Dantura in perioada sarcinii

Ai grija de dintii tai in perioada sarciniiPe timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de aparitie a complicatiilor dentare. Pentru a afla care sunt cele mai frecvente probleme dentare la gravide si cum pot fi acestea prevenite sau tratate, am stat de vorba cu Dr. Elena Marcu, medic stomatolog. 

TONICA: De ce sunt femeile insarcinate mai expuse riscului de aparitie a complicatiilor dentare?
Dr. Elena Marcu: Femeile insarcinate sunt mai expuse riscului de aparitie a complicatiilor dentare din cauza modificarii profilului hormonal, precum si a scaderii capacitatii de aparare a sistemului imunitar. Modificarile incep sa devina vizibile in luna a 2-a si a 3-a de sarcina, atingand maximul catre luna a 8-a, pentru ca apoi sa remita in luna a 9-a.

TONICA: Complicatiile din timpul sarcinii sunt ereditare?
Dr. Elena Marcu: Nu sunt ereditare. Aceste complicatii apar doar la aproximativ 50% dintre gravide si sunt determinate de statusul hormonal, de situatia dento-parodontala si de masurile de igiena dentara aplicate de catre fiecare gravida in parte.

TONICA: In ce constau cele mai frecvente complicatii dentare in timpul sarcinii si cum se pot preveni si trata fiecare dintre acestea?
Dr. Elena Marcu: Cele mai frecvente complicatii sunt: gingivita de sarcina si caria dentara. Pe fondul modificarilor hormonale, a scaderii mecanismelor de aparare a organismului si in conditiile unei igiene dentare precare se produce acumularea placii bacterien, bacteriile devin mai agresive favorizand inflamatia gingiilor, aparitia cariilor dentare si complicarea celor existente.
In aceasta etapa, gingiile sunt inflamate, sangereaza usor, atat spontan, cat si la periaj, devin dureroase, pacienta evitand efectuarea unui periaj corect. Toate acestea conduc la accentuarea fenomenelor inflamatorii. Netratata la timp, gingivita poate evolua catre boala parodontala, o afectiune extrem de grava in care, pe langa inflamarea tesutului gingival, se produce si o resorbtie osoasa care in timp va duce la pierderea iremediabila a dintelui de pe arcada.
O forma mai rara de afectare gingivala este asa-zisa “tumora de sarcina” caracterizata printr-o crestere in volum a gingiei, de consistenta moale, ce sangereaza usor la atingere si poate crea disconfort in masticatie, deglutitie si fonatie. Nu este o tumora maligna si nu se intervine prin tratament chirurgical deoarece dispare dupa nastere. Prevenirea acestor complicatii se poate realiza prin:
– periaj corect
– folosirea unor paste de dinti, ape de gura pe baza de fluor
– folosirea atei dentare
– efectuarea unui control stomatologic pe parcursul sarcinii pentru a beneficia de metodele de igienizare profesionala
– reducerea consumului de glucide

TONICA: Ce trebuie evitat in timpul sarcinii pentru a ocoli complicatiile si neplacerile dentare?      
Dr. Elena Marcu: In timpul sarcinii, trebuie evitata ideea ca “sarcina distruge dintii’. In acest scop, nu trebuie sa evitam periajul corect si regulat (de 2 ori pe zi), pastele de dinti si apele de gura cu fluor, folosirea atei dentare, a dusurilor bucale, controlul stomatologic, dar trebuie evitat un aport crescut de glucide         

TONICA: Sunt indicate tratamentele dentare (obturatii, albire, detartraj, anestezii locale), radiografii pe timpul sarcinii?
Dr. Elena Marcu: Orice femeie care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa efectueze un examen stomatologic complet. In cursul acestui examen medicul poate depista existenta unei inflamatii gingivale de cauza locala (tartru, obturatii supraextinse, lucrari protetice incorect adaptate la nivel gingival), procese carioase simple sau complicate cu gangrene pulpare care se pot acutiza pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

– Dintii si gingiile femeilor insarcinate necesita masuri speciale de ingrijire; gravidele cu infectii dentare prezinta un risc crescut de nastere prematura.
– In sarcina se trateaza doar urgentele stomatologice (pansament, calmant, drenaj endodontic, incizie abces) si se efectueaza manopere de igienizare profesionala (detartraj, periaj, aplicare perhidrol in inflamatiile gingivale); restul interventiilor se amana pentru perioada de dupa nastere si alaptare.
– Administrarea de antibiotice se face doar cu acordul medicului ginecolog si doar daca este absolut necesar.
– Momentul optim de tratament este in trimestrul II de sarcina.
– Anestezia este permisa intrucat exista substante anestezice care pot fi administrate in sarcina.
– Radiografiile dentare trebuiesc evitate in timpul sarcinii, la fel ca si albirea dentara.

TONICA: Cum putem combate durerile dentare in perioada sarcinii?
Dr. Elena Marcu: Durerile se combat prin tratament stomatologic local (pansament, calmant, drenaj endodontic, incizie abces) si prin administrarea de analgezice permise in sarcina, dar numai cu acordul medicului ginecolog.

TONICA: Este adevarat ca sarcina scade calciul de la nivelul dintilor?
Dr. Elena Marcu: Nu, in sarcina distrugerea dintilor este cauzata de exacerbarea florei bacteriene pe fondul slabirii sistemului imunitar.

TONICA: Se pot administra mamei diferite tratamente/ suplimente alimentare pentru ca dentitia copilului sa fie favorizata?
Dr. Elena Marcu: Da, se administreaza tablete pe baza de fluor si se continua dupa nastere prin administrarea la copil.

TONICA: Este necesara o ingrijire speciala pe timpul sarcinii? In ce consta aceasta?
Dr. Elena Marcu: Da, control stomatologic, periaj corect, folosirea unor paste de dinti si ape de gura pe baza de fluor, folosirea atei dentare. In acelasi timp, se recomanda aport crescut de aliment bogate in calciu si vitamine si reducerea consumului de alimente bogate in glucide (dulciuri).

TONICA: Se impune schimbarea periutei de dinti (cu una cu peri mai moi si din fibre naturale) in cazul in care femeia insarcinata acuza sangerari gingivale?
Dr. Elena Marcu: In cazul sangerarilor gingivale, pacienta trebuie sa se prezinte la un control stomatologic pentru o diagnosticare corecta; de preferat ar fi sa se foloseasca o periuta moale sau din fibre naturale si sa nu evite periajul in zonele sangerande si dureroase.

TONICA: Chiar daca femeia insarcinata nu acuza niciun fel de schimbare la nivelul dintilor in aceasta perioada, este totusi necesar sa recurga la masuri mai atente de curatare a dintilor?
Dr. Elena Marcu: Femeia insarcinata trebuie doar sa respecte regulile normale de igiena dentara.

TONICA: Imediat dupa nastere, anumite probleme dentare dispar de la sine?
Dr. Elena Marcu: Da, in general, inflamatiile gingivale din timpul sarcinii dispar dupa nastere. Tumora de sarcina dispare de asemenea de la sine dupa nastere, dar uneori se poate intampla ca aceasta sa nu dispara in totalitate, impunandu-se indepartarea chirurgicala.

Text: Ema Macovei
Consultant: Dr. Elena Marcu,
Medic dentist
0745 750 973
EL-CI Marc Dent SRL