Copilul tau tolereaza frustrarea?

resized_Copilul tau tolereaza frustrarea-poza principalaImagineaza-ti cum ar fi ca prichindelul tau sa suporte la un nivel superior dezamagirea de a nu primi jucaria preferata, furia in fata unei nedreptati la gradinita sau la scoala, respingerea unui prieten. In viata nu putem ocoli suferinta in diversele ei forme. In loc sa depunem eforturi pentru a ii invata pe copii cum sa evite suferinta, o idee mai buna ar fi sa ii invatam cum sa o suporte, sa o diminueze si sa actioneze in moduri constructive pentru a rezolva situatiile care au generat aceste emotii.

Protejarea in exces a copiilor si indeplinirea pe loc a dorintelor ii pot priva de una din lectiile esentiale pe care trebuie sa le invete in copilarie, aceea de a stii sa tolereze frustrarile. In primii ani de viata frustrarea este normala, copiii nu inteleg refuzurile si protesteaza. Cu ajutorul parintilor, aceasta abilitate poate fi invatata.



Cateva motive pentru care ar fi bine sa ii dezvoltam copilului toleranta la frustrare:

  • Va avea relatii pozitive cu ceilalti. Persoanele intolerante la frustrare sunt, de regula, agresive sau furioase. Cine isi doreste o relatie cu cineva care nu isi poate controla impulsurile?
  • Va face fata mai bine adversitatilor vietii. Va intampina multe piedici in viata si e bine sa fie pregatit pentru asta. Cu cat se va lovi mai tarziu de ele cu atat va suferi mai tare.
  • Va avea o gandire mai flexibila. Cei cu toleranta superioara la frustrare gasesc mai usor solutii la problemele cu care se confrunta, nu raman blocati in autocompatimire.
  • Au sanse mai mari sa isi atinga scopurile in viata. Avand un autocontrol bun, ei reusesc sa obtina performante si rezultate frumoase in activitatile in care sunt implicati. Acest lucru duce la succes.

Sugestii pentru formarea tolerantei la frustrare:

  • Incurajeaza exprimarea emotiilor. Cand copiii se supara sau plang avem tendinta naturala de a sari sa gasim imediat sursa frustrarii si sa gasim solutii. Ne dorim ca cei mici sa nu sufere si sa isi recapete repede zambetul. Copiii au nevoie sa stie ca este perfect normal sa planga, sa isi exteriorizeze emotiile pentru a se putea linisti singuri. O imbratisare calda din partea noastra este de multe ori tot suportul de care au nevoie.
  • Stimuleaza-l sa experimenteze mici frustrari. Este important pentru copil sa experimenteze de timpuriu sentimente precum neplacerea sau disconfortul, printr-o expunere controlata la frustare. Observa care este limita de frustrare pe care o suporta copilul si nu o depasi. De obicei, atunci incepe sa planga. Obisnuieste-l cu mici frustrari si felicita-l pentru reusita. Cand face un puzzle complicat lasa-l sa caute singur piesele, sa gaseasca solutii, chiar daca e dificil. Stai langa el, incurajeaza-l sa continue si la sfarsit, apreciaza-i efortul. Are nevoie sa stie ca eforturile lui nu sunt in zadar.
  • Evita mesajele irationale. Aceste mesaje de tipul trebuie sa reusesti sau trebuie sa obtii tot ce vrei in viata cresc frustrarea copilului si dezvolta gandirea irationala. De cele mai multe ori nu putem obtine chiar tot ce vrem. E bine sa il inlocuim pe trebuie cu mi-ar placea, astfel copilul isi va forma o parere mai realisata despre viata.

Aceste sugestii nu sunt usor de pus in practica, dar este o buna ocazie pentru parinti de a invata sa tolereze frustrarea alaturi de copiii lor!

Text: Dana Comanescu