Conștientizarea emoțiilor, stărilor și gândurilor prin dans

 

Fiecare dintre noi are o părere proprie despre ce este dansul, despre cum arată sau despre cum se simte. Cu toții am experimentat dansul încă de mici, fie că i-am văzut pe părinți dansând sau am început să dansăm înainte să începem să mergem. Dansul este un mijloc artistic de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mișcări ritmice, variate și expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii, iar muzica prin melodie și ritm are puterea să ne influențeze starea sau să ne inspire să exprimăm prin mișcări proprii ceea ce simțim.

Farmaciștii Catena recomandă serul cu Vitamina C 6% de la Skin Republic care ajută incontestabil la uniformizarea pigmentației și reducerea petelor negre, lăsând tenul luminos și strălucitor.



Ce este dansul social?

Dansul social este una dintre activitățile practicate de sute de ani, de oameni din întreaga  lume. Cei mai pasionați dansatori investesc o mare parte din timpul lor liber în dansurile sociale, iar unii dintre ei ajung să facă performanță, dansând pe scenă sau participând la festivaluri naționale sau internaționale, iar unii fac din această activitate un stil de viață, devenind profesori sau mentori pentru alți oameni. Dansurile sociale de obicei se dansează în pereche, iar unele dintre cele mai populare in intreaga lume sunt Salsa, Bachata, si Tango din America Latina, Kizomba și Semba din Africa și West Coast Swing si Lindy hop din Statele Unite ale Americii.

Majoritatea dansatorilor spun despre dans că este hrană pentru minte, corp și suflet. Prin această activitate plăcută, oamenii învață să recunoască și să conștientizeze propriile stări, pentru că de cele mai multe ori, în dans nu poți ascunde ceea ce simți, deoarece toate mișcările corpului reflectă emoțiile și gândurile fiecărei persoane, în prima fază, fără ca aceștia să își poată da seama. Conștientizarea propriilor emoții, stări și gânduri duce inevitabil la detensionarea mentală și fizică, și mai apoi la reconectarea cu propriul corp. Odată ce o persoană devine conștientă de trăirile ei și reușește să armonizeze emoțiile prin mișcări, capacitatea de acceptare, de învățare și de concentrare, în tandem cu încrederea de sine, cresc. Experiența învățării unor lucruri noi, unor pași noi și unor activități noi, îi ajută pe oameni să depășească anumite limite personale, fiecare progres dându-le satisfacția reușitei. În cazul dansurilor sociale, majoritatea stilurilor se dansează în pereche, iar asta ajută la îmbunătățirea comunicării non și para verbale, crește atenția la nevoile sau dorințele partenerului, iar interacțiunea directă dintre persoane ajută la ușurința integrării într-un colectiv și încurajează socializarea. Așadar, dansul ajută la dezvoltarea proprie, atât fizică cât si mentală.

Farmaciștii Catena recomandă serul cu acid hialuronic de la Skin Republic, un ser super hidratant, cu acid hialuronic 1%, ce hidratează pielea uscată.

Unde se poate practica dansul social?

Unul dintre cele mai mari studiouri de dans din București este Good Mood Dance Studio și are o activitate impresionantă de mai bine de 5 ani. Având profesori cu o vastă experiență atât ca și dansatori cât și ca mentori, studioul atrage constat oameni dornici de a învăța să danseze, într-o atmosferă plăcută, prietenoasă și relaxantă. Marius Ioniță, Florina Elena Rață și Alice Bratu sunt profesorii de dans de la Good Mood, iar aceștia predau lecții de Salsa, Bachata, Kizomba și Semba, având cursuri în fiecare seară de luni până joi, iar uneori chiar și în weekend.

Florina: Este foarte plăcut să vezi cum unii oameni intră în studio ușor apăsați după o zi grea de muncă, iar pe parcursul cursurilor toată starea lor de spirit se schimbă, devenind veseli și plini de energie. Acesta este unul din momentele în care realizez cât de bine le face dansul și muzica, și mă bucur că eu fac parte din acest proces al lor!

Marius: Dansez și predau cursuri de dans de mai bine de 12 ani și am participat la majoritatea evenimentelor de dans social organizate la noi în țară, dar și în afară alături de cursanții noștri și am observat în toată perioada asta efectele pozitive ale participării la cursuri de dans, la petreceri sau chiar și la concursuri. Pot să confirm cu toată încrederea că practicarea cu regularitate a dansului produce multiple efecte asupra sănătății fizice, mentale și emoționale, și în plus oferă un cadru favorabil pentru autocunoaștere și dezvoltare personală.

Foto: Florina Elena Rață