Cum ne impartim treburile casnice?

shutterstock 48833548Treburile casnice au fost, sunt si vor fi intotdeauna probleme curente intr-un cuplu sau intr-o casnicie. Toata lumea “fuge” sau incearca sa scape daca se poate de ele, insa asta nu se intampla prea des, din pacate, fiindca presupune o cheltuiala financiara consistenta in momentul in care vrei sa lasi in grija altcuiva din afara caminului treburile casnice.

Nu toata lumea isi permite sa plateasca o menajera care sa aspire, sa stearga praful, sa spele geamurile si faianta in baie si bucatarie, sa spele pe jos, sa spele vase, sa spele rufe si sa le calce, sa mearga in piata, sa gateasca, sa plateasca facturi… am uitat ceva? In afara de astea, mai trebuie sa gasesti si persoana potrivita, cinstita, curata si de buna credinta, pe care sa o si poti accepta sa-ti intre in casa, o situatie mai delicata as spune si nu intotdeauna usor de rezolvat.

Asadar, suntem nevoiti sa ne ocupam personal de aceste “probleme”. In general, e bine sa alegeti o zi de comun acord, de preferat in weekend, fiindca in timpul saptamanii amandoi sunteti la serviciu, ajungeti obositi acasa si nu va mai arde de nimic. Va trebui sa impartiti frateste indatoririle casnice, fiindca intr-o zi doar unul singur nu se poate descurca decent in rezolvarea tuturor treburilor. Evitati astfel sa ajungeti la certuri sau frustrari, inevitabile atunci cand unul depune mai mult efort ajungand sa devina iritat pentru ca ulterior sa izbucneasca in reprosuri. Impartiti sarcinile, usurati-va munca reciproc ?i viata de cuplu va fi cu mult mai frumoasa si mai sanatoasa si va contribui foarte tare la longevitatea relatiei voastre.

Nu stie nimeni insa de ce femeile sunt cele care contribuie cel mai mult la rezolvarea treburilor casnice, situatie admisa de ambii parteneri, desi se pare ca, in Romania, treburile casnice reprezinta 50% din motivele de cearta intr-un cuplu.

Studiile spun ca impartirea treburilor casnice scade rata divorturilor.

Sunt cupluri care locuiesc cu parintii unuia dintre parteneri si mai au si copii. Am intalnit astfel de situatii in care impartitul treburilor casnice a mers de la sine, fiindca toti locatarii acelui apartament gandeau pozitiv si motivat pentru bunul mers al intregii familii, fiecare facand un lucru la care se pricepea cel mai bine, cu atat mai mult cu cat timpul tot mai lung petrecut “la munca” de ambii parteneri de cuplu este unul dintre motivele schimbarii rolurilor in familie.

S-a observat ca cele mai stabile mariaje s-au dovedit a fi cele in care barbatii ajuta la cat mai multe treburi casnice, rasturnand cumva teoria conform careia familia perfecta este cea in care tatal munceste si aduce bani, iar mama sta acasa si face mancare, curatenie si are grija de copii. In marea majoritate a cazurilor, barbatul alege sa mearga la cumparaturi, sa dea cu aspiratorul si se pare ca a crescut si numarul tatilor care se duc cu copiii in parc.                                                              Nu e normal ca femeia sa fie coplesita de volumul de munca, si la serviciu, si acasa.

Nu e mare lucru sa faci o imparteala de genul: dimineata mergeti amandoi la cumparaturi, el in piata, tu in supermarket, dupa care va intoarceti si tu pui rufele in masina de spalat, iar el le intinde la uscat. Tu incepi sa faci curatenie in baie si bucatarie, el da cu aspiratorul si sterge praful, el iti pregateste ingredientele pentru mancare (ex: curata zarzavaturile, spala si taie carnea), iar tu prepari mancarea la propriu si exemplele ar putea continua, insa ideea este ca impartirea treburilor casnice trebuie sa fie echitabila si pentru asta trebuie un pic negociata, fiindca in orice relatie de cuplu e important sa se ajunga la o intelegere, in care fiecare partener sa contribuie cu ceva la treburile casnice, de fapt la bunul mers al relatiei, pana la urma.

Vrei sa stii care este cheia unei relatii fericite? Ajuta-ti partenera la curatenie, la cumparaturi si, dupa caz, la ingrijirea copiilor.

Text: Vladimir Toma