Cum să-ţi alegi o carieră care ţi se potriveşte

Alegerea carierei este pentru fiecare dintre noi o experienţă plină de provocări, la fel şi schimbarea acesteia. Poate că pare simplu să ne imaginăm cum ne-am simţi într-o profesie, însă în realitate este destul de complicat. Iar diferenţa între imaginaţie şi realitate este de obicei, destul de mare.



Ce aptitudini ai?

Strategia începe cu identificarea punctelor noastre forte, obiectivelor şi a şanselor lor de realizare. Abia apoi ne vom gândi la recompensele materiale, pentru că, evident, nu putem alege o carieră din rațiuni pur financiare. Este important să facem o listă cu aptitudinile pe care le avem și tipul nostru de personalitate.

Există în principal, atunci când vine vorba de carieră, două tipologii de oameni: persoanele interesate de promovare, de ascensiunea rapidă la locul de muncă și persoanele cărora le place stabilitatea și nu vor să își asume riscuri. Cele două tipologii umane au o serie de puncte forte şi o serie de puncte slabe accentuate de motivaţiile dominante.

Din ce categorie faci parte?

Persoanele interesate în special de promovarea în carieră sunt creative, inventive, rapide, au gândire abstractă, găsesc mai multe căi de rezolvare a problemelor şi sunt dispuse să rişte. Probabilitatea ca ele să comită erori este destul de mare. Ele se vor simţi atrase de locurile de muncă unde vor putea să crească şi să avanseze.

Persoanele din categoria a doua au gândire analitică, îşi planifică munca până în detaliu, execută sarcinile cu precizie anticipând de cele mai multe ori problemele care pot să apară, însă sunt mai lente faţă de cei din prima categorie. Aceste persoane caută stabilitate şi securitate la locul de muncă, în plan secund fiind foarte atenţi la detalii.

Ce joburi te atrag?

Următorul pas este să facem o listă cu meseriile care ne-au trezit interesul și pentru care ne considerăm potrivite. Pentru fiecare, trebuie să căutăm job description-ul și să facem un inventar al specializărilor necesare. După această cercetare amănunțită, vom fi suficient de informați și pregătiți să facem o listă scurtă și să păstrăm ce ne place cu adevărat. Elimină joburile care presupun sarcini pe care le consideri din start inacceptabile sau o adevărată corvoadă. La fel, elimină profesiile pentru care cererea de pe piață este în scădere.

 Care sunt oamenii care lucrează în domeniu?

După ce am rămas cu doar câteva opțiuni de joburi pe care ni le dorim, este important să aflăm detalii despre ele de la oamenii care au deja o carieră în domeniu. Identifică persoane care lucrează în ariile respective și aranjează întâlniri cu ei. Aceștia îți pot arăta cel mai bine care sunt plusurile și minusurile fiecărui job în parte și îți pot da chiar și sfaturi utile pentru a reuși în activitatea respectivă.

După ce am identificat toate cele de mai sus, ne vom găsi mai uşor domeniile şi tipul de cariera care ni se potriveşte, motivaţi fiind de alegerea făcută vom aprecia mai mult munca pe care o vom desfăşura şi vom fi mai eficienţi.

Dacă ai făcut alegerea și peste un timp vei constata că totuși nu este ceea ce ți-ai dorit, nu dispera! Există o mulțime de oameni care își schimbă domeniul de activitate chiar și de câteva ori de-a lungul carierei, iar aceasta va rămâne întotdeauna o opțiune și pentru tine.

Text Bianca Bădescu