Copiii nascuti prin cezariana prezinta un risc mai mare de dezvoltare a astmului

-0a0a0a0a0a0a0a0a2699Copiii nascuti prin cezariana prezinta un risc crescut de a dezvolta astm bronsic in jurul varstei de trei ani, afirma cercetatorii.

Un studiu realizat recent de catre un grup de medici elvetieni arata ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt cu 80% mai predispusi la a dezvolta probleme respiratorii, precum astmul, decat cei nascuti normal. Acest lucru a fost semnalat in randul copiilor care nu aveau o tendinta ereditara la astm sau alergii, potrivit studiului de la Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa).

Asocierea era, de altfel, si mai evidenta la copiii ai caror parinti aveau alergii, ceea ce arata o predispozitie genetica la boala. Nasterea prin cezariana pare a influenta functionalitatea sistemului imunitar al bebelusului, ceea ce poate determina aparitia clinica a astmului, dar si predispozitia spre alergii. Printre principalii factori implicati in aceasta observatie, anume afectarea sistemului imunitar, se numara suprimarea celulelor T reglatorii, raspunzatoare de dezvoltarea si buna functionare a intregului sistem imunitar.

Pentru realizarea studiului a fost nevoie de analiza a peste 3.000 de copii, dintre care 247 nascuti prin cezariana. Cei nascuti prin cezariana prezentau un risc cu 80% mai mare de a dezvolta astm comparativ cu copiii nascuti pe cale vaginala. 12% au fost in final diagnosticati cu astm, pentru care au primit tratament cu corticosteroizi inhalatori.

Cu toate acestea, cercetatorii au mai descoperit si o legatura intre parintii cu diferite tipuri de alergii si copiii care se imbolnavesc de astm, cu precadere cei nascuti prin cezariana. Riscul crescut de astm poate fi determinat de o flora bacteriana modificata in intestin care afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar al micutului sau de faptul ca cei nascuti in acest fel au de multe ori un risc crescut de a dezvolta probleme respiratorii grave, in primele saptamani de viata.
Scopul acestor studii a fost de a demonstra importanta legaturii dintre mediul genetic si dezvoltarea astmului in randul copiilor.

 

 

Text: Andreea Popescu