Cum să îți fabrici propriul odorizant de cameră

Aromele de cameră, majoritatea produselor frumos ambalate din magazine cu rol în parfumarea locuinței sunt fabricate cu produse chimice care nu fac nimic altceva decât să mascheze mirosurile neplăcute.



Aromele de camera, chimicale îmbuteliate

Compușii chimici nu fac nimic altceva în afară de a ne păcăli simțul olfactiv. Creierul nostru percepe astfel că mirosul aromei de camera este unul fresh. Iar producătorii mai susțin că, mai mult de atât, omoară și bacteriile.

Realitatea este însă alta. Bacteriile bune sunt cele care nu rezistă, iar cele pe care le catalogăm ca fiind rele devin mult mai rezistente și nu sunt eliminate atât de ușor din aerul pe care îl respirăm.

Este de ajuns să citești etichetele produselor pe care le cumperi și să ai în gând că sunt anumiți compuși chimici pe care nu i-ai dori în casă.

Printre acești compuși se numără formaldehida, fenolul, compuși distilați din petrol precum butanul sau propanul. Și lista poate continuă cu acidul butanoic plus alți compuși deloc recomandați pentru un mediu sănătos și curat. Majoritatea elementelor care fac parte dintr-un cocktail de împrospătare a aerului locuinței sunt cancerigene și iritante ale sistemului nervos. De asemenea acestea pot duce la disfuncții endocrine și totodată conduc către o toxicitate evolutivă.

Arome home made

Propriul odorizant de cameră ar fi soluția ideală atunci când ne dorim să fim înconjurați acasă de un aer proaspăt și curat. Când nu știm să-l creăm singure, atunci apelăm la fel de fel de arome, bețișoare frumos mirositoare și parfumuri care persistă 24h sau chiar mai mult.

Dar, te-ai gândit vreodată că există o metodă mai bună și mai sănătoasă de a avea acest lucru acasă? Și că aceasta nu presupune să cheltuiești sume colosale lunar?

Trucuri simple

  • Înaintea unui odorizant de cameră, un flux de aer curat care să circule în locuință va face minuni. Dacă pe lângă acesta adăugi extract de vanilie spre exemplu în recipiente mici în diverse locuri din casă, aerul va fi natural parfumat și extrem de plăcut. De asemenea va fi și o acțiune de durată.
  • Pentru toaletă poți să optezi pentru o portocală a cărui miez îl scoți până la coajă. În coșulețul creat pune o linguriță de sare. Vei fi uimită cât de persistent și plăcut va fi mirosul.
  • Dacă ai uitat mâncarea pe foc și s-a ars puțin, există o soluție? În calitate de odorizant de camera ad-hoc poți să apelezi la un ulei esențial amestecat cu apă, pe care să-l pulverizezi în încăpere. Nu uita însă că această combinație maschează mirosul, nu îl elimină complet.
  • Pentru o parfumare de lungă durata folosește tot ulei esențial. Există diverse arome din care poți alege în funcție de camera pe care dorești să o parfumezi. Ai grijă însă să îl distribui pe bucățele mici de vată în mai multe puncte din încăpere.

Prin metodele de mai sus se poate scăpa natural de mirosurile neplăcute. Și cu costuri mici și evitând în același timp toxinele dintr-un spray care nu face altceva decât să mascheze mirosurile, nu le și elimină.

Desigur, poți improviza și căuta noi metode, în funcție de gusturi, scopul final fiind cel de a te simți comfortabil în momentele de relaxare de după o zi lungă la muncă.

Cristina Dudău

Foto shutterstock