Cum sa iti protejezi bebelusul de canicula

Cum sa iti protejezi bebelusul de caniculaOrganismul copiilor este mult mai sensibil decat acela al adultilor, de aceea, atunci cand afara este foarte cald, cand vremea este caniculara, trebuie sa ii protejam. Expunerea la o temperatura foarte ridicata conduce, de asemenea, la cresterea temperaturii organismului si a pierderii rapide de apa din corp (60%), ca urmare apare deshidratarea.

In perioada sezonului estival, daca bebelusul sufera deja de diaree sau varsaturi, deshidratarea reprezinta inca un risc la care cel mic nu trebuie expus.

 



Nu uita de biberonul cu apa!

Chiar daca circuli cu masina, incearca sa eviti sa iesi din casa cu cel mic la orele pranzului. Bebelusii, de exemplu, nu stiu sa spuna ca le este sete, tocmai de aceea trebuie sa ai mereu cu tine un biberon cu apa. Trebuie sa-i dai sa bea apa in cantitati mici si in mod regulat. Protejeaza-l de soare cu ajutorul unei palarii subtiri care trebuie sa stea in permanenta pe cap si imbraca-l in haine de bumbac care sa permita pielii sa respire. In masina nu da drumul aerului conditionat, ci doar climatizarii, insa aerul nu trebuie indreptat catre cel mic. Te poti instala chiar tu pe bancheta din spate pentru a-ti da seama de directia aerului.

Plimbarile pe plaja reprezinta, de asemenea, un subiect delicat. Copiii sunt expusi riscului de insolatie. Este foarte important ca, inaintea varstei de doi ani, pielea copiilor sa fie tinuta departe de razele UV. Ei trebuie sa iasa pe plaja nu mai tarziu de ora 11:00 si dupa ora 17:00. In plus, nu trebuie lasati sa umble pe plaja dezbracati, ci trebuie sa poarte intotdeauna un tricou si sa fie protejati cu creme de protectie solara cu factor de protectie ridicat.

 

Bebelusului ii este somn si vomita

Canicula poate duce la epuizare si poate provoca chiar si accident vascular cerebral, asa ca trebuie sa fii mereu atenta la comportamentul celui mic. Daca acestuia i se face brusc somn, devine apatic, temperatura corpului ii creste, face diaree, incepe sa vomite, trebuie sa stii ca acestea sunt indicii ca tensiunea arteriala a copilului scade, acesta incepe sa se deshidrateze, iar primele lucruri pe care trebuie sa le faci este sa il infasori intr-o lenjerie curata si sa-l pui la umbra. Nu trebuie sa mai iasa la soare timp de 48 de ore. Ii poti administra copilului un medicament care sa scada febra pentru a nu prelungi agonia. Daca starea persista, trebuie sa mergi la cel mai apropiat spital.

 

Text: Ruxandra Raica