Cele mai frecvente tulburari de somn

Tulburari de somnNevoia de a dormi face parte din ciclul normal al vietii, un om avand nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte. Odihna relaxeaza creierul si incarca organismul cu energie, iar lipsa somnului poate duce, in timp, la probleme grave de sanatate. Tulburarile somnului pot semnifica atat insomnia, cat si hipersomnie sau somnambulism, cosmarurile facand si ele parte din aceasta categorie.



Insomnia

Insomnia este cea mai frecventa tulburare a somnului si se manifesta prin incapacitatea de a adormi sau prin intreruperi periodice ale somnului. Aceasta nu are o cauza principala, fiind peste 80 de factori care contribuie la aparitia sa. Dintre acestia, cei mai comuni sunt depresia si stresul. Insa anumite boli, ca diabetul zaharat, refluxul gastro-esofagian, insuficienta cardiaca, tulburarile tiroidiene sau alimentare si menopauza pot declansa, de asemenea, insomnia. Alimentatia echilibrata si mesele regulate sunt factori determinanti in reglarea somnului. Pe de alta parte, trebuie sa va obisnuiti sa mergeti la culcare pana in miezul noptii, indiferent de ora la care va veti trezi a doua zi. In cazurile severe, insomnia se trateaza cu ajutorul medicamentelor, insa acestea se vor lua doar la recomandarea medicului, in caz contrar existand riscul de a se agrava starea generala.

Hipersomnia

Opusa insomniei este starea de hipersomnie, adica cresterea substantiala a duratei de somn. Desi se intalneste in mai putine cazuri decat insomnia, somnolenta excesiva poate fi la fel de daunatoare organismului ca si insomnia. In plus, poate ascunde boli grave ca meningita, encefalita, tumori cerebrale sau boli pulmonare, cardiace si insuficienta hepatica. Fara o cauza anume, aceasta tulburare a somnului se intalneste frecvent in randul adolescentilor, insa ridica semne de intrebare doar in momentul in care reprizele de somn apar aleatoriu, in timpul zilei.

Apneea de somn

Apneea de somn este definita ca o problema de sanatate destul de grava, putand, in cazuri extreme, sa cauzeze chiar si moartea. Aceasta se manifesta prin intreruperi repetate ale respiratiei in timpul somnului, insa si sforaitul sau respiratia greoaie pot fi simptome ale sale. Una dintre cauzele principale ale apneei de somn este supraponderalitatea, dar si congestia nazala sau fumatul excesiv pot induce aceeasi stare de sufocare.

Parasomniile

Parasomniile, un termen mai rar folosit, desemneaza toate acele stari comportamentale avute, inconstient, in timpul somnului. Din aceasta categorie face parte si somnambulismul, o stare in care persoana poate actiona si lua decizii in necunostinta de cauza. Aceasta tulburare de somn nu trebuie lasata netratata, deoarece persoana care sufera de somnambulism se poate rani sau ii poate rani pe altii in timpul acestor episoade. Cosmarul face si el parte din parasomnii, insa este mult mai inofensiv decat somnambulismul. Acesta se manifesta prin trezirea brusca in urma unor vise ingrozitoare si este, in majoritatea cazurilor, strans legat de intamplarile traite peste zi. O alta manifestare a parasomniilor este pavorul nocturn, ceea ce semnifica intreruperea brusca si repetata a somnului, de obicei insotita de strigat si confuzie. Starea apare in perioadele stresante sau epuizante din viata cuiva si este inofensiva, insa obositoare pentru organism.

Somn usor!

Pentru a evita pe cat posibil tulburarile de somn, recomandat este ca inainte de culcare sa incercati sa va relaxati. Nu este indicat sa priviti la televizor sau sa cititi in pat. Cina trebuie luata cu cel putin 3 ore inainte de a va culca, evitand sa mancati alimente grase sau bogate in carbohidrati. Nu este recomandat sa faceti sport seara, deoarece va va creste energia, insa puteti apela cu incredere la tehnicile de yoga care ajuta corpul sa se detensioneze. Puteti asculta o muzica relaxanta si puteti face o baie fierbinte si aromata. De asemenea, exista ceaiuri de relaxare pe care le puteti bea inainte de a merge in pat, un exemplu bun fiind ceaiul de levantica. Este important sa va asigurati confortul in timpul somnului, adica sa aerisiti dormitorul inainte de culcare si sa dormiti in lenjerie comoda, preferabil din bumbac.

Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca iti doresti sa ai un somn linistit si, totodata, sa inlaturi stresul, atunci cu siguranta vei fi incantata de capsulele StresControl de la Naturalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole