Ciresele… fa-ti plinul de frumusete!

Ciresele... fa-ti plinul de frumusete!Cand eram copil, aveam in curte un cires. Era foarte batran, trebuia sprijinit ca sa nu se prabuseasca. Insa ne anunta intotdeauna ca vine primavara, inflorind ca intr-o stampa japoneza, cu flori albe si parfumate si oferindu-ne fructe rosii si dulci.

 

V-ati pus vreodata cercei din cirese? Sunt sigura ca da! Daca doriti un ten limpede si neted ca aceste minunate fructe, profitati de sezonul lor si nu lasati o zi fara a consuma doua-trei portii. Ciresele au o valoare nutritiva deosebita si, in plus, au o actiune importanta de infrumusetare, mai ales la nivelul pielii.

 

 

Sursa valoroasa de minerale

Evident, actiunea cosmetica are o explicatie stiintifica, de aceea este bine sa profitam de luna mai ca sa ne facem „plinul de frumusete”. Ciresele sunt o sursa valoroasa de elemente minerale. Ele sunt foarte bogate in potasiu si mangan, dar contin si mult magneziu, cupru si fosfor. Fierul, cel care ne fereste de anemie si ne asigura „bujorii din obrajori”, este intalnit in cantitate mare. In cirese sunt si multe vitamine: tiamina, riboflavina, piridoxina, acid pantotenic si vitamina C. Exista de asemenea urme de niacina, acid folic si provitamina A. Ciresele sunt, in consecinta, excelente pentru ameliorarea simptomelor de artrita, guta si pentru cefalee.

 

Pastreaza tineretea tenului

Ciresele sunt adevarate furnizoare ale tineretii pentru ten, caruia ii pastreaza troficitatea in mod natural si placut. Sa nu uitam ca ciresele au si melatonina, substanta imunostimulatoare si care induce somn, ceea ce potenteaza actiunile estetice anterior amintite. Somnul sterge urmele stresului zilnic si dupa o noapte cu somn profund vom arata cu certitudine mai tinere si mai proaspete. Pe acest lucru se bazeaza o mai veche recomandare, aceea de a consuma cirese inainte de culcare.

 

Bogate in fibre si apa

In fine, dar nu mai putin important, ciresele sunt bogate in fibre si apa, asigurand hidratarea organismului si a tegumentelor in special, nu au grasimi sau colesterol si au o valoare calorica redusa. Asadar, le putem consuma fara teama de a castiga kilograme in plus, ba chiar beneficiind de avantaje deosebite in ceea ce priveste pastrarea unui tranzit intestinal adecvat, cu efecte pozitive asupra detoxifierii organismului.

 

 

Ce rol au ciresele pentru ten?

Cercetari recente arata ca in cirese exista antocianine, exact cele care dau culoarea rosie fructului. Antocianinele sunt substante antioxidante si, alaturi de vitamina C, mentin sanatatea si troficitatea colagenului, adica a unui element de baza al structurii tegumentelor si mucoaselor (al tesuturilor conjunctive in general). Daca adaugam la aceste substante, continutul anterior amintit de vitamine ale complexului B, constatam ca ciresele au o actiune profilactica si curativa in iritatii de diverse cauze ale tenului, in acnee si in dermatita seboreica.

SPECIALIST: (T107 p49)

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena nutritiei si alimentatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *