Diamantul – etalonul luxului

shutterstock_44056723Idolatrizat pentru frumusetea, expresivitatea si stralucirea lui, diamantul reprezinta cea mai impetuoasa piatra si totodata o filosofie a luxului. Diamantele sunt legendare… au fost cumparate la preturi exorbitante, au creat mituri, au inspirat sentimente, au devenit simbol al iubirii, puterii si al faimei, li s-au dedicat carti, poeme, melodii si au reprezentat tezaurul regal.

“Diamonds are a girl’s best friend”. Indiferent de credinta, profesie, cultura, tuturor ne plac diamantele si am convingerea ca nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa detina o astfel de bijuterie sau macar sa nu viseze la acel diamant unic, halucinant… A fost, este si va ramane piatra pretioasa care schimba destine!

  • Istoria diamantelor

Denumirea de “diamant” provine din grecescul “adamas” ce se traduce prin “indestructibil, de neinfrant” si reflecta duritatea maxima. Toate culturile pamantului au aceeasi perceptie despre pretiozitatea si fascinatia diamantelor si in toate documentele si scrierile istorice reprezinta un obiect de cult. Potrivit cercetatorilor, diamantele dateaza inca din antichitate si provin din India, dovada fiind un manuscris sanscrit din perioada 322 IdHR-185 IdHR. In antichitate, diamantul reprezenta piatra magica fiind destinat zeilor, regilor si marilor conducatori din istoria omenirii. Unele popoare il considerau protector al femeilor insarcinate, vindecator de boli, piatra dreapta a judecatorilor sau talismanul ocrotitor al razboinicilor.

Pana in 1728 cand au fost descoperite si in Brazilia, principalul furnizor de diamante era India. In prezent, majoritatea diamantelor se extrag din minele din Africa, Australia, Rusia si China.

  • Ce sunt diamantele si care sunt caracteristicile sale?

Diamantul, supranumit si “regele pietrelor”, este un mineral nativ ce contine un singur element: carbon cristalizat. Poate atinge duritatea maxima 10 pe scara Mohs, fiind cel mai dur material cunoscut, urmat indeaproape de rubine si safire, care au duritate 9. Diamantele iau nastere la adancimi mari, de 150 km, si la temperaturi de 1400 de grade Celsius. Varsta diamantelor variaza, exista diamante vechi de peste 3 miliarde de ani, adica doua treimi din varsta Pamantului, si diamante noi, cu varsta de cateva sute de milioane de ani. Masa diamantelor a fost stabilita la inceputul anilor 1900 si este exprimata in carate, cuvant provenit din Grecia antica, “karatos”, care se abreviaza “ct” si este echivalentul a 0,20 grame. Oricine este interesat sa achizitioneze un diamant trebuie sa cunoasca cele 4 caracteristici fundamentale (cei 4C ai diamantelor): Greutatea in Carate (Carat weight), Culoarea (Color), Claritatea (Clarity) si Taietura (Cut). Aceste patru criterii de baza au un rol primordial in analiza diamantului, acela de a cerceta si de a stabili rezultatul unui certificat gemologic. Cel mai renumit laborator gemologic GIA (Gemological Institute of America) a fost infiintat in SUA in anul 1983. Diamantul este talismanul zodiei berbec, este piatra Soarelui, patroneaza Luna si ziua de sambata.

  • Cele mai mari diamante din lume

Golden Jubilee. Este cel mai mare diamant din lume, are culoarea maro si cantareste 109,13 grame. Diamantul cu cele mai multe fete (Golden Jubilee) a fost daruit regelui Thailandei cu ocazia implinirii a 50 de ani de la incoronare. Valoarea estimativa a acestuia este de 12 milioane de dolari.

Cullinan. A fost gasit in 1905 intr-o mina din Africa de Sud, fiind cel mai impresionant diamant descoperit vreodata, care cantarea 3,106 carate inainte sa fie taiat. Doua dintre bucati si cele mai reprezentative, diamantul Cullinan I sau Steaua Africii de 530, 2 carate, si Cullinan II de 317, 40 carate, impreuna cu restul de piese Cullinan fac parte din bijuteriile coroanei britanice.

The Incomparable. Este un diamant galben si are 407,48 de carate, fiind considerat al treilea ca marime din lume. A fost gasit in anul 1980 in orasul Mbuji Mayi din Republica Democrata Congo. In noiembrie 2002, diamantul a fost scos la licitatie pe eBay, la pretul de 15 milioane de lire sterline.

The Spirit of de Grisongo. Este cel mai mare diamant negru din lume, cantareste 312,24 de carate si a fost descoperit in Africa de Sud.

The Centenary. Este diamantul cu cea mai buna culoare din lume (culoarea D), cantareste 273,85 carate si a fost descoperit in mina Premier din Africa de Sud. A fost taiat de celebrul Gabi Tolkowsky (maestru taietor si cel care a taiat si Golden Jubilee ) .

Millennium Star. A fost gasit in Zair (Republica Democrata Congo) in anul 1990 si are o greutate de 203,04 carate. Are forma de para si este al doilea din lume ca si culoare dupa Centenary.

Regent. Impresionantul diamant are 140,64 de carate a fost gasit in anul 1698 in India, dobandindu-si faima dupa Revolutia franceza, cand Napoleon Bonaparte l-a folosit pentru a-si impodobi sabia. In prezent poate fi admirat la muzeul Luvru din Paris.

Taylor Burton. Dragostea si pasiunea dintre Richard Burton si Elisabeth Taylor nu putea fi mai bine oglindita decat cu o piatra pretioasa de 69 de carate, fabuloasa, unica si inconfundabila… al carei pret depaseste un milion de dolari. A fost descoperita in 1966 in Africa si cumparata trei ani mai tarziu de casa Cartier.

Blue Hope. Este cel mai misterios si controversat diamant din lume. Este descoperit in India in 1668 si cumparat de regele Frantei, Louis al XIV-lea. Cantareste 45,52 carate si este al treilea diamant albastru ca marime din lume. Este inconjurat de mituri si legende, care spun ca piatra este purtatoare de ghinion si demoni. In prezent se gaseste in patrimoniul SUA.

  • Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un diamant

Inainte de a face orice tip de achizitie, trebuie sa te asiguri ca diamantul este unul veritabil. Greutatea si stralucirea sunt factorii principali care deosebesc un diamant adevarat de unul fals. Este indicat sa cumperi de la bijutierii autorizati care sa iti ofere certificat de garantie si pe care sa fie inscriptionate toate caracteristicile pietrei (greutate, marime, taietura, claritate, culoare). Pretul unui diamant porneste de la cateva sute de euro si poate ajunge la cateva milioane. Cele mai costisitoare dar si cele mai rare sunt diamantele rosii sau albastre. Peste 50% dintre diamantele din intreaga lume nu au o forma perfecta de cristalizare si de aceea nu sunt folosite la bijuterii. Cele mai sonore nume din industria bijuteriilor de lux sunt Harry Winston Rare Timepieces, Van Cleef and Arpels, Tiffany&Co, Cartier, Chopard sau Bvlgari.

 

Text: Alexandra Lupu