Care este diferenţa dintre tipul de ten şi condiţia lui?

tipul de ten

Îngrijirea pielii ar trebui să înceapă întotdeauna cu o analiză amănunțită referitoare la tipul de ten pe care îl avem și care este condiția acestuia, informații pe baza cărora vom putea alege produsele cosmetice potrivite.

Fiecare dintre noi suntem diferite și la fel de diferită este și pielea noastră. Ce funcționează pentru o persoană nu înseamnă că este potrivit și în cazul nostru. Trăim în medii diferite, avem moduri diferite de viață, moșteniri genetice diferite și, în plus, condiția tenului se schimbă constant.

“Există trei tipuri de ten: ten uscat, care se caracterizează printr-o lipsă sau deficit de sebum, ten mixt – unde avem părți de ten gras și părți de ten uscat, și avem ten gras, unde ne confruntăm cu un exces de sebum. Aceste tipuri de ten sunt semipermanente. Ele se pot schimba după foarte mulți ani, odată cu înaintarea în vârstă. Ceea ce diferă, însă, chiar de la o zi la alta, în funcție de anotimp, de starea noastră de spirit, de activitățile din ultima perioadă, este condiția tenului”, spune Diana Baicu, consultant în industria de frumusețe profesională.



Există o diferență clară

Condiția tenului se schimbă foarte rapid. Astfel, este indicat să ne alegem produse în functie de tipul de ten, dar si de condiția acestuia.  Condiția tenului este reflectată de afecțiuni sau inestetisme, cum ar fi tenul deshidratat, tenul impur, tenul sensibil sau tenul matur. Pentru a înțelege mai bine condiția tenului, este recomandat a se face un diagnostic al tenului, periodic, o dată la 3 luni, sau măcar o dată la 6 luni.

În clincile de medicină estetică exista aparate complexe care ne dau detalii multe legate de petele hiperpigmentare, adâncimea lor, vascularizație, hidratare, etc.

Un exemplu în acest sens este APM PRO 100, un dispozitiv profesional de analiză a pielii. Acesta măsoară nivelul de hidratare și analizează starea pielii din punctul de vedere al sebumului, al porilor, melaninei, acneei, ridurilor și sensibilității. În marea majoritate a saloanelor de înfrumusețare, precum și în multe clinici estetice, există aparate dedicate pentru diagnosticul tenului.

Ce aflăm după diagnosticul tenului?

În urma diagnisticării cu astfel de aparate dedicate, vom afla:

  • Care este gradul de hidratare al tenului;
  • Elasticitatea tenului nostru;
  • Nivelul de sebum
  • Petele pigmentare (nivelul de melanină);
  • Dimensiunea porilor;
  • Dacă suntem, sau nu, predispuși la acnee și stadiul ei, în caz că există;
  • Nivelul de sensibilitate al tenului;
  • Prezența ridurilor și nivelul de ridare al pielii

Odată ce toți parametrii sunt analizați de către aparat, putem avea o imagine clară despre statusul tenului și o diagramă pe baza criteriilor.

Diagrama ne indica dacă trebuie să facem tratamente sau să folosim produse pentru menținere, corectare sau trebuie să facem o cură intensivă. În cazul în care avem probleme majore, apar puncte rosii de alarmă la nivelul parametrului respectiv, de exemplu alertă pentru hidratare, ceea ce ne indică necesitatea de a lua măsuri imediat.

Cele mai frecvente probleme ale tenului

Pigmentare și sensibilitate

Pigmentarea este un semn vizibil cauzat de expunerea neadecvată la razele soarelui, dar daunele provocate de acestea nu se observă întotdeauna cu ochiul liber. Cel mai bun mod de a combate daunele provocate de soare este prevenirea acestora cu aplicarea zilnică a produselor cu FPS.

Sensibilitatea poate apărea ca urmare a încetinirii metabolismului celular și a dezechilibrului filmului hidrolipidic și al microbiomului. Prin urmare, trebuie să apelam la formule care stimulează mecanismele celulare și întăresc funcția naturală de apărare a pielii.

Rilastil D-Clar este o linie de produse de depigmentare conceputa pentru a ameliora aspectul petelor pigmentare – pete solare, melasma, leziuni ale acneei, ten neuniform, pete care apar odata cu inaintarea in varsta.

Deshidratare

Lipsa hidrătarii contribuie la lipsa de luminozitate și la apariția liniilor fine și a ridurilor. Folosirea zilnică a unei creme intensiv hidratante asigură tenului îngrijirea corectă, iar celulelor stimulii necesari pentru buna funcționare. Astfel, prevenim instalarea semnelor de îmbătrânire.

Rilastil Aqua este o linie completa de produse special concepute pentru a mentine hidratarea corecta a pielii. 

Îmbătrânirea prematură

Semnele de îmbătrânire prematură le putem încadra, de asemenea, în sfera condițiilor pielii. Dacă tenul nu este îngrijt corect, ne putem confrunta cu linii fine, pierderea elasticității sau dezordine pigmentară. Putem integra în programul de îngrijire un serum inteligent, cu acțiune multiplă, care are acțiune preventivă.

Rilastil ProgressionHD este o linie destinata special cresterii luminozitatii naturale a pielii si contracareaza semnele imbatranirii acesteia. Ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si la reducerea profunzimii ridurilor.

În concluzie, este important să facem diferența dintre tipul de ten și condiția acestuia deoarece tipurile de piele, stările și chiar îmbătrânirea pielii pot avea un impact dramatic asupra aspectului feței. Răspunzând corect nevoilor condiției tenului, putem preveni agravarea stărilor și, astfel, menținem sănătatea și frumusețea naturală.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock