Cum le povestim celor mici ce este coronavirusul

Şcolile s-au închis, iar distanţarea socială este crucială în această perioadă. Cum le explicăm celor mici ce se întâmplă de fapt?

Copiii înţeleg această pandemie în diferite moduri. Cei care sunt deja la şcoală probabil că înţeleg mai aprofundat acest subiect, mai ales că au profesori care le vorbesc despre asta.  Însă asta nu înseamnă că nici cei mici nu pot înţelege ce se întâmplă în jurul lor. Trebuie doar să primească altfel informaţia. Uite cum!

Un profesor de şcoală primară din Chelsfield ne învaţă paşii pe care trebuie să-i parcurgă un părinte în discuţia cu cel mic despre COVID-19.

  1. Fii onestă

În primul rând, spune profesorul, un copil te va respecta toată viaţa dacă eşti onest cu el. Dacă cel mic va auzi informaţii contradictorii a tot ce îi spui tu, şi de obicei aşa se întâmplă, acesta îşi va pune o serie de întrebări şi îşi va pierde încrederea în tine.

Informaţia care vine de la o persoană apropiată, ca unul dintre părinţi, poate fi transmisă în mai multe moduri precum: COVID-19 este un virus, o gripă sau o răceală mai puternică, ceva cu care cel mic poate se facă o asemănare. Este adevărat, însă, că pentru fiecare generaţie, trebuie folosit un anumit fel de onestitate. Conversaţia cu un copil preşcolar va fi alta decât cu unul de şcoală primară sau cu un adolescent.

  1. Controlează-ţi anxietatea

Înainte de a discuta cu cel mic, propune-ţi să-ţi controlezi anxietate. În perioada de izolare, specialiştii spun că rata anxietăţii a crescut aşa că gestionarea acesteia este esențială pentru a lua cele mai bune decizii posibile pentru tine și familia ta. Chiar dacă nu pare, copilul observă comportamentul unui adult atunci când caută soluţii.

  1. Nu nega adevărul

Copiii sunt foarte emotivi şi, odată cu trecerea timpului, şi noi şi ei ne schimbăm. Cel mai bine este să nu negi că ceva ciudat se întâmplă în lume şi să-i explici cum se poate proteja.

  1. Asigură-te că socializează

După cum spune şi profesorul, suntem creaturi cărora ne place socializarea, care simţim nevoia să interacţionăm cu alţi oameni. Este foarte bine că facem asta, ne ajută să nu mai fim anxioşi. Aşa se întâmplă şi cu cel mic. Oferă-i posibilitatea să vorbească cu prietenii şi colegii lui sau cu alte rude, pentru a se mai destresa.

  1. Integrează-te în rutina celui mic

De cele mai multe ori, rutina constă în orele de luat masa bine stabilite, programul de teme şi orele de culcare. Asigură-te că în această rutină îi mai introduci câteva activităţi, pentru a nu se plictisi. De exemplu, dedicaţi o oră pe zi gătitului, grădinăritului sau cititului împreună.

Pentru energie şi scăderea imunităţii, oferă-i celui mic acadeaua Bombovit cu multivitamine de la Naturalis.

  1. Asigură-l că-şi va putea vedea din nou prietenii

Specialiştii au observat că cea mai frecventă întrebare a celor mici, din această perioadă, a fost: „Când îmi voi putea vedea din nou prietenii?” Copilul trebuie învăţat că trebuie urmate nişte îndrumări guvernamentale o perioadă de timp, pentru ca toată lumea să fie în siguranţă şi să se poată revedea cât mai curând la şcoală. Copilul trebuie să facă diferite activităţi, pentru a nu simţi lipsa celorlalţi prieteni.

  1. Nu lăsa neobservată dezamăgirea copilului

Copilul tău, ca şi tine, probabil, va avea câteva căderi emoţionale în izolare. Nu le face neobservate şi discută cu el. Întreabă-l ce îl necăjeşte şi caută soluţii de moment pentru a-I distrage atenţia. De exemplu, îi poţi promite că veţi vizita anumite locuri pe care nu le-aţi mai văzut, după ce ieşiţi din izolare.

  1. Asigură-l ca va lua examenele fără probleme

Copiii care deja sunt la şcoală pot cădea în depresii spontane din cauza examenlor de final de an. Oferă-i siguranţa că le va lua pe toate şi că nu-l vei certa indifferent de nota pe care o va lua. Spune-i că sănătatea voastră este mai importantă decât aceste examene.

  1. Fii atentă la comportamentul lui

Majoritatea părinţilor îşi cunosc foarte bine odraslele. Este normal ca în aceste momente să apară diferite schimbări în comportamentul lor, însă tu trebuie să observe acest lucru. Dacă are dureri de cap, plânge des, nu mănâncă sau nu doarme, stai de vorbă cu el. Anxietatea se manifestă diferit de la om la om. 

Scade nivelul stresului acumulat în aceste zile cu StresControl de la Naturalis.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik