat? Pe pleoapă inferioară (pentru cearcăne), dar mai ales asupra pleoapei superioare, în totalitate, până la arcadă supraciliara fără a uită zona labei de gașcă. Cum? Cu masarea ușoară a colțului intern al ochiului spre colțul extern, pentru pleoapele superioare și inferioare. Pentru a exercită cea mai mică presiune posibilă, folosiți degetul mic. Când? Dimineață și seară pe pielea curată, înainte de aplicarea cremei de față.

De ce anumite creme-contur ustură?

Fără îndoială pentru că ajung până la mucoasa oculară, o zona foarte sensibilă. De aceea, cremele contur de bună calitate sunt testate și controlate oftalmologic și la purtătoarele de lentile de contact. Legislația Europeană impune să nu fie depășite anumite concentrații ale principiilor active (cu cât concentrația este mai mare, cu atât riscul de reacții adverse crește). Principalele cauze de iritații sunt: pH-ul acid (cel mai bun este un pH apropiat celui al lacrimilor), filtrele solare organice (optați pentru ecrane 100 % minerale sau pentru filtre microincapsulate care rămân la suprafață), parfumurile, anumite particule grase de origine minerală sau siliconuri volatile, precum și prea mulți conservanți sau conservanți nespecificati. Gata cu ridurile, pungile și pleoapele căzute: chirurgia și medicină estetică își dublează eforturile pentru o privire mai tânăra!

Întinderea pleoapelor superioare

Pleoapele superioare se lasă cu vârstă. Pielea se întinde și un mic pliu începe să mascheze ochiul… Chirurgul îndepărtează excesul de piele pentru a întineri privirea. Dar el nu trebuie să modifice nici formă, nici expresia. Această operație (blefaroplastia) permite atât repunerea în tensiune a mușchilor orbiculari ai ochiului a căror tonicitate nu mai este suficientă pentru a susține pleoapă cu eficacitate.

Cum se face extract?

Înainte: un examen de sânge este necesar precum și un examen oftalmologic pentru a determina eventuale probleme necunoscute (glaucom sau ochi uscat, de exemplu).

În timpul: intervenția se realizează sub anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute (o singură zi de spitalizare este necesară). Incizia se situează fie sub pleoapă superioară, fie sub pliul pleoapei, în interiorul ochiului. Pielea în exces este îndepărtată de manieră să redea curbură ochiului. Cicatricea este aproape invizibilă.

După: comprese reci sunt imediat aplicate pentru a minimiza umflarea pleoapelor. Firele sunt scoase la trei zile mai târziu și se poate aplică un machiaj imediat din a patra zi după intervenție. Echimozele nu durează, în cel mai rău caz, decât 8-9 zile. Foarte rar se constată, astăzi, edem sau hematoame. În sfârșit, intervenția nu este dureroasă, dar ar fi bine să va odihniți câteva zile (mai ales dacă nu vreți să se știe). Rezultatul este vizibil începând din a cincea zi.

Luminați-vă privirea îndepărtând pungile

Doar chirurgia estetică este cu adevărat eficace pentru ștergerea pungilor (cutanate sau grăsoase) care se “atârna” de pleoapele inferioare. Sunt semnele musculaturii ce devine flască în unele cazuri sau a unui drenaj limfatic prost în alte cazuri, pentru care se pot realiza diferite tipuri de operații.

Cum se procedează?

Înainte: un examen al sângelui este necesar precum și un examen oftalmologic.

În timpul: intervenția se realizează sub anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute, chiar până la o ora.

Pentru pungile de origine grăsoasă: micile bule de grăsime care formează pungile sunt îndepărtate prin interiorul pleoapei (ablație pe cale conjunctivală).

Pentru pungile de origine cutanata și grăsoasă: incizia est realizată paralel cu genele. Ea permite rabatarea pielii și îndepărtarea grăsimii. Porțiunea de tegument în exces este îndepărtată imediat pentru a ridică pleoapă.

Pentru pungile de origine strict cutanata: pielea este îndepărtată începând cu cută pleoapei inferioare. Cicatricea este foarte fină și adopta formă cutei de sub ochi.

După: ceilalți timpi operatori sunt similari celor din chirurgia pleoapelor superioare. Totodată unele complicații rare aparțîn strict chirurgiei pleoapei inferioare: gesturi operatorii pot antrena o reacție inflamatorie importantă. În acest caz, ședințe de reeducare și de masaj sunt necesare pentru a limita retractia pleoapei și rotunjirea ochiului care, în general, cedează cu timpul.

Farmaciștii Catena recomandă LA CABINE – BOTOX-LIKE contin Beta Glucani, Acid Hialuronic si peptide cu rol de mentinere a fermitatii si elasticitatii tenului.

Toxina botulinică, unde se aplică și ce este ea?

Astăzi, injecția cu toxina botulinică pare că a devenit tratamentul estetic cel mai performant pentru a destinde temporar privirea și pentru lupta împotriva ridurilor de fond induse de contracții musculare repetate. Cunoscută de aproximativ 30 de ani pentru tratamentul bolilor neuromusculare, toxina botulinică (această moleculă este secretată de bacteria care provoacă botulismul) a fost autorizată în estetică sub numele de Vistabel cu următoarele restricții: “ea nu este indicată în corecția temporară a ridurilor intersubciliare la adultul mai tânăr de 65 de ani” precizează ultima evaluare a Afssaps”. Pentru laba de gașcă, autorizația este în curs… Unii medici o folosesc deoarece estimează rezultate bune.

Cum se procedează?

În timpul: toxina botulinică este injectată în doză mică în mușchiul fetei aflat în repaos. Acțiunea să relaxantă diminua contracția mușchilor și destinde pielea din jurul ochiului. Fiecare pacienta în parte are o anatomie particulară: injecțiile se adaptează la formă și dinamică fiecărei fete.

După: nu trebuie frecată (nici masată) zona injectată pentru a nu împrăștia produsul. Această ar putea cauza o aplanare a pleoapei superioare, descrisă în trei cazuri rare. Au fost observate și dureri de cap. Rezultatul este observat la câteva zile după sesiunea de injecții și durează în medie șase luni. Pentru un rezultat armonios, partea superioară a fetei trebuie să păstreze un pic de mobilitate. Se pun câteva probleme: unii medici au observat că paralizia parțială și temporară a mușchilor din jurul ochilor șterge anumite riduri de contur dar obligă mușchii situați sub pomet să lucreze mai mult în timpul surasului. Rezultatul: ridurile apar pe pomeți! “Problema se deplasează”, recunoaște Dr. Sebban. Acesta își pune și problema fenomenului de obișnuință: prin injecții repetate, mușchii nu mai sunt atât de sensibili la toxina. Există, de asemenea riscul fenomenului de topire a mușchilor… Sfatul sau: nu începeți de la vârste tinere și fiți rezonabile (nu cereți injecții la fiecare două luni, de exemplu…)

De ce se adresează femeile medicului?

“Chirurgia privirii este mai ales solicitată de femei, dar sunt și bărbați care încep să fie interesați, constată Dr. Bannier. Femeile vin la un consult imediat ce privirea este obosită sau când încep să se “ofilească”. Pacientele mele fac adesea comparație cu imaginile din clipurile publicitare pe care le văd în reviste, sau cu persoane mai tinere cu care se frecventează…Multe dintre ele se compara cu idealul de tinerețe veșnică a privirii care nu îmbătrânește niciodată”. Atenție, nu lăsați privirea altuia să influențeze o alegere atât de personală…

Rețineți!

Injecțiile cu toxina botulinică antirid sunt contraindicate în caz de boli neuromusculare sau de administrarea concomitentă a anumitor antibiotice (aminoglicozide).

Text: Dr. Razvan Constantinescu